Caroline Strömberg njuter av hela berget, hela dagen. Foto: Emrik Jansson

Skidtest

Skidtest 21/22: Allmountain – skidor för hela berget

Skidor för hela berget, hela dagen och hela säsongen. Skidor som funkar till allt, ibland även med en turbindning monterad.

Text: Åka Skidor • 2022-01-06 Uppdaterad 2022-01-09

Atomic Maverick 95 Ti

Mått 129-94,5-113 mm
Längder 164, 172, 180, 188 cm
Radie 19,3 m @ 180 cm
Pris 7 500 kronor

Det är inte ovanligt att en skida belönar åkare som har kraft i benen och tyngd i benstommen. Atomic Maverick 95 Ti belönar visserligen, precis som alla andra skidor, bra benmuskler men här behöver du inte vara tung och skidan passar fint för lite lättare åkare som vill ha en trygg och förutsägbar kompis för alla dagar över hela berget.

Även om den är lätt att hålla på kant så har skidan en rak karaktär och carving är kanske inte dess förstaval. Men vill du leka och studsa runt i offpisten så gör Maverick jobbet alla dagar i veckan. Kanske är det därför den har fått en lite alldaglig design. Funkar även fint i skog och reagerar på minsta kommando.

»Lekfullheten finns där men känner du för att vara allvarlig följer den med utan att klaga.« Oscar Lindgren

För vem Lättare åkare som vill ha en skida utan överraskningar.

För vad Lek och studs i offpisten.

Armada Stranger

Mått 140-100-121 mm
Längder 172, 180 cm
Radie 15,8 m @ 180 cm
Pris 6 800 kronor

Bredaste skidan i testet och därför också den skida som kanske är mest offpistorienterad. Men det innebär inte att den gör bort sig i pisten, tvärtom. Om föret är mjukt och du inte överbelastar tailen för mycket så får du sköna svängar att njuta av men det är inget racemonster.

Utanför pisten blir det dock livligare i luckan. Konstruktörerna har hittat en bra balans mellan livfullhet och trygghet och här känns det att skidan kommer mer till sin rätt. I mjukare snö flyter och slajdar den utan hinder och uppför sig som en skida med betydligt mer bredd under foten.

»Bäst flyt i klassen.« Gabriella Edebo

För vem Offpiståkare eller BC-jibbers som söker en skida för varierande förhållanden.

För vad När det är mjukt i pisten eller när som helst vid sidan av.

Black Diamond Impulse 98

Mått 132-98-119 mm
Längder 161, 168, 175, 182, 189 cm
Radie 18 m @ 182 cm
Pris 6 799 kronor

En skida för bra dagar och snälla förhållanden men ingen du plockar ur stället när du ska 

åka riktigt fort eller det är stökigt och uppåkt. Black Diamond Impulse är en förutsägbar och trygg skida med lång taper och lång tiprocker som ger sköna åk i mjuka förhållanden. Den går gärna stort och det funkar finfint att ligga på skär men då förutsätts det att du har benmuskler som kan bära det hela i hamn. Annars blir det inte lika bra.

Vid eftermiddagsrusningen, när snön är uppåkt, vårsolen steker och berget kryllar av söndagsseglare kommer du märka att spetsarna pekar hemåt. Det här är inte direkt någon köttarskida som står ut med vad som helst. Den kräver sitt underlag och när den får det så är den grym.

»Ganska lättåkt, går bra på skär och fint i slät och mjuk pist.« Gabriella Edebo

För vem Den som vill ha en lättåkt och lättviktad AM-skida.

För vad När det är bra dagar med lite folk och bra förhållanden.

Black Crows Mirus Cor

Mått 134-87-123 mm
Längder 168, 173, 178, 184 cm
Radie 13 m @ 178 cm
Pris 7 600 kronor

Lika bra att ta det på en gång. Är du en traditionell åkare med högt plöstryck så kommer du till en början inte att känna dig hemma på Mirus Cor på grund av mittmonteringen. Här behöver du stå neutralt i pjäxan och centrerat med vikten men när du väl har vant dig vid det så har du plötsligt en lekfull skida under pjäxan som kommer att bjuda på mycket kul i både pist och puder.

Den är överraskande styv, kommer lätt in i sväng och klarar sladd i vilket underlag som helst. I korta svängar gör den sig mest rättvisa men det går även att bränna av några långa när förhållandena är de rätta, är det för hårt kan den bli lite fladdrig. Vårt bästa tips: Rensa skallen på förutfattade meningar och bara kör. Det blir kul, vi lovar.

»Cool skida med fishtail och mjukare kärna som gör den väldigt lätthanterlig.« Oscar LIndgren

För vem Prylnördar som vill ha en skida för lekcarving när andan faller på.

För vad Enkel och lekfull carving.

Black Crows Serpo

Mått 131-93-115 mm
Längder 168, 174, 180, 186 cm
Radie 20 m @ 180 cm
Pris 7 600 kronor

Med Serpo får du en rolig och kvick skida som gör precis det du vill att den ska göra. Den kräver en del prestation tillbaka men så ska det vara i alla hälsosamma relationer. Här behöver du inte välja om du vill gå stort eller smått. Serpo fixar både korta och långa svängar med flaggan i topp och man känner aldrig att konstruktörerna har kompromissat för att nå dit de vill.

Den är relativt smal och passar bättre i pist än i offpist men den kan ta för sig även i puder så länge det inte blir alltför fluffigt vill säga. I pisten är greppet gott och den har inga problem att ta sig an varierade pistförhållanden. Passar bäst för lite lättare åkare.

»En skida som man kommer överens med från första skäret.« Tobias Liljeroth

För vem AM-människor som åker i alla förhållanden men föredrar pist.

För vad Kvicka pistsvängar i alla förhållanden. Gillar fluff vid sidan av.

Blizzard Brahma

Mått 128-88-110 mm
Längder 165, 171, 177, 183, 189 cm
Radie 17,5 m @ 183 cm
Pris 5 995 kronor

Med sin relativt smala midja så är det här en skida som av naturlighet är mer pist- än offpistorienterad. Ge dig ut i puder och du kommer ha kul även om du kommer att önska att du klivit i en bredare skida. 

Men i pist kan du räkna med härliga dagar, fulla med fräsiga carvingsvängar, både långa och korta. Du kan gå på hårt utan att det blir instabilt och när du lägger upp skidan på kant kan du vara trygg i förvisning att du får det du lägger i. Det är nästan så att man känner att den här skidan har hamnat i fel kategori. Men till skillnad från renodlade pistskidor så plöjer denna igenom uppkörd snö och slask betydligt bättre än sina småväxta kusiner i pistkategorin. Med andra ord en perfekt skida för hur det brukar se ut i svenska pister ganska ofta.

»Svinbra i pisten.« Gabriella Edebo

För vem Pistfräsare som önskar en lite bredare skida som även kan ta en sväng utanför pisten.

För vad Fräsiga carvingsvängar på kant.

Dynastar M-Free 99

Mått 128-99-120 mm
Längder 185, 179, 171 cm
Radie 17 m @ 179 cm
Pris 5 995 kronor

Tunga åkare med mycket tryck i benen upplever den här skidan som lite för snäll och mjuk. Men för dig som vill ha en schysst kompis att hålla i handen så är Dynastar M-Free 99 perfekt när du tar dig ut till all härlighet som finns utanför pisten.

Skidan är lättsvängd och gör precis det du ber den om. Funkar för både korta och långa svängar och fixar höga farter trots sin låga vikt. Är underlaget alltför stökigt kan den tappa lite stabilitet men i de allra flesta förhållanden är det här en skida att lita på.

Är du en åkare som gillar hopp och kreativitet är M-Free 99 en partner för att upptäcka världen utanför parken.

»Lättsvängd och förtroende-ingivande, mysig!« Gabriella Edebo

För vem Lättare åkare som söker en kompis för hela berget.

För vad När man vill att all åkning ska kännas tillgänglig och behaglig. 

Elan Ripstick Black Edition 96

Mått 136 96-110 mm
Längder 164, 172, 180, 188 cm
Radie 18 m @ 180 cm
Pris 6 500 kronor

Bra instegsskida för åkare som vill ta klivet in i allmountainvärlden. Lagom tjock om midjan levererar den i både pist och puder utan att klaga det minsta. Tvärtom, är det här en skönt svängig skida med flow och flyt som gör precis det man ber den om i alla fören. Ska du svänga är det bara att du lutar dig och trycker in kanten. Sen gör den sitt jobb tack vare den asymmetriska skärningen.

En dedikerad höger- och vänsterskida kan irritera vissa åkare men döm inte ut den bara för det. Det här är en lättsam, livsglad och härlig skida som bjuder på grymma upplevelser över hela berget. Den passar bäst för nyare åkare som vill ha en riktigt kul kompis i lagom farter och i hyfsat mjukt underlag.

»Funkar över hela fjället men med en tydlig övre fartgräns.« Tobias Liljeroth

För vem Personer som vill ge sig in i allmountain-världen utan att förlora för mycket pistkänsla.

För vad Rolig och lättsam åkning i alla fören, både pist och puder.

Fischer Ranger 92 Ti

Mått 121-91-116 mm
Längder 171, 178, 185 cm
Radie 17 m @ 178 cm
Pris 6 700 kronor

Utmanande skida som är svår att definiera och kanske egentligen inte hör hemma i AM-kategorin. Den är lugn och trygg i sväng men saknar å andra sidan lite karaktär och det lyfter inte riktigt när man kryssar runt i pisterna.

Men tar man den utanför pisten är flytet helt okej och det här är nog snarare en smalare offpistskida än en pistorienterad allmountainskida. Montera en turbindning på den, klistra på stighudarna och ta sikte på närmaste topp – då blir det andra bullar. Och i ärlighetens namn, namnet Ranger indikerar ju att det rör sig om en skida som trivs bäst ute i det vilda.

»Inte ett carvingmonster men svänger kvickt och enkelt.« Tobias Liljeroth

För vem Främst för lättare åkare eller turåkare i jakt på en smalare skida.

För vad Framför allt för dagarna man tillbringar utanför pisten.

Head Kore 99

Mått 134-99-120 mm
Längder 156, 163, 170, 177, 184, 191 cm
Radie 18,5 m @ 177 cm
Pris 6 999 kronor

Stabil pjäs från Head som med sina 99 millimeter flyter på bra bredvid pisten och garanterar ett skönt flow. Inne i pisten går de lugnt, tryggt och säkert och plöjer igenom de flesta hinder i sin väg. Stabil på de flesta underlag och fören men inte skidan för dig som vill ha något kvickt och poppigt under pjäxorna.

Den styva kärnan gör skidan lite trög och sävlig men kompenserar det genom att ge bra kraft i brantare terräng och gör det möjligt för åkaren att stå på ordentligt när tillfälle ges. Notera att monteringspunkten är tillbakadragen och att många åkare kan vilja dra fram den för att få en skida som är lite mer på tårna in i sväng.

»En väldigt allround allroundskida för hela fjället.« Tobias Liljeroth

För vem Personen som söker offpist före offpisten.

För vad Hård och stabil åkning i utmanande terräng.

K2 Mindbender 99Ti

Mått 138 – 99 – 123 mm
Längder 170, 177, 184, 191 cm
Radie 18,5 m @ 184 cm
Pris 6 699 kronor

Skida som visar vad all mountain handlar om: funka på hela berget. Med Mindbender finns inga hinder. Här åker du in och ut ur pisten som en jojo och har kul oavsett var du befinner dig. 

Kan ta sig ton på skär i pist och flyter bra i mjuk snö under liften. Den styva kärnan öppnar upp för långa svängar men det kan ibland kännas som att den jobbar emot dig om du inte trycker på ordentligt. Men gör du det belönas du rikligt och mungiporna går uppåt i samma takt som farten ökar. Konceptet med pintail passar nog inte åkaren som är van vid traditionell skärning men en otroligt mångsidig och bra skida.

»Kan bli lite för styv för en lätt skidåkare.« Oscar Lindgren

För vem Fartglad och markbunden allätare.

För vad Kul på hela berget.

Movement Go 98

Mått 128-98-116 mm
Längder 170, 178, 186 cm
Radie 21,5 m  @  186  cm
Pris 7 300 kronor

Vissa av oss tycker att liftnära offpist är bland det absolut bästa som berget kan erbjuda. Inte särskilt mycket bootpackande och inget krångel med stighudar bara för att upptäcka att några norrmän i anorak åkt upp all härlighet. Movement Go 98 är visserligen en skida som passar bra med en turbindning tack vare sin låga vikt men den kommer nog framför allt tilltala åkare som vill hitta sin pudersnö i nära anslutning till lift och pist. 

För även om skidan är trygg på sladd och har ett hyfsat kantgrepp så känns det här inte som en pistskida och det är i pudret bredvid pisten som den blir som roligast, eller när det är slasksnö på eftermiddagen framåt vårkanten. I puder är den följsam, stabil och hittar ett skönt flyt i lagom fart. Dessutom har den en stilig design.

»Förutsägbar och trygg, bra i varierade snöförhållanden och utanför pisten.« Tobias Liljeroth

För vem Topptursåkare som även håller sig i liften mellan varven.

För vad Toppturer och liftnära offpist.

Salomon QST 98

Mått 133-98-121 mm
Längder 169, 176, 183, 189 cm
Radie 17 m @ 183 cm
Pris 6 000 kronor

En sann glädjespridare och en skida som funkar precis var du än befinner dig på berget. Absolut, den kanske saknar lite, lite av den där riktiga carvingkänslan och visst, fokus ligger snarare på lattjo än ren prestanda, men satan vad kul det är både i och utanför pisten.

QST-serien har funnits i några år nu och man märker hur bitarna har fallit på plats en efter en. QST 98 är på samma gång lättsam, lekfull och fantastiskt smidig. Den är kvick som en go-kart i korta svängar, ligger bra på kant och har ett bra flyt. Funkar precis lika bra med en alpinbindning och pjäxor utan gåläge som med en turbindning och pjäxor med gåläge. Allround är bara förnamnet.

»Hela bergets skida!« Ola Loman

För vem Offpiståkaren som söker en kompis för framsidan av berget, eller en bra topptursskida.

För vad I stort sett allt när man vill ha kul på HELA berget.

Völkl Mantra M6

Mått 135-96-119 mm
Längder 163, 170, 177, 184, 191
Radie 35-21-28 m @ 184 cm
Pris 6 995 kronor

Senaste versionen av den klassiska och uppskattade Mantraserien med en design som vissa älskar och andra tycker mindre bra om. Att det här är en skida med kraft som ett malmtåg är dock alla rörande överens om. Här räds inga hinder. Skidan är stabil på gränsen till okrossbar och tål i princip obegränsat med kraft och läskigt hög fart. 

Påminner om en bred super G-skida och har du kraft att ta dig in i svängen så kommer belöningen som ett brev på posten. Är inte förstavalet för lek men söker du 100 procent tysk prestanda och precision så är den en het kandidat. Kan åkas med överallt men den kräver lite fart och vill allra helst åka rakt fram. Glöm inte kraftiga pjäxor men du kan glömma turbindningar. Lättare åkare kan uppleva skidan som alltför tung.

»Svinkul, på gränsen till läskigt.« Gabriella Edebo

För vem Den traditionellt skolade AM-åkaren som vill ha prestanda på hela berget.

För vad Köttig super G-åkning.


Text: Åka Skidor • 2022-01-06
SkidtestArmadaAtomicBlack CrowsBlack DiamondBlizzardDynastarElanFischerHeadK2MovementSalomonSkidtestVölkl

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top