Början på en bra dag ute i Sylarna. Foto: Mattias Fredriksson

Början på en bra dag ute i Sylarna. Foto: Mattias Fredriksson

Sverige

Sveriges 10 bästa toppturer

Packa ner stighudarna i väskan och ge dig ut på fjället. Här är Sveriges tio bästa toppturer.

Text: Peter Nilsson • 2024-04-07 Uppdaterad 2024-04-07

Kobåset, Hemavan

En sju kilometer lång dalgång med 400 höjdmeter brant åkning på bägge sidor. Här finns åk nog för att hålla sig sysselsatt en hel vinter, lättillgängligt från toppen av Kungsliften. Vår favorit är Bananrännan. En 300 fallhöljdsmeter brant ränna som skär fjällsidan i en diagonal. Klippvägg på ena sidan. Luft på den andra. Skyddad från sol och vind ligger snön ofta fin i rännan. Rätt dag, när snön är kall och kvällssolen som jobbat sig runt berget lyser upp åket från topp till botten, är det helt fantastiskt.

Sylarna, Jämtlandsfjällen

Anmarschen må vara lång men den är väl värd varenda steg. Gör stora åk i ett mäktigt fjällandskap på dagen och avsluta med en bastu på fjällstationen på kvällen. Även om du bor i tält kan just bastun vara guld värd.

Anders Olsson åker ett brant åk i Sylarna. Foto: Emrik Jansson
Anders Olsson åker ett brant åk i Sylarna. Foto: Emrik Jansson

Vassechohkka, Riksgränsen

Eller Vassitjåkka, eller bara Vassi. Überklassisk topptur ett par kraftiga snöbollskast från Riksgränsens skidanläggning. Starta turen vid Vassijaure station och jobba dig upp till 1 361 meter över havet och få 850 sköna höjdmeter som belöning.

Mjölkvattnet, Offerdalsfjällen

Sveriges svar på Revelstoke (i miniatyr) ligger undangömt norr om Krokom i Jämtland. Här finns gott om roliga skogsåk i ett av landets mest snörika områden. Området är lättillgängligt via den väg till Mjölkvattnets kraftverk som snöröjs vintertid. OBS: Se till att parkera på rätt ställen så att snöröjning och kraftverkstekniker kommer fram. Tre parkeringsfickor finns för parkering på olika delar av vägen. Läs mer HÄR.

Ett av många fina åk i Mjölkvattnet. Foto: Erik Westberg

Borkafjället, Kittelfjäll

Ett namn som för tankarna till Ronja Rövardotter. Fjället däremot bjuder på 790 höjdmeter, högklassisk topptur mitt i Sveriges eget Colorado med en imponerande utsikt över både Marsfjällen och Kittelfjälls skidområde.

Skogsturerna, Borgafjäll

En bra tur måste inte nödvändigtvis gå till någon topp. Ofta ligger snön djupare i skogen. Storm och låga moln? Inga problem! Smeta på stighudarna och tura i skogen i närheten av Borgafjällsbackarna. Gänget på 69 Grader Nord visar vägen.

Stormåkning i Borgafjälls skogar. Foto: Johan Axelsson
Stormåkning i Borgafjälls skogar. Foto: Johan Axelsson

Snasahögarna, Jämtlandsfjällen

Klassiker. Enkelt, lättillgängligt och gott om bra åkning. För att vara toppturande ute i terrängen är det ofta relativt mycket folk där, vilket kan vara en fördel för den som inte turat utanför skidområdets gränser förut.

Tuolpagorni, Kebnekaise

Bara utsikten är värd varenda steg. De flesta som kommer hit gör det på våren när dagarna är långa och solen aldrig riktigt går ner. Miljön är mäktig med ett skålformat, stort fält omringat av branta bergväggar och massiva fjäll. Åket som har allt. En snorbrant ränna i början, följt av en enorm snögryta, ytterligare en ränna och ut på ett stort, vidöppet fält. Och det mitt i Kebnekaisemassivet. Avsluta med en bastu och trerätters på fjällstationen.

Den obligatoriska repelleringen vid toppen av Tuolpagorni. Foto: Emrik Jansson
Kristofer Turdell vid den obligatoriska repelleringen från toppen av Tuolpagorni. Foto: Emrik Jansson

Ryfjället, Tärnaby

Om historien hade velat sig väl – och gått den lokallegenden Stig Strands väg – hade det imponerande Ryfjället, strax öster om Tärnaby huserat Sveriges kanske vassaste, liftburna skidfjäll. Här arrangerades SM i störtlopp 1956 och 1971 i en för ändamålet uthuggen pist som satte skräck i åkarna och skickade upp dem i en snittfart på 96 kilometer i timmen.

Nu blev det inga liftar på Ryfjället och de 950 fallhöjdsmeterna med skidåkning i alla väderstreck får nås för egen maskin istället. Gott så.

Áhkká, Sarek

Sveriges största skidåk går från landets åttonde högsta fjäll, Stortoppen, och faller hela 1 550 meter ner mot sjön Ahkkasjaure. Definitivt inte lättillgängligt men just därför också en upplevelse för livet i Sveriges verkliga vildmark.


Text: Peter Nilsson • 2024-04-07
SverigeAhkkaBorgafjällBorkafjälletHemavanKittelfjällmjölkvattnetOfferdalRiksgränsenRyafjälletSarekSnasahögarnaSverigeSveriges bästaTärnabyTopptur

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen