Det går att ha det tråkigare än testpatrullen. Foto: Emrik Jansson

Prylguide

Skidtest 22/23: Skidor för hela berget

Åk överallt under hela dagen, det är all mountainskidornas signum. Vi har testat 11 modeller som funkar till det mesta en skidåkare kan önska sig.

Text: Tobias Liljeroth Foto: Emrik Jansson • 2023-01-25 Uppdaterad 2023-01-30

Edebo och Matusek försöker hinna ikapp Wangler.Atomic Bent 90

Mått 119-90-109 mm
Längder 157, 166, 175, 184 cm

Vikt 1 600 gram
Radie 19 m @ 175 cm
Pris 4 500 kronor

Bent 90 är den näst smalaste vuxenskidan i Atomics friåkningsserie, skapad i samarbete med Chris Benchetler. Det är en lätt och relativt mjuk twintipskida med Atomics HRZN Tech i tip och tail som ska ge förbättrat flyt i mjuk snö samt mer följsamma ändar.

Vår hårdsvängande testpatrull var överens om att Bent 90 är en skida för lättfotade, lekfulla åkare som varvar parkåkning med åkning över hela berget när andan faller på – hela tiden med ett kreativt och busigt sinne. 

Skidan funkar fint i pist så länge underlaget är mjukt, vänligt och farten moderat. När farten ökar eller underlaget blir hårdare når den sin gräns ganska omgående och upplevs lite instabil och fladdrig. Med andra ord, söker du fart och en klassisk all mountainskida, sök någon annanstans. Men om hopp, lek och kreativitet är din grej kan Bent 90 vara din nästa kompis.


»Klockren för åkaren som vill ha en lekfull skida med mycket popp.« Frida Eriksson

+ Lätt och lekfull.

Inget fartmonster.

För vem Parkåkare som letar sig ut på fjället.

För vad Lekfull åkning av alla dess slag.

Passar med turbindning

En hybrid funkar men trivs bäst med en alpinbindning.Faction Mana 2

Mått 131-102-127 mm
Längder 166, 173, 178, 183, 188 cm

Radie 20 m @ 183  cm

Vikt 1 880 gram
Pris 6 795 kronor

Testets bredaste skida med sina 102 millimeter under foten, en bredd som hade kunnat kvalificera in den i big mountain-kategorin. Skidans karaktär skriker däremot lekfull all mountain med en tydlig twintip-shape och rejält med rocker tillsammans med en framdragen monteringspunkt på -4 centimeter, något som för tankarna till Factions så omåttligt populära Candide Thovex-modeller från tidigare år.

Testets mer raceorienterade åkare var inte alls komfortabla i högre farter eller med kanterna hårt nedborrade i pisten, och de bägge sa direkt att det här inte är deras skidtyp. Mana 2 känner sig alltså mest hemma när lekmätaren är uppskruvad mot 11 och skidåkaren ovanpå den är av den mer lekfulla stilen, oavsett om det handlar om skogsåkning eller mer hoppinriktad åkning. Trots att den är ganska tung och styv upplevde (de mer jibborienterade) teståkarna den som väldigt lekfull och smidig, mycket tack vare de något mjukare fram- och bakändarna. Testets mest jibbiga skida»En lekfull twintip för åkaren som har hela berget som sin lekplats.« Joakim Eriksson

+ Lekfull och kvick.

Ingen fartskida.

För vem Jibbande friåkare.

För vad Hopp och lek.

Passar med turbindning

Skippa det.

Gabriella Edebo lägger ned höften.


Black Crows Justis

Mått 138-100-123 mm
Längder 171, 177, 183, 189 cm
Radie 21 m @  183  cm

Vikt 2 150 gram
Pris 8 800 kronor

Kråkorna från Chamonix har uppdaterat sin all mountainraket Justis och gett den en dos extra sväng i processen. Och då pratar vi rejält med sväng, så mycket att testpatrullen ansåg att den angivna radien på 20 meter snarare borde varit 12. Men strunt i det nu och fokusera istället på att Justis är en kvick och extremt svängvillig men ändå stabil pjäs som trots sin relativt höga vikt och metall under huven levererar hög peppfaktor och rejält med livlig skidglädje utan att tappa stabiliteten. Se den som en bred pistskida för allt från manchester till uppkörd snö, med möjligheten att hänga med utanför pisten om föret och humöret är det rätta.

Om du vill sladda eller göra stora svängar bör du se dig om efter en annan skidkompis. Men om korta, rappa svängar i mixade förhållanden är din grej så är Justis en peppande polare att ta med ut på en rejäl svängom. »Rapp och snärtig likt en koffein-dopad kobra.« Gabriella Edebo

+ Svängvillig deluxe.

Mest för snäva svängar.

För vem Carvingspecialister med allroundvilja.

För vad Carving. Om du nu missat det.

Passar med turbindning

Kör med en alpinbindning, det blir roligast så.Fischer Ranger 96

Mått 129-97-120 mm
Längder 159, 166, 173, 180, 187 cm
Radie 18 m @ 180 cm

Vikt 1 950 gram
Pris 7 295 kronor

Fischers uppdaterade Ranger-serie är en av årets verkliga höjdpunkter. 96:an i gänget är tillsammans med 102:an den mest relevanta skidan för svenska förhållanden, något som snabbt visade sig i testarnas överlag positiva tongångar. »En bra Åreskida« som testare Edebo uttryckte saken. »Bäst i testet«, enligt Wangler.

Ranger 96 är en väldigt allround skida som funkar till det mesta utan att kanske glänsa på något specifikt. Den funkar fint i pist i rätt förhållanden, den funkar offpist och ihop med en turbindning för dagsturer – ja, den funkar till och med för en sväng i parken. Nackdelen (vi måste ju leta efter dylikt) är att skidan kan upplevas som lite nervös när farten skruvas upp ordentligt.

Annars hyllades skidan för att den var enkel att komma överens med och en pålitlig kompis att ta med på allsköns äventyr på fjället. Är du mer offpistorienterad kan du ta en titt på kollegan Ranger 102.


»En skida som jag kan åka allt från slaskiga hotlaps till mer seriös terräng med.« Anne Wangler

+ Mångsidig allätare.

Något tung. Inte så fartstabil.

För vem Allroundåkare som vill ha en varje-dagsskida.

För vad Hela berget, hela dagen.

Passar med turbindning

Klockren med en hybrid.

Gabriella Edebo. En av Sveriges bästa allround-åkare med en mix av styrka, teknik och ett orimligt högt skidpepp.
Joakim Eriksson. Skidlärarskolad åkare med mittmonterade preferenser som håller Isabergs pister i toppskick.


K2 Mindbender 99TI

Mått 134-99-120 mm
Längder

166, 172, 178, 184, 190 cm
Radie 19,6 m @ 184 cm

Vikt 2 100 gram
Pris
6 999 kronor

K2:s Mindbender-serie fortsätter att både imponera och vinna nya vänner, och den senaste uppdateringen är definitivt inget undantag. Testarnas tankar om karaktären spretade lite i kanterna men gemensamt var att alla upplevde en väldigt allround skida som är hemma på det mesta. Däremot kräver den en del insats för att få upp på kant med en betydligt styvare bakända än den något mjuka framändan.

Flera av teståkarna vittnar om att Mindbender 99Ti är en lättmanövrerad skida som mixar en dos lekfullhet och smidighet med stabilitet i stora svängar, så länge inte farten blir alltför hög.

Men så länge åkaren håller tryck på spetsarna och inte låter dem leva sitt eget liv så är det här en skida som hänger med på det mesta, från bak- till framsidan i både mjuk och hård snö, eller i pucklar. Helt enkelt en skida som verkligen kan ta dig över hela berget under en dag, som just den här kategorin trots allt handlar om.»Min personliga favorit i testet. En skida som täcker absolut flest behov.« Martin Matusek

+ En skida för det mesta.

Något tung. Lite mjuka spetsar.

För vem Stabila allätare.

För vad Hela berget.

Passar med turbindning

Passar fint med en hybrid.

Förlåtande vårföre.


Kästle FX96 TI

Mått 133-96-119 mm
Längder 164, 172, 180, 188 cm
Radie 18,1 m @ 180 cm

Vikt 1 935 gram
Pris 12 500 kronor

Om du är en lätt åkare som föredrar finess kan du sluta läsa redan här. Om du däremot har lårmuskler och bra skidteknik ihop med lite tyngd och gillar en stabil konstruktion kan Kästle FX 96 Ti vara något för dig.

Det här är en skida för den mer klassiskt skolade åkaren som står rätt på foten och som har koll på vad hen pysslar med. FX 96 Ti är relativt tung och köttig men ändå med en dos följsamhet i mixen.

Skidan är fartstabil modell värre och ligger tryggt och säkert i hög fart i stora svängar även i den hårdaste morgonmanchester. Kortsvängare gör sig dock icke besvär och om du hamnar i baksätet blir du kvar där.

Kästle FX 96 Ti är en hård och kraftfull åkskida för dig som föredrar dina (stora) svängar på marken och har åktekniken och tyngden för att klara av det. Då belönas du å andra sidan med rejält med stabilitet som utan problem tar dig över hela berget under en och samma skiddag.»Power hour hela dagen på dessa raketer, här är inga trötta ben tillåtna.« Frida Eriksson

+ Stabilaste skidan i testet.

Tung. Kan upplevas som trög.

För vem Fartfantomer med god teknik och tyngd.

För vad Stora svängar och hög fart.

Passar med turbindning

Alpinbindning är det som gäller.

Anne Wangler hårdgranskar Black Crows Justis.


Line Blade Optic 96

Mått 129-96-119 mm
Längder 163, 170, 177, 184 cm
Radie 18 m @ 184 cm

Vikt 1 780 gram
Pris 6 499 kronor

Blade Optic är en helt ny serie skidor för hela berget från Line, samtliga med en utskuren metallkonstruktion kallad Gas Pedal Metal som ska ge kraft, dämpning och kantgrepp utan att för den sakens skull bli för huggig eller svårkontrollerad.

Våra teståkare sorterade in Blade Optic 96 bland kategorins mer stabila skidor.

Överlag är skidan relativt lugn utan att bjuda på några större överraskningar, lite tvärtemot Lines annars så lekfulla skidor.

Skidan funkar bäst när snön är åt det mjukare hållet och farten skruvas upp, vilket behövs för att få metallen att börja arbeta och göra rätt för sig.

Däremot ska du inte förvänta dig mängder av retur och skjut ur sväng, utan en lite lugnare upplevelse oavsett om du väljer att lägga skärande sväng eller sladda – bägge funkar fint och med en enkel inledning av svängen som bonus.

Och då pratar vi stora svängar, kortsväng är inte grejen här.»Skoj att carva runt på och är pålitlig när man lär känna varandra.« Gabriella Edebo

+ Pålitlig och stabil i fart.

Ingen lekmaskin.

För vem Allroundåkare som föredrar pist.

För vad Klassisk resortåkning.

Passar med turbindning

Kör med en alpinbindning.

Frida Eriksson. Prylexpert och före detta skidskoleansvarig i Åre som nu håller till i Roupéz skidshop i Isaberg.
Martin Matusek. Allätare på berget som nu under studietiden passat på att rejält öka dosen skiddagar per säsong.


Rossignol Sender 94 TI

Mått 128-94-118 mm

Längder 156, 164, 172, 178, 186 cm

Radie 19 m @ 178  cm

Vikt 1 800 gram

Pris 6 000 kronor

Sender är Rossignols skidor för åkning över hela berget och ut i offpisten, där 94 Ti är den modell som kanske lämpar sig bäst för svenska skidorter. Däremot kanske ordvalet Sender är lite missvisande för just den här modellen, då den tvärtemot är ganska mottaglig för många typer av åkare. 

Det här är en lätt skida med egenskaper som ligger ganska mitt på skalan överlag och därmed är en trygg och förutsägbar skida som är lätt i ingången i sväng och passar bra för dig som både vill sladda och carva i både pist och mjukare snö. Om du däremot trycker på ordentligt märks det tydligt att skidan har en övre fartgräns och inte ger den där riktiga energin tillbaka i svängarna.

Å andra sidan handlar all mountain-kategorin om skidor som funkar till det mesta, i de flesta fören och där kommer en skida som Sender 94 Ti in i bilden, den är kanske inte bäst på något men definitivt bra på det mesta så länge du inte ber den om alltför mycket.»Lätt på foten, följsam, lättåkt och enkel att få på kant.« Gabriella Edebo

+ Trygg och lätt utan överraskningar.

Har en tydlig övre fartgräns.

För vem Lugna allroundåkare.

För vad Hela berget, även för topptur.

Passar med turbindning

Techbindning, hybrid, alpinbindning – allt funkar.
Salomon QST 92

Mått 128-92-116 mm

Längder 152, 160, 168, 176, 184 cm

Radie 15 m @ 176 cm

Vikt 1 800 gram

Pris 5 400 kronor

Salomons QST-serie är en riktig klassiker som förenar skidglädje med prestanda i en rad olika bredder. QST 92 är smalast i gänget och trivs bäst på bergets framsida.

Det ska sägas direkt att det här inte är någon pistraket utan mer en lekfull och ofantligt smidig skida för lättsam åkning. Den upplevs som lätt, smidig och med helt okej poppighet utan att för den sakens skull bli fladdrig i hög fart eller när snön är uppkörd. Våra testare upplevde QST  92 som en pålitlig skida som gör det du ber den om, så länge du inte överpressar den. 

Kör den i pisten på morgonen, en sväng i offpisten efter lunch, eller varför inte på en topptur – här har du en glad kompis som hänger med på det mesta. Flytet är bättre än vad bredden anger tack vare en fin form och lång rocker i ändarna som lyfter skidan ur snön.

Välj ett snäpp längre skida än vanligt om du vill ha lite extra stabilitet.»Qst 92 har aldrig varit bättre. Det här är all mountain precis som jag vill ha det.« Frida Eriksson

+ Extremt allround. Lekfull.

Något smal. Inte superstabil.

För vem Lättsamma allroundåkare.

För vad Det mesta med fokus på frontside.

Passar med turbindning

Techbindning, hybrid, alpinbindning – välj din favorit

Anne Wangler. Friåkningsproffs från Innsbruck med en sväng som slår det mesta. Testets lättaste åkare.


Völkl Blaze 94

Mått 134-94-116 mm

Längder 158, 165, 172, 179, 186 cm

Radie 19 m @ 179  cm

Vikt 1 566 gram

Pris 7 000 kronor

Blaze är ingenjörerna från Straubings mest allroundbetonade serie med fokus på låg camber och med rocker som tar dig från framsidan till baksidan av berget.

Blaze 94 är en skida som känner sig mest hemma på framsidan av berget där den är trygg och stabil som en smärre pansarvagn, förutsatt att du står rätt på skidan och har tekniken att hålla den positionen genom svängen. Testpatrullens smilband åkte upp mot öronen när terrängen blev öppen och inte uppkörd, då kunde de ladda på fullt ut. Men så fort underlaget blev mer ojämnt och uppkört blir den något svårare att hantera och är inte nådig mot baksätesåkande, här regerar plöstryck alla dagar i veckan.

Har du bara tyngden och/eller tekniken så har du en trygg partner i Blaze 94 men är du osäker på längd så kan du utan att tveka gå för en kortare variant för att få en mer lättsam skida eller för att orka med en heldag på den.»Den är en snabb och rejäl skida som man verkligen måste vara aktiv på.« Joakim Eriksson

+ Fantastisk på kant i stora svängar.

Tung. Inte lekfull.

För vem Avancerad åkare med fart.

För vad Tvättäkta frontsideåkning.

Passar med turbindning

Nej, kör en alpinbindning.

Völkl Kendo 88

Mått 129-88-111 mm

Längder 163, 170, 177, 184 cm

Radie 16 m @ 177 cm

Vikt 1 898 gram

Pris 7 500 kronor

Testets smalaste skida och den enda som klev under 90-strecket, den hade rent av kunnat funka som en outsider i pisttestet.

Kendo är en energisk skida som du på klassiskt Völkl-manér kan lita på från första svängen. Den kräver dock en skaplig insats (för att inte tala om stabila pjäxor) från din sida för att komma till sin rätt men då belönas du med riktigt bra pistegenskaper, kantgrepp och stabilitet – och hör och häpna, en stor dos kvickhet. Våra teståkare med race- eller skidlärarbakgrund var lyriska över Kendos mix av egenskaper i pisten.

Offpisten är inte Kendos favorittillhåll men om underlaget där är hårt så funkar den fint. I mjukare snö har den en tendens att vilja gräva ner sig. 

Kendo är en modern frontsideskida som ger skidglädje och prestanda från första svängen på morgonen till den sista efter att liften har stängt.»Pistrace, stabila men ändå så kvicka och lekfulla. Jag blev förvånad och positivt överraskad.« Frida Eriksson

+ Stabila, pålitliga och kul i pist.

Lite väl smala för offpist.

För vem Raceskolade allätare.

För vad Frontside under hela dagen.

Passar med turbindning

Absolut inte. Kör alpint.


Text: Tobias Liljeroth Foto: Emrik Jansson • 2023-01-25
ArtiklarSkidtestAll MountainAllmountainÅreAtomicBlack CrowsEmrik JanssonFactionFischerGabriella EdeboK2KästleLineRossignolSalomonSkidorSkidtestSkidtest 22/23TestTobias LiljerothVölkl

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top