Se till att kolla din transceiver innan du ger dig ut. Foto: Ortovox

Se till att kolla din transceiver innan du ger dig ut. Foto: Ortovox

Lavinsäkerhet

Guide: Så kollar du din transceiver

Det är viktigt att din transceiver fungerar som den ska när du behöver den. Såhär gör du för att kolla igenom din sändare.

Text: Peter Nilsson • 2021-03-09 Uppdaterad 2021-11-09

Inför vintern är det bra att kolla funktionen på sin sändare grundligt. Det är även bra att kolla sändaren med jämna mellanrum. Men hur gör man för att kolla att transceivern fungerar som den ska? Här är en liten checklista med saker som är bra att kolla.

Kolla batterifacket

För att din sändare ska fungera behöver den ström. Kolla igenom batterifacket efter några spår av korrosion som kan skada strömföringen och vara tecken på att något i elsystemet inte står rätt till.

Titta efter synliga skador

Titta efter sprickor eller synliga skador på transceivern. Även en liten spricka kan bli en stor skada om sändaren utsätts för med våld på samma ställe.

Kolla alla rörliga delar

Titta kring alla rörliga delar. Även här gäller det att titta efter sprickor eller skador. Kolla extra noga kring låsmekanismer och omslagsmekanismer från sänd till sök.

Kolla selen

Om du använder transceiverns tillhörande sele är det viktigt att den är hel för att den ska kunna hålla kvar sändaren på kroppen. Kolla igenom selen så att den inte är skadad. Kolla sömmar och eventuella plastdetaljer.

Testa den

Se till att alla funktioner fungerar som de ska.

Både sökläget och sändläget testar du bäst genom att söka tillsammans med en eller flera andra sändare. Kolla att du hittar andra sändare och att avstånd bedöms korrekt.

Kolla även att din sändare blir detekterad på rätt sätt. Det kan hända att någon antenn skadats, det gör sändaren svårare att hitta och signalerna kommer leda den sökande i en onödigt lång väg.

Kolla även att avflaggningsfunktioner fungerar som de ska.

Fräscha batterier

Se alltid till att ha fräscha batterier. Kom ihåg att din transceiver drar betydligt mer ström i sökläge än i sändläge. Batterinivån bör därför inte understiga hälften, så byt batterier när du närmar dig. Känns det onödigt att kasta halvfulla batterier? Spara dem du byter ut för att sökträna med.


Här är en film som visar hur en grundkoll av sändaren kan gå till.

Just den sändarmodell som visas i filmen, Pieps DSP Sport, har exempelvis haft problem med låsmekanismen. Läs mer om det nedan. Oavsett vilken modell du använder kan den skadas, så det är bra att kolla sändaren.

Läs mer:


Text: Peter Nilsson • 2021-03-09
PrylarLavinprylarLavinsäkerhetlavinsändarePiepsPrylguideVerkstan

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen