Måns Åberg njuter av svensk midvinter i Vemdalen. Foto: Linnea Henriks

Prylar

Skidtest: Vinterns bästa pistskidor

Vinnarna från Sveriges största och bästa skidtest i kategorin pistskidor med längre svängradie för fokus på höga farter och sköna g-grafter.

Text: Sara Sandberg • 2019-11-20 Uppdaterad 2021-12-07

Här listar vi de tre testvinnarna från årets skidtest inför säsongen 2019/2020.

Kategori: Pist Lång Radie

Skidtest: Vinterns bästa pistskidor

ATOMIC REDSTER G9 

+ Finjusterad timing
PRIS 9 000 kronor
BINDNING Atomic X12TLGW
LÄNGDER 165, 171, 177, 183 cm
MÅTT 110-68-96,5 mm
RADIE 18,4 m 

Redster är synonymt med Atomics pistvärstingar och nu har G9 uppdaterats med de fullbreda tjockare metallagren som tidigare bara funnits i FIS-skidorna. Servotec-staven ovanpå skidan är förankrad i ett gummilager under bindningen och ska fungera som en progressiv servo. 

Skidorna bjuder på en sann GS-känsla i stora svängar och det är riktigt vass prestanda, kombinerat med en lätthet att variera tempot och du kan styra in skidorna i kortare svängar. Gillar du drag under skidorna är det här total åkglädje. Gällande materialet håller det alltid måttet och greppet fortsätter att vara pålitligt, även om du inte bryner av kanterna efter varje skiddag. För att leverera sin fulla potential krävs en vass åkare och alla som tycker att de är lite bra kommer att bli det. Antingen kan du allt innan, eller så kommer skidorna ge dig tron på dig själv att ta dig vidare. 

”Vad, när och hur jag rör mig kommer direkt som ett resultat från skidorna. Det gör dem till favoriter!” Malin Ullberg

”Jag drar på i alla lägen och oroar mig aldrig för att materialet inte skulle hålla måttet.” Måns Åberg

Skidtest: Vinterns bästa pistskidor
Hanna Rooth testar för fullt. Foto: Linnea Henriks
Skidtest: Vinterns bästa pistskidor

STÖCKLI LASER AR

+ Perfekt och otroligt väldämpad 
PRIS 12 900 kronor
BINDNING Salomon XM 13 MNC 
LÄNGDER 154, 161, 168, 175, 182 cm 
MÅTT 130-83-112 mm
RADIE 16,5 m 

Sandwichskida med en lätt träkärna mellan dubbla titanalla- ger, samt en skåra i toppar och ändar för att göra dem mer förlåtande. Stålkanterna är lite tjockare för att skidan ska ha en längre livstid och skärningen är dragen hela vägen ut i topparna, kombinerat med en minimal tip och tailrocker. 

Skidan greppar allt från lösare snö till absolut stenhård is. De är roliga och trygga i fart och styrs lätt i kortare svängar. Allt du vill göra svarar skidan på. Till exempel är de successiva när så önskas eller exakt så direkta som du vill men ändå helt lugna. Allt blir lätt och sker med precision. Det finns ingen seghet och du kan lita på den överallt. Skulle du hamna i Super-G-svängar känns det precis lika säkert och de hejar på dig att accelerera. Oavsett hur kräsen och kvalitetsmedveten du är kommer du att bli nöjd. Laser AR visar att du kan köpa lycka för pengar och du både känner dig och blir bättre. Wow! 

”Fy fasen vad bra! Skidorna gör mig till en bättre åkare och vad mer kan jag önska av ett par lagg?” Måns Åberg

”Mina favoriter! Skidan är lugn utan att bli trög och den är stabil som attan. Jag trivs till och med i liften.” Hanna Rooth

Skidtest: Vinterns bästa pistskidor
Hanna Rooth kör långsväng vid Skals i Vemdalen. Foto: Linnea Henriks
Skidtest: Vinterns bästa pistskidor

VÖLKL DEACON 84 

+ Allsidig och lekfull
PRIS 9 000 kronor
BINDNING MarkerIptLowRide13,0D
LÄNGDER 162, 167, 172, 177, 182 cm
MÅTT 132-84-115 mm
RADIE 16,9 m 

Skidans kärna vilar i en glasfibervagga i toppar och ändar och under foten övergår vaggan till ett slätt lager. Titanalen är skuren som ramar för att tjäna gram och träkär- nan är tjockast på mitten, vilket syns som en tydlig rygg längs skidan. Hos skidan finns även rocker fram och bak med ett kort spann emellan. 

Deacon 84 är så mångsidig att vi påstår att den är allsidig. Gillar du att lätt kunna tempoväxla? Varsågod, det är superenkelt och gör åkningen så rolig. I växlingarna är de följsamma och när du dammar på är de köttiga. De gör inget väsen av sig men finns där för dig hela tiden. För att nyttja skidan fullt ut krävs en duktig åkare men skidans profil gör att även du som är på väg uppåt i utvecklingen kommer att hantera den väl. Det är en helt suverän enda-skida. Du kan leka i pistkanten, köra hela framsidan av anläggningen och få fantastisk carving i precis hur hårda pister som helst. 

”De kommer med kraftfullhet i kombination med en följsam och mjuk känsla mot snön. Jag kän- ner mig grym!” Malin Ullberg

”En otroligt rolig skida att åka på för mig och jag tror att väldigt många fler kommer att hålla med.” Måns Åberg

Skidtest: Vinterns bästa pistskidor
Teståkarna funderar och diskuterar under testdagarna i Vemdalen i januari. Foto: Linnea Henriks.
Skidtest: Vinterns bästa pistskidor
Foto: Linnea Henriks
Skidtest: Vinterns bästa pistskidor
Foto: Linnea Henriks
Skidtest: Vinterns bästa pistskidor
Foto: Linnea Henriks

Hela skidtestet med alla 84 par skidor hittar du i Prylguiden som finns i butik fram till januari, och även går att läsa digitalt.

Denna vecka kommer Prylguiden 2019/2020


Skidsnack v46 – säsongens första dödliga lavin i Alperna


Test: vinterns bästa pjäxor för friåkning och topptur 2019/2020


Text: Sara Sandberg • 2019-11-20
PrylarSkidtestAtomicPistSkidorVölkl

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen