Att utgå från dina fötter och din skidåkning är nyckeln till framgång när du väljer pjäxa. Bild: Åre Skidsport

Att utgå från dina fötter och din skidåkning är nyckeln till framgång när du väljer pjäxa. Bild: Åre Skidsport

Pjäxor

Köpguide: Så väljer du rätt pjäxor

Så gör du för att lyckas i med det viktigaste inköpet i din skidutrustning och hitta den bästa pjäxan för just dig.

Text: • 2021-03-18

Det finns inte en universell bäst-för-alla-pjäxa. Det gäller alltså inte att hitta den bästa pjäxan, utan den bästa pjäxan för just dig.

Här är en guide i 8 steg till hur du lyckas i med det viktigaste inköpet i din skidutrustning.

1. Gå till en professionell bootfitter

Styrkan hos en riktig bootfitter ligger i ett gediget kunnande ihop med ett brett utbud av pjäxor ihop med en välutrustad verkstad för anpassning av pjäxor.

Gå till en proffsig skidbutik med bra sortiment och kunnig personal, rensa ditt schema i några timmar och var beredd på att vara hundra procent ärlig mot dig själv så ökar chanserna att du går ut därifrån med rätt pjäxor för just dig – pjäxor som kan bli dina bästa kompisar i flera år framöver.

2. Var åker du?

Det första steget i att välja en ny pjäxa är att förstå vilken typ av pjäxa du ska ha. Vad åker du huvudsakligen för åkning? Går du mycket uppför? Hur ser fördelningen av din tid på berget ut?

3. Hur åker du?

Förklara för din bootfitter hur du åker samt med vilken teknik och åkstil för att ta reda på vilket flex och typ av pjäxa som passar just dig. En för mjuk pjäxa kan upplevas svampig och inte hålla dig på plats. En för hård pjäxa kan göra dig låst, stel och orörlig. Balansen däremellan för vad som är rätt är helt individuell och oerhört viktigt för känslan när du åker.

4. Vad åker du på för skidor?

Dina skidor, pjäxor och bindningar utgör en enhet där alla delar ska spela ihop med varandra för bäst prestanda och funktion. Vilka skidor du åker på är alltså en viktig vägledning för vilken typ av pjäxa du bör ha. En lätt toppturspjäxa kan aldrig driva en stor och hård skida, och en för hård racepjäxa kommer överdriva ett par mjukare skidor, till exempel.

5. Hur ser din fysik ut?

Din längd, vikt och övriga fysik spelar en stor roll för vilken pjäxa som kan tänkas passa just dig.

6. Hur ser din fot ut?

En duktig bootfitter kan göra underverk och anpassa en pjäxa efter just dina fötter. Oftast får du ett par-tre olika modeller som du får prova och se vilken modell som du gillar bäst och som passar din fottyp. Sedan anpassas den modellen efter dina förutsättningar för att passform och funktion ska bli riktigt bra.

7. Har du en formgjuten sula?

Om inte, skaffa en sådan. Slutdiskuterat.

Men varför då? Dels för komforten. En formgjuten sula avlastar foten så att du slipper krampande muskler och strypta blodflöden. Den riktigt stora skillnaden är dock att en formgjuten sula ger din fot stöd så att du står rätt i pjäxan. Att ta bort det stödet kan göra att foten trycks ut och tårna kläms, knölar börjar skava eller att du tvingas spänna emot med fötterna för att försöka hitta ditt naturliga läge. Alla vidare modifieringar och förbättringar av passformen i pjäxan bygger på att foten står rätt från början.

8. Efterjustera

Åk och känn efter. Om du behöver, gå tillbaka till butiken och justera det som behövs justeras. Här är det en fördel att vara observant. Att fortsätta åka trots att pjäxorna skaver kan göra att knölarna på foten vaknar till liv, blir irriterade och svullnar ännu mer. Det gör snabbt problemet större.

De flesta seriösa butiker inkluderar någon efterjustering i grundpriset när du köper din pjäxa där. Fråga innan köp vad som gäller.


Mer om pjäxor


Text: • 2021-03-18
PjäxorPrylguidePjäxorPrylguideSkidpjäxor

Copyright © 2020 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top