Ulrika Frisk utvärderar ett par svarta kråkor.

Prylguide

Skidtest 22/23: Allmountainskidor för damer

Varför välja när du kan få det mesta i samma paket? Vi har testat 13 skidor för damer som åker i alla väder, i alla fören och på alla möjliga berg.

Text: & foto Tobias Liljeroth • 2023-01-27 Uppdaterad 2023-02-04

Armada Locator 104

Mått 130-104-121 mm

Längder 162, 170, 178, 186 cm

Radie 21 m  @  170  cm

Vikt 1 425 gram

Pris 7 900 kronor

En lätt och extremt smidig friåkningsskida ur Armadas splitternya Locator-serie. Samtliga skidor i serien har något längre svängradie för att ge en extra dos stabilitet, trots låg vikt.

Våra testare hyllade Locator 104 för sin lätta känsla under foten som gör den både lätt att svänga med och enkel att få upp på kant. En överraskning är att den, trots sin låga vikt, ändå är oväntat stabil i  både korta och långa svängar.

Däremot är det ingen skida för stenhård försäsongspist, även om den såklart fixar det med lite anpassning.

Nej, det här är först och främst en skida för mjuka förhållanden som slask och puder. Om du dessutom väljer att gå till dina åk med hjälp av stighudar så passar den ännu bättre. Matcha den med antingen en lätt techbindning eller en Salomon Shift och du har en lätt kompis som hänger med på de flesta äventyr. En modern skida för det som vissa kallar freetouring.




»En rolig skida som är lätt att kanta. Tacksam i mjuka förhållanden.« Sara Bjurström

+ Lätt men ändå stabil.

Lite för lätt för fart och tyngre åkare.

För vem

Offpiståkaren som föredrar bergets baksida.

För vad

Freetouring och offpist.

Passar med turbindning

Passar perfekt med både tech och hybrid.

Ulrika Frisk. Friåkande allroundåkare som gillar när skidorna ger henne kontroll i alla lägen


Atomic Bent 100

Mått 128-100-119 mm

Längder 164, 172, 180, 188 cm

Radie 18 m @  172  cm

Vikt 1 700 gram

Pris 5 500 kronor

Atomics nya Bent-serie är inriktad på skidåkaren som mer än gärna leker sig utför berget. Samtliga modeller har en lätt konstruktion med twintip-shape och Atomics HRZN-teknik i tip och tail som ska göra den effektiva ytan större och ge bättre flyt och en enklare ingång i sväng i mjuk snö. Dessutom är skidorna relativt styva under foten för att inte pruta på kantgreppet.

Och det är ett recept som verkat gå hem hos våra testare. De hyllade Bent 100 för sin kombination av svängvillighet med både bra kantgrepp under foten och rejält mycket inbyggt bus. Det här är en skida som både fixar att svänga med i en hård pist OCH ta en sväng förbi parken till baksidan på berget. 

Nackdelen är att de mjuka topparna fladdrar en del i ändarna när det går undan på hårdare underlag. Men å andra sidan, åkartypen som väljer Bent-serien är villig att ta den smällen.





»Känns som en skida som man både kan åka Super-g och skidballet med.« SaraJane Aronsson

+ Lättsvängd och lekfull.

Lite fladdrig i hög fart.

För vem

Lekfulla friåkare.

För vad

Hopp, bus och sväng över hela berget.

Passar med turbindning

Funkar fint med hybrid- eller alpinbindning.

Åre utgjorde testarena för årets test av allmountain-skidor.


Black Crows Atris Birdie

Mått 138-100-123 mm
Längder 171, 177, 183, 189 cm
Radie 21 m @ 183  cm

Vikt 2 150 gram
Pris 8 800 kronor

Birdie = Black Crows dammodeller. Det här är den tredje inkarnationen av en skida som blivit många bummares absoluta favorit sedan den först kom, 2014. Midjan är något smalare än förut, 105 istället för 108 millimeter och monteringspunkten är framflyttad ett par centimeter. Radien är dessutom relativt lång med sina 19 meter.

Tillsammans skapar det en skida som är lätt in i sväng men ligger stabilt och lugnt när du väl är där, en kombination som verkligen föll vår testpatrull på läppen.

Den carvar riktigt bra i pist för sin bredd, håller kanten när det behövs, flyter fint i mjukare snö och nog fasen är de rätt lekfulla också. Vi har verkligen svårt att hitta någon direkt svaghet hos Atris, förutom att de är lite breda för mer pistorienterad allmountain.

Med den uppdaterade konstruktionen finns det inget som talar för att den nya modellen av Atris Birdie skulle bli mindre populär än sin föregångare, snarare precis tvärtom.



»Det här är en skida som jag verkligen kan åka allt med. Skoj.« Ulrika Frisk

+ Smidig, bra flyt. Allround.

Tailen kan bli lite dominant.

För vem

Friåkaren som vill ha allt på samma gång.

För vad

Nästan allt.

Passar med turbindning

Perfekt med en hybrid.

Emilia Steinbeck. Lekfull friåkare som åker över precis hela berget med bra fart och teknik.


DPS Pagoda 100 RP

Mått 131-100-116 mm

Längder 153, 163, 171, 179, 184, 189 cm

Radie 15 m @ 171  cm

Vikt 1 760 gram

Pris 9 099 kronor

Amerikanska DPS kommer från Salt Lake City i puderstaten Utah, vilket ganska tydligt återspeglas i deras konstruktioner. Det här är lätta skidor för friåkning i mjukare snö, eller rent av puder. Och om du går för egen maskin till åken, inga problem. Svängradien på Pagoda 100 RP var bland de kortare i kategorin, endast 15 meter, vilket speglar hur man tänkt att skidorna ska användas.

Det här är verkligen en skida som kräver mjuk snö, för i svensk betongsnö är den inte alls hemma. Däremot, när snön blev mjuk var det som en helt annan typ av skida. Den flyter fint tack vare sin långa rocker och svänger väldigt lätt. 

Om du åker mycket i Alperna, eller rent av i Nordamerika, får du en skida som kommer leverera allroundegenskaper med puderflyt när förhållanden är de rätta. Om du däremot åker mest i Sverige finns det bättre val, eller att du köper en biljett söderut.



»Kräver mjuka förhållanden för att komma till sin fulla rätt.« Emilia Steinbock

+ Flyt och lättsvängd.

Inget för hård snö.

För vem

Bummartyper i Alperna eller Nordamerika.

För vad

Offpist och turer i mjuk snö.

Passar med turbindning

Perfekt med både tech och hybrid.

SaraJane och Faction Dancer 3X dansar in i en vänster.


Dynastar E-PRO 99

Mått 126-98-116 mm

Längder 154, 162, 170, 178 cm

Radie 18 m @ 170  cm

Vikt 1 800 gram

Pris 6 995 kronor

Fransmännen från Sallanches strax utanför Chamonix har under många år gjort sig kända för friåkningsskidor som är relativt konservativa i konstruktionen och inte hoppat på gängse trender lika fort som många andra märken. Man har också gjort sig kända för skidor som verkligen tål att åkas på, stabila skidor för åkare med god teknik helt enkelt.

Damskidan E-Pro 99 bygger på just den traditionen med en lång tiprocker och relativt lite rocker baktill.

Våra testare hyllade skidan för att den upplevs som både stabil och livfull på samma gång som den är extremt allroundkunnig, något den här kategorin trots allt handlar om.

Det här är en skida som fungerar både i en hård pist på morgonen och i mjuk snö utanför pisterna efter lunch, och det med spetsar som håller sig lugna utan fladder när farten ökas.

En skida som blev en av de stora överraskningarna i årets damtest, som om någon skulle tvivla på att Dynastar kan bygga riktigt bra skidor.



»Både stabil och lekfull på samma gång. Definitivt topp-3 i testet för mig.« Ulrika Frisk

+ Stabil men ändå smidig.

Inte mycket.

För vem

Allroundåkare som gillar precis allt.

För vad

Allt från pist till offpist.

Passar med turbindning

Tech, hybrid eller alpint, allt funkar.

SaraJane Aronsson. Årebo som är uppväxt med racing i Whistler. Stark, kraftfull och med bra kantgrepp.


Faction Dancer 3X

Mått 134-106-124 mm

Längder 164, 172, 178 cm

Radie 18 m  @  172  cm

Vikt 1 970 gram 

Pris 7 295 kronor

Dancer är en serie med direktionella skidor där X efter modellsiffran anger att det är en modell som är primärt för kvinnliga och lättare åkare. Till skillnad mot märkets kanske mer kända freestylemodeller handlar Dancer om fart över precis hela berget.

Och just fartstabil var det främsta omdömet som kom från Åka Skidors testpatrull efter en stunds pardans i sällskap med Faction Dancer 3X.

Trots att den med sina 106 millimeter i midjan är den bredaste skidan som vi testade i den här kategorin (tillsammans med Salomon) är det kanske den som tål fart allra bäst.

Men den stabiliteten kommer med ett krav på att du behöver ha både kraft och styrka att kontrollera den, annars blir den instabil och orolig.

Om du däremot vet med dig om att du är en duktig friåkare som åker fort i både mjuka och varierande förhållanden har du en pålitlig, men krävande, vän att hålla i handen på dansgolvet här. En bra skida för bummarlivet i Alperna.



»Passar den erfarna åkaren som vill rocka hela berget med stil.« Emilia Steinbock

+ Väldigt fartstabil och trygg.

Kräver kraft.

För vem

Aggressiva, erfarna åkare.

För vad

Stora åk i skiftande förhållanden.

Passar med turbindning

En hybrid är gränsen.

Ulrika Frisk gillade att Atris Birdie funkade till allt. Och det är ju ett rätt gott betyg för en all mountain-skida.


This image has an empty alt attribute; its file name is media-Skarmavbild-2023-01-24-kl.-17.23.12-1024x208.png

Fischer Ranger 102

Mått 37-102-127 mm

Längder 155, 169, 176, 183, 190 cm

Radie 18 m  @  176  cm

Vikt 1 90 gram

Pris 7 295 kronor

De flesta minns säkert den rosa smällkaramellen Ranger 102 som smälte skidhjärtan över hela planeten när den kom för två år sedan. Nu får den en uppföljare när Fischer gör om hela sin populära Ranger-serie. 

Den må inte vara rosa längre, men minst lika bra enligt vår testpatrulls hyllande omdömen. I centrum står glädjefyllda allroundegenskaper i en förpackning som pallar med både korta och långa svängar utan att ens rynka på ögonbrynen, och utan att någonsin tappa i stabilitet. Testarna gillade även skidans förlåtande egenskaper i uppkörda och stökiga förhållanden. Skidan upplevs som väldigt följsam.

Fischer Ranger 102 anno 22/23 är helt enkelt en mycket fin skida som tar dig överallt på berget, med en stor dos glädje och skidpepp. Helt enkelt precis som skidåkning ska vara. Ett bra allroundval för den friåkande tjejen.



»Rolig skida! Ranger upplevs som lätt och lekfull men är ändå stabil.« Sara Bjurström

+ Flexibel, stabil och rolig.

Inte mest respons i carving.

För vem

Allroundåkare med ett öga för offpist.

För vad

Skidåkning över hela berget.

Passar med turbindning

Både hybrid och tech fungerar utmärkt.



Icelantic Riveter 95

Mått 130-95-117 mm

Längder 155, 162, 169 cm

Radie 14,5 m  @ 162  cm

Vikt 1 505 gram 

Pris 6 795 kronor

Icelantic håller till vid foten av Klippiga bergen i Colorado, USA. Med andra ord, att de har friåkning i sitt DNA kommer inte som någon överraskning – den lätt fantastybetonade grafiken får du köpet.

Icelantic må vara en outsider på den svenska skidmarknaden men Riveter överraskade våra testare där ett par av dem sorterade in den på sin topp-3-lista tack vare en hög grad av lekfullhet, smidighet och popp i konstruktionen, samtidigt som den ändå upplevs som stabil i fart. Men det ska sägas direkt, det här är ingen skida som gillar betongföre.

Det ska helst vara mjukt och gärna slushigt under tassarna för att den ska känna sig som hemma. Däremot hanterar den uppkörd snö utan minsta problem.

Helt enkelt en bra skida för många olika fören, riktad mot fritt sinnade skidåkare som har lekfullhet som sitt signum.

Om du är mer lagd åt djupare snö finns det även en Riveter 104 med liknande egenskaper, men med lite extra bredd.



»Skidan för dig som vill ha effortless fun och lattja dagen lång.« Emilia Steinbock

+ Poppig, trygg och följsam.

Inget för hård pist.

För vem

Lekfulla åkare.

För vad

Kravlöst skoj över hela berget.

Passar med turbindning

En hybrid funkar bra.



K2 Mindbender 99TI W

Mått 134-99-120 mm

Längder 154, 160, 166, 172cm

Radie 15,4 m @ 166 cm  

Vikt Ingen uppgift

Pris 6 899 kronor

K2:s omåttligt populära Mindbender-serie går nu in i en ny generation. Grunden i skidan är fortfarande ett utskuret metall-laminat (Ti står för Titanal) som är utformat på ett sätt som ger stabilitet och kantgrepp utan att varken bli för tungt eller huggigt. Midjebredden 99 millimeter är en bra allroundbredd för alla fören.

Modellen går lätt in i sväng och ger inga obehagliga överraskningar ut ur densamma, tack vare kombinationen av en pintail och den utskurna metallen.

Samtidigt ger samma lager av metall skidan ett lugn och dämpar onödiga vibrationer. Däremot, när farten skruvas upp kan Mindbender upplevas som lite orolig, så om du vet med dig att du ofta åker fort kan det vara värt att gå upp en längd i storlek.

Det här är en skida som verkligen ger ordet allmountain ett ansikte, den rör sig obehindrat från pisten till offpisten med ett leende på läpparna.



»En lättåkt och stabil skida som svänger härligt i kortsväng.« Ulrika Frisk

+ Lättmanövrerad och stabil.

Nervös i hög fart.

För vem

Alla från medelgoda och uppåt.

För vad

Åkning över hela berget.

Passar med turbindning

En hybrid är helt perfekt.



Nordica Santa Ana 93 Unlimited

Mått 125-93-112 mm

Längder 151, 158, 165, 172 cm

Radie 15,5 m @ 165  cm

Vikt 1 350 gram

Pris 6 495 kronor

Unlimited är Nordicas nya skidserie som är inriktad mot äventyrsinriktad åkning, alltså toppturer och offpist. Modellen bygger på kolfiber istället med metall som i de »vanliga« Santa Ana (dammodeller) och Enforcer (unisex) vilket håller nere vikten och ska göra dem lite mer manövrerbara.

Receptet verkar fungera, för våra testare upplevde Unlimited som betydligt lättare, lite mjukare och något mindre kompromisslösa än Santa Ana.

Den lättare vikten ger en skida som är stabil men ändå enkel att hantera och som upplevs väldigt allround, så länge snön inte består av stenhård is. En väldigt fin skida.

Bredden, 93 millimeter, upplevdes dock som lite väl smal för mjuk snö. Men om det är huvudsyftet finns Enforcer 104 i längder ned till 165 centimeter som ett alternativ även för kortare åkare.



»Trevlig allroundskida som riktar sig mer mot toppturande.« Ulrika Frisk

+ Lätthanterlig men stabil. Lätt.

Inget för aggressiv åkning.

För vem

Äventyrslystna allroundåkare.

För vad

Toppturer och äventyr.

Passar med turbindning

Utmärkt med både tech och hybrid

Sara Bjurström. Snabbåkande kiropraktor med bummarbakgrund och en effektiv friåkarteknik.

Rossignol Rallybird 104 TI

Mått 137-102-127 mm

Längder 163, 171, 178 cm

Radie 16 m @ 171  cm

Vikt 1 800 gram

Pris 7 800 kronor

Rallybird är det fräsiga namnet på Rossignols serie skidor med inriktning mot kvinnliga friåkare där 104:an är den bredaste varianten. Ti står Titanal under motorhuven som ska ge ännu bättre rallyegenskaper.

Vår testpatrull verkar också gilla rallykonceptet där en av dem gav skidan nästan fullt i alla kategorier och hyllade den för sin mix av skapligt låg vikt, poppighet och lekfullhet.

Det i kombination med en fin stabilitet och bra bredd under foten gör det här till en skida för lättare, aggressiva åkare som vill åka allt, överallt och vill ha en stor dos prestanda tillbaka i retur. Is, uppkört eller slask är inga problem, den äter sig igenom det mesta med en axelryckning.

Åker du mycket offpist i fjällen eller Alperna kan det verkligen vara värt att slänga ett öga på Rallybird 104 Ti och antingen montera upp den med en hybrid för mixad äventyrsåkning, eller en renodlad alpinbindning för maximalt ös.



»Blev glad av skidan som svarade fantastiskt bra på det jag krävde av den.« Sara Bjurström

+ Fartstabil men lätthanterlig.

Kräver benstyrka.

För vem

Offpiståkare med bra fart.

För vad

Världen utanför pisten.

Passar med turbindning

Japp, fin mix med en hybrid.



Salomon Stella 106

Mått 137-106-124 mm

Längder 157, 165, 173 cm

Radie 17 m @ 165  cm

Vikt 1 810 gram

Pris 7 500 kronor

Friåkningsskidan QST Blank var Salomons, och rentav skidvärldens, hetaste nyhet inför förra säsongen. Nu får den både en uppstudsig lillebror, QST 106, och en minst lika uppnosig lillasyster i Stella 106. Shejpen känns igen, fast i en lite smalare tappning, med en lång, relativt uppskruvad rocker med mycket indrag, tillsammans med ett relativt styvt flex.

Och just styvheten var något som våra testare upplevde från första svängen, det här är en relativt avancerad skida som är inriktad mot lite mer avancerade friåkare som söker utmaningar över hela berget, men då främst utanför pisten i alla sorters snö. Den kräver att du har kraft att ge den för att få maximalt tillbaka, om du gör det har du däremot en skida som både flyter bra i puder och som är stabil och trygg i långa svängar. Stella 106 är kanske inte en skida för alla, men som är allt för rätt typ av skidåkare som kan låsa upp all dess inneboende potential.



»Gör sig bäst i långa svängar i pisten eller puder på öppna ytor.« Emilia Steinbock

+ Stabil med flyt.

Kräver kraft.

För vem

Duktiga, kraftfulla åkare.

För vad

Hård friåkning.

Passar med turbindning

Välj mellan hybrid- eller alpinbindning.



Völkl Blaze 94W

Mått 134-94-116 mm

Längder 151, 158, 165, 172 cm

Radie 14-25 m @ 165  cm

Vikt 1 455 gram

Pris 7 000 kronor

Blaze är Völkls serie med friåkningsskidor som de själva hävdar ska vara för friåkning med lite mindre vikt och inte lika mycket köttighet som man kanske annars förknippar med deras skidor. 94:an har en förstärkning direkt under foten för bättre kraftöverföring och en 3D-radie som är kortast mitt på skidan. 

Völkl själva beskriver Blaze som en »sportig« skida. Och nog pratar vi tysk sportbil här, fast med fyrhjulsdrift och grova däck.

Trots sin lite lättare konstruktion är Blaze väldigt stabil sak som kräver en del kraft och teknik för att få med sig i svängarna, har du inte det blir du snabbt en åskådare. Om du däremot är beredd att ge dig hän kommer Blaze att leverera en sportig upplevelse som mer än följer med upp i stora svängar och höga farter. Glöm bara inte ett par stadiga pjäxor.

Blaze 94W tillhör kategorin AM-skidor som kanske först och främst hör hemma på framsidan av berget, med någon enstaka tur till baksidan när det inte snöat på ett tag.



»Som en bred raceskida som går att åka fort med, och det gillar ju jag.« SaraJane Aronsson

+ Fartstabil.

Kräver kraft. Mycket kraft.

För vem

Tekniska, starka åkare.

För vad

Frontsideåkning.

Passar med turbindning

Skippa helst det.


Text: & foto Tobias Liljeroth • 2023-01-27
ArtiklarPrylarSkidtestAll MountainAllmountainAMÅreArmadaAtomicBlack CrowsDPSDynastarFactionFischerIcelanticJämtlandK2NordicaRossignolSalomonSkidorSkidtestSkidtest 22/23TestTobias LiljerothVölkl

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top