Foto: Tobias Liljeroth

Verkstan

5 tips för dina nyinköpta skidor

Har du köpt nya skidor? Grattis! Här är några tips på vägen för att dina nya skidor ska bli perfekta för just dig.

Text: Gabriella Edebo • 2022-01-20 Uppdaterad 2022-01-21

Känslan av ett par nya skidor är fantastisk. Oändliga möjligheter till bra dagar på berget materialiserade i två noggrannt utformade träprojektiler. Här är en lista i fem steg för hur du går tillväga för att dina nya skidor ska bli perfekta för just dig. 

1. Plocka bort plasten (eller plugga igen gamla skruvhål om du köpt begagnat) och visa en sekunds uppskattning till dina nya skidor. Passa på och njut, för det här är sista gången du ser dina älsklingar så här fräscha.

2. Montera valfri bindning hos en kunnig skidbutik. Men först ska du lyckas lista ut vart på skidan du ska montera bindningen. Dessutom bör du inte lita blint på skidans grafik som oftast visar en linje med rekommenderad monteringspunkt. Risken finns att någon klåpare på fabriken, eller maskin för den delen, råkat lägga lagret med design lite fel. Mät med ett måttband från skidans bakända fram till monteringslinjen och se om den sitter på samma, rätta ställe på bägge skidorna..

3. Ställ in bindningarna korrekt.

4. Teståk. Dra ut och kör en dag och få lite känsla för hur skidan känns, åker och upplevs.

  • Känns skidan orolig på transportsträckor? Då kan du hänga kanten lite mer.
  • Biter bakändan lite väl hårt och vägrar låta dig dra på en sladd i slutet av svängen? Samma svar som ovan, men häng extra mycket och kanske till och med slipa ner kanten lite längst bak. Testa dig fram lite i taget. Alternativet för latmasken är hitta närmsta metallräcke och nöta ner kanten baktill.
  • Glider det dåligt eller får du inget grepp på isen? Enkelt svar, kika direkt på nästa steg.

5. Efterjustera. In i vallboden och finjustera. Det skadar aldrig att inleda relationen till dina nya favoriter genom att ge lite extra kärlek med att valla skidorna och slipa till kanterna.

Hur du gör för att slipa och hänga stålkanter ser du här

Alternativ för parkåkare: Montera bindningen true center. Ska du köra rails? Dra av stålkanten ordentligt och glöm sedan allt vad kantslipning heter. Gå direkt till vallabänken och plocka fram vallajärnet istället. Du vill ju fortfarande komma över alla gaps. Kom ihåg att sickla skidorna innan du kör. 


Text: Gabriella Edebo • 2022-01-20
Verkstan

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen