Tobias Liljeroth imponeras av Salomon QST Blank. Foto: Emrik Jansson

Skidtest

Skidtest 21/22: Breda friåkningsskidor för stora åk

Offpistskidor för mjuk snö, stora åk och stora upplevelser – oavsett om du tar dig dit med hjälp av lift eller för egen maskin.

Text: Tobias Liljeroth • 2022-01-08 Uppdaterad 2022-01-09

Armada Declivity 108 Ti

Mått 137-108-127 mm
Längder 182, 190 cm
Radie 22 m @ 190 cm
Vikt 2 050 g
Pris 7 800 kronor 

Vill du ha en skida som funkar till det mesta som har med offpist att göra? Declivity 108 kan vara just den skidan. Det här är en relativt lätt skida som är lugn och trygg för det mesta och levererar en åkkänsla utan några större överraskningar, mycket tack vare den något längre svängradien som skapar ett lugn. Tråkig hade en del säkert sagt, fokus på åkningen enligt Åka Skidors testpatrull. Och om snön är mjuk flyter Declivity fint och tryggt, så länge underlaget är någorlunda jämnt.

Nackdelen med den låga vikten är att skidan är något orolig i högre fart och inte är helt hemma i vårpucklar och liknande ojämnheter. Det här ingen stenhård charger utan mer en skida att åka aktivt på där du själv är i kontroll över vad som händer. Däremot gör den låga vikten att du är hemma om du monterar en Shift eller en techbindning på den och vill använda den till att gå en del med.

»Armada kan verkligen, verkligen bygga skidor för hela berget.« Tobias Liljeroth

För vem Allroundåkaren i offpistterräng som gärna går till sina åk.

För vad En skida till allt.

Atomic Backland 107

Mått 138-107-125 mm
Längder 175, 182, 189 cm
Radie 19,5 m @ 189 cm
Vikt 1 500 g
Pris 6 500 kronor  

Backland är Atomics skidserie som är inriktad mot friåkning och åkfokuserad topptur, något som känns på den låga vikten. Spetsarna är lätt uppböjda på sidorna – HRZN Tech kallar Atomic det – för att ge bättre flyt och enklare ingång i sväng i puder. Och det är just i mjuk snö som Backland 107 gör sig som bäst och känner sig som mest hemma. Där är den lugn och förutsägbar och låter åkningen tala utan att kräva några större åthävor och anpassningar från åkarens sida. 

När snön blir hårdare eller i pisten blir den mer nervös och den låga vikten gör att den inte sitter lika bra i sväng som vissa tyngre skidor i den här kategorin. Men om du bara ser pisten som något onödigt och helst av allt tar dig till dina åk för egen maskin, i exempelvis Nordamerika, har du en pålitlig kompis i Backland 107. Självfallet passar den bäst tillsammans med en gåbindning.

»Lätt, lättsam och snabb uppför berget.« Tobias Liljeroth

För vem Något lättare åkare som gärna går till sina åk.

För vad Topptursorienterad friåkning i mjuk snö.

Blizzard Rustler 11

Mått 142-114-132 mm
Längder 164, 172, 180, 188, 192 cm
Radie 21 m @ 188 cm
Vikt 2 170 g
Pris 6 500 kronor 

Rustler är en av världens mest populära friåkningsskidor och det är lätt att förstå varför. Den är stabil som tåget i hög fart och har ett överraskande bra isgrepp när man väl krängt upp den på kant även om den är mer hemma på sladd än på att carva. I mjukare snö flyter den utan minsta orolighet och är en bra kompis. 

Däremot kräver den att du som åkare besitter lite kraft i buggarna och passar som bäst för åkare som är medel till tunga i sin kroppsutformning. Dessutom bör man åtminstone vara medelgod, men helst avancerad åkare för att framföra dessa åkdon då den långa svängradien kräver sin man eller kvinna.

Allt som allt är Rustler 11 kanske den perfekta storbergsskidan för dig som åker i Alperna och vill ha en äkta one ski quiver, och har fysiken att klara av den.

»Otroligt lekfull och stabil skida. Åks med bravur i slask och puder!« Pavel Vikström

För vem Den kraftfulla storbergsåkaren.

För vad Stora offpiståk och varierade snöförhållanden.

Elan Ripstick 106 Black Edition

Mått 143-106-120 mm
Längder 164, 172, 180, 188 cm
Radie 18,1 m @ 180 cm
Vikt 1 900 g
Pris 7 499 kronor 

Ripstick är en asymmetrisk skida med en dedikerad höger- respektive vänsterskida, Slovenerna kallar tekniken för Amphibio. Spetsarna är utformade med mer camber på insidan och mer rocker på utsidan för att gå bra på sväng men ändå flyta fint. Och det funkar, för det här är en skida som alltid är med på att svänga och komma upp på kant, även i lägre fart. Det är bara att luta och trycka in spetsarna så svänger den, både på hårt och mjukt underlag. Även flytet är fint när snön är mjuk och fluffig.

I högre farter gör samma svängvillighet att skidan blir lite orolig och kan greppa framtill när du inte önskar det om du inte är med på noterna. Det här är ingen skida för dig som har en passiv åkstil utan kräver input och vaksamhet från dig som åkare. Då levererar den däremot en kul och svängig upplevelse.

»Man får direkt känslan av en greppig och svängig skida.« Johan Norqvist

För vem Åkaren som hellre söker sväng än högsta fart.

För vad Funkar över hela berget.

Extrem Fusion Reload 105

Mått 137-105-125 mm
Längder 179, 186, 193 cm
Radie 21 m @ 186 cm
Vikt 2 080 g
Pris 7 499 kronor 

Den uppdaterade versionen av Reload 105 är något mindre kompromisslös än sin föregångare och även lite mindre vridstyv i tip och tail, vilket gjort skidan tillgänglig för fler åkare utan att tappa för mycket i spetsegenskaper. Nackdelen är kanske att den brutala fartstabiliteten från förut tagits ner något hack. 

För de allra flesta åkare är det här däremot en stabil skida som ligger lugnt och tryggt på snön, speciellt när det är mjukt. Den är dessutom väldigt allround trots två titanalsträngar och gott om gummidämpning under skalet. Den fina Fusion-shejpen flyter bra i mjukare snö och ligger tryggt i sväng på hårdare snö, däremot gör den styva tailen att det krävs balans för att hitta en stabil åkposition. En bra allroundskida för lite hårdare åkning och åkare som gillar att dra på i alla fören.

»En väldigt allround skida som verkligen funkar som enda skida för offpist.« Tobias liljeroth

För vem Allroundåkaren som åker fort och med kraft.

För vad Liftburen offpist i varierade förhållanden.

Faction Dictator 3.0

Mått 134-106-124 mm
Längder 172, 180, 188 cm
Radie 23 m @ 188 cm
Vikt 2 100 g
Pris 7 295 kronor 

Verbiermärket Faction kanske är mest känt för sin Candide Thovex-serie med freestyleinspirerade skidor. Dictator-serien är deras lite mer direktionella modeller för skidåkare som åker mer rakt fram än uppochner. 3.0 är den näst bredaste skidan i serien och levererar en imponerande allroundförmåga och en känsla som både mixar en sorts livlig energi med ett semidämpat lugn.

Faktum är att våra testare hade svårt att hitta några direkta brister med skidan, den bara funkar på de flesta underlag och i de flesta situationer även om den kräver en viss dos fart och kraft för att vakna till liv. Visst, det är ingen skida du ligger och gör djupa carvingspår i pisten med men för det mesta du kan hitta utanför pisten är det här en riktig höjdare. Allround var ordet.

»En verklig allroundskida som känns som att den ber om mer hela tiden.« Tobias Liljeroth

För vem Duktiga friåkare som söker sin varje-dag-skida.

För vad Direktionell friåkning och stora berg.

Head Kore 111

Mått 140-111-127 mm
Längder 177, 184, 191 cm
Radie 21,1 m @ 184 cm
Vikt 1 868 g
Pris 7 499 kronor 

En av de mest spännande storbergsskidorna för säsongen 2022. 111:an är en balanserad skida som både flyter bra i mjuk snö men ändå håller sin kant relativt bra på hårdare underlag. Den är kvick och smidig när du själv vill men stabil och lugn utan överraskningar när du behöver det, kort sagt en skida som inger förtroende. 

Men det är i puder som den verkligen hör hemma och flyter som en betydligt bredare skida. ”Det känns som att den här skidan förtär puder till frukost och lunch, samt middag” som en av testarna uttryckte saken.

En imponerande skida som passar perfekt som enda-skida under en säsong i Alperna och som kan monteras med både en tung alpinbindning eller en lättare hybridbindning. Head själva levererade skidan monterad +3 vilket vi även tycker du bör göra för att den ska komma till sin fulla rätt.

»Jag får verkligen lust att lära mig butters i midjedjupt puder.« Pavel Vikström

För vem Bummartypen som vill ha en bred skida för Alperna.

För vad Puder, mjuk snö och lekfull åkning.

Icelantic Pioneer 109

Mått 144-109-131 mm
Längder 174, 182, 190 cm
Radie 21 m @ 182 cm
Vikt 2 062 g
Pris 6 795 kronor 

Icelantic kommer från Colorado i USA och har sitt ursprung och själ i friåkningen. Det var också en av de kortaste skidorna i testet vilket gjorde att våra storväxta teståkare slet lite med balansen. Föga överraskande med tanke på ursprunget är det här en skida med bra flyt för sin bredd och har en skön surfkänsla i mjukare snö. Konstruktionen är relativt väldämpad och skapar en lugn och trygg gång så länge farten är låg till mellanhög, då är den även lätt att få upp på kant. Men när farten ökar blir skidan lite oroligare, vilket kan bero lite på testlängden.

Icelantic må vara en udda fågel på den svenska skidmarknaden men Pioneer är en skida som är värd att kika på om du är ute efter en unik skida som är lagd åt det mer dämpade hållet.

»Hög surfkänsla och bra att droppa med.« Johan Norqvist

För vem Åkaren som föredrar en lugn och dämpad skida.

För vad Mjukare snö.

K2 Reckoner 112

Mått 136-112-127 mm
Längder 177, 184, 191 cm
Radie 22,9 m @ 184 cm
Vikt 2 040 g
Pris 6 399 kronor 

Lätt, centermonterad och med twintip, det är lätt att tro att det här är en ren freestyleskida vid första anblicken. Fel, fel, fel. Reckoner imponerar med en allsidighet som få skidor klarar av. Att den är lekfull och busig kommer inte som en överraskning – det syns som sagt – men att den trots det är så stabil och trygg även i hög fart överraskar stort. Nyckeln till det ligger i ett relativt styvt flex rakt under foten i samklang med den 24 meter långa svängradien och en väl avvägd vridstyvhet. 

Det här är en skida som passar fint för den lekfulla skidåkaren som kör över precis hela berget, hela säsongen och i alla förhållanden. Ett litet minus är att den något låga vikten gör att skidan inte ligger supertryggt på snön i högre farter och uppkörd snö då den slås runt lite. Samma sak kan upplevas som positivt av mer lekfulla åkare.

»Ett tvättäkta glädjepiller till skida som lockar till skratt från första sväng.« Tobias Liljeroth

För vem Den lekfulla åkaren som varvar stora hopp med stora åk.

För vad Lekfull åkning över precis hela berget.

Line Vision 108

Mått 142-108-128 mm
Längder 175, 183, 189 cm
Radie 19,5 m @ 189 cm
Vikt 1 605 g
Pris 6 699 kronor 

En framåtmonterad och pigg rackare med överraskande bra stabilitet för sin låga vikt. Flexet är mjukt men mjukheten märks dock inte av när man åker och skidan känns levande över hela berget utan att fladdra iväg på egna äventyr. Den svänger glatt på både sladd och skär, och det känns aldrig som att svängen dör innan man själv bestämt sig för att man svängt färdigt.

Det lätta och det mjuka ligger dock Vision lite i fatet i slutet på dagen när allt är uppkört och det börjar bli lite stökigt. Den som söker efter en skida att ha på hela berget, och även kanske till att tura med, bör kolla in dem. Vision passar allt från nybörjare till experter, i nästan alla viktklasser, som söker en skida för svängig och aktiv åkning över hela berget. Men om du letar efter en ersättare till dina Whitedot Ragnarök bör du se någon annanstans.

»En skida som behöver åkas för att förstå vad det är man har att göra med.« Pavel Vikström

För vem Den svängglada åkaren som åker aktivt, hela dagen.

För vad Glädjefylld åkning och toppturer.

Nordica Enforcer 104 Free

Mått 135-104-124 mm
Längder 165, 172, 179, 186, 191 cm
Radie 19,5 m @ 191 cm
Vikt 2 200 g
Pris 6 795 kronor 

Tung, styv och lika stabil som ett sibiriskt godståg. Kräver styva pjäxor, stora lår och taggtråd i blicken för att kunna köras med någon form av grace. En skida som nästan helt saknar övre fartgräns. Trots det finns en viss inneboende smidighet tack vare relativt mycket rocker i tip och tail. Spannet under foten gör att skidan aldrig känns död i skärande sväng oavsett vilket före man åker, samtidigt som rockern gör att den hanterar allehanda ojämnheter på ett fantastiskt sätt.

Ligger stabilt i sväng och svänger fint när du väl fått upp farten och kör den med bestämdhet. Fegar du ur och slöåker kommer den styva tailen att omedelbart berätta det för dig, vad du sedan gör av den informationen är upp till dig att hantera. Den är definitivt ingen puderskida men om du älskar att slakta stora berg i hög fart och varierande fören är den för dig.

»Jag behåller de här. Ok?« Pavel Vikström

För vem Kraftfulla åkare som älskar fart.

För vad Offpist och allmountain på stora berg.

Rossignol Blackops Sender Squad 112

Mått 145-112-133 mm
Längder 194 cm
Radie 25 m @ 194 cm
Vikt 2 350 g
Pris 8 700 kronor 

Vid en första anblick kan Sender Squad kan lura in dig i tron om att den är en freestyleskida tack vare sin något framdragna monteringspunkt och runda tail, inget kunde vara mer fel, det här är en matig skida som kräver fart för att komma till sin rätt och till en början känns det verkligen som att man har en 194 centimeter skida under sig.

Väl uppe i fart levererar den både stabilitet och smidighet på samma gång och avpolletterar stök och uppkörd snö utan att blinka. Det känns som man kan slakta vilket uppkört face som helst bara man står på. Vid dropp märker man stödet från den styva tailen och får självförtroende att släppa på bromsarna och gasa på ännu mer. Trots det upplevs aldrig Sender Squad som överdriven eller trög, bara trygg och förtroendeingivande. Men den kräver en del av dig som åkare för att nå dit.

En väldigt fransk skida i den bästa av bemärkelser.

»En skida som verkligen håller det namnet Sender lovar.« Johan Norqvist

För vem Storbergsåkaren som hänger i Alperna och vill köra på.

För vad Stora berg, stor fart och stora ambitioner.

Salomon QST Blank

Mått 139-112-128 mm
Längder 178, 186, 194 cm
Radie 18 m @ 194 cm
Vikt 2 250 g
Pris 7 500 kronor 

Den mest hajpade friåkningsskidan säsongen 21/22. En lång, tung och allmänt stor skida men med en förvånansvärt kort svängradie. Skidmakarna i Annecy har kokat ihop ett recept som fungerar alldeles utmärkt i praktiken och ger en skida som svarar snabbt på kvicka riktningsförändringar samtidigt som den ändå är rejält stabil och trygg i högre farter. En otroligt välbalanserad skida som gör vad du ber den om och om det innebär att bomba rakt in skogen i 80 blås och börja svänga mellan träden så lyder den order utan att någonsin fladdra eller klaga.

Trots att Blank inte hör till de bredaste skidorna så flyter den bra i puder, något som kan härröras till den väl avvägda mixen av flex, rocker, taper och monteringspunkt. Är 112 millimeter i midjan den nya sweetspoten för offpiståkning? Enligt QST Blank är det definitivt så.

»Topp-3 av alla skidor jag någonsin åkt på.« Tobias Liljeroth

För vem Den allroundtörstande friåkaren som vill ha allt på en gång.

För vad Stora berg, små berg, skog, öppna fält. Allt!

Scott Pure Pro 109TI

Mått 142-109-128 mm
Längder 172, 182, 190 cm
Radie 19-21-23 m @ 190 cm
Vikt 2 000 g
Pris 6 999 kronor 

Storbergskungen Jérémie Heitz signaturskida är en vacker skapelse med en lång svängradie och en monteringspunkt som fullkomligen skriker stabilitet och lugn i hög fart. Det är lätt att åka fort i uppkörd snö men de bibehåller stabiliteten när man kommer ut på isiga knöliga områden i hög fart. 

Montera fram bindningen +2 och Pure genomgår en liten metamorfos och bibehåller mycket av stabiliteten men får samtidigt en lugn, trygg, stabil och fin storbergsskida som funkar precis överallt och är relativt lätt att hantera. 3D-radien ger en förutsägbar skida i uppkörd snö och skare som ändå svänger snabbt (på sladd) när det krävs. Vissa åkare hade säkert kallat Pure för död och livlös men det är lite av poängen här. För när du kör 7 000-meterstoppar i Himalaya, som Heitz, bryr du dig inte direkt om lekfullhet och kortsväng.

»Den känns lugn och bjuder inte upp till överraskningar.« Johan Norqvist

För vem Åkaren som aldrig någonsin backar av på gasen.

För vad Stora berg. Riktigt stora berg till och med.

Völkl Revolt 104

Mått 132-104-122 mm
Längder 172, 180, 188 cm
Radie 27-21-25 m @ 188 cm
Vikt 1 970 g
Pris 5 499 kronor 

En mjuk och mittmonterad freestyleskida som hade låga förväntningar från testpatrullen att leverera något annat än hopp-å-studs. Tills vi fick den på snö vill säga. Tyskarna från München har nämligen stoppat in hela sitt gedigna kunnande för att skapa en förtroendeingivande twintip med bra respons och en väl dämpad känsla. Även om den inte gör bort sig på skär så är den absolut roligast på sladd. Mittmonteringen gör den otroligt kvick och det är problemfritt att navigera genom fjällbjörk och småsten, samtidigt som den flyter bra för sin bredd. 

Revolt 104 är kanske inget att hålla i handen när det brallar på ordentligt men passar fint för den lekfulla parkåkaren som söker något att ha över hela berget. Eller som en storbergsskida för lättare åkare. Det klassiska jibbsprutet från tailen får du på köpet.

»Jag trodde det här bara var en parkskida. Tji fick jag.« Pavel Vikström

För vem Parkåkare som söker sig ut på hela berget.

För vad Lekfull åkning på det som erbjuds för dagen.


Text: Tobias Liljeroth • 2022-01-08
SkidtestArmadaAtomicBlizzardElanExtremFactionHeadIcelanticK2LineNordicaRossignolSalomonScottSkidtestVölkl

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen