Jimmy Odén i sitt rätta element. Foto: Mattias Fredriksson

Topptur

7 smarta tips för dina toppturer

Att gå på topptur kräver både förberedelser och bergskunskap. Vi ger dig lite hjälp på traven med 7 bra topptips.

Text: Tobias Liljeroth • 2022-03-15 Uppdaterad 2022-03-16

1. Läs på innan

Starta alltid din dag med att läsa aktuell lavinprognos och kolla väderleksrapporten. Var beredd att när som helst ändra dina planer.

Foto: Mattias Fredriksson

2. Packa rätt och lätt

Tänk efter en extra gång när du packar ryggsäcken. Behöver du verkligen ha med dig allt du stoppat ner i den? Svar, nej. Något extra kilo på ryggen växer snabbt för varje steg uppför.

3. Be bold – start cold

Starta hellre med lite för få plagg än vad temperaturen vid starten säger. Du blir snabbt varm när du går uppför och har du för mycket kläder på dig blir du lika snabbt blöt av svett, och kall senare på turen. 

Tobias Granath praktiserar lager på lager-principen. Foto: Mattias Fredriksson

Läs mer om Nuolja:

15 prylar för toppturer


4. Drick i tid

Se till att konstant fylla på med vätska under turens gång, gärna lite i taget. Du märker oftast inte att du är uttorkad förrän det är försent och du går in i väggen.

Foto: Mattias Fredriksson

5. Ta det lugnt

Åk inte på samma sätt som du gör under liftburen åkning. Dra ner intensiteten i åkningen ett par hack och njut istället på ett lite lugnare sätt. Du är mest troligt långt bort från hjälp om det sker en olycka.

6. After tur

En väl kyld dryck och lite käk är ett måste efter en bra topptur…

7. Torka hudarna

…glöm bara inte att hänga upp dina stighudar på tork direkt när du kommer hem. Dra ut dem och häng över en dörr eller motsvarande så att både limsidan och håren får torka ordentligt. Risken är annars stor att de inte fäster på skidan och/eller fungerar som de ska dagen efter.

Foto: Mattias Fredriksson

Text: Tobias Liljeroth • 2022-03-15
ArtiklarMattias FredrikssonStighudarTipsToppturUtrustning

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen