Svenskt guld och silver på X Games Norge
Damerna på pallen. Foto: Torstein Lund Sperstad

Svenskt guld och silver på X Games Norge

15-åriga Jennie-Lee Burmanssons stilfulla åkning räckte till ett guld på X Games Big Air i Norge och Henrik Harlaut blev två med ett av dagens bästa åk.

Fornebu, strax utanför Oslo, stod värd för säsongens avslutande och kanske mest prestigefulla tävling. X Games Norway Big Air hade bjudit in väldens bästa åkare att göra upp om medaljerna framför en stor publik på hoppet av byggställningar.

Sex svenskar var på plats för säsongens sista tävling, men finalen var det bara Jennie-Lee Burmansson och Henrik Harlaut som fick köra efter att ingen av de andra åkarna lyckats kvala.

Formatet skiljde sig en aning från en vanlig världscuptävling och åkarna hade tre hopp där de två bästa poängen räknades ihop, men det behövde vara trick åt olika håll.

En mållös guldmedaljör. Foto: Freeski Team Sweden

Damernas Big Air-tävling fick inleda en fullspäckad kväll och det såg länge ut som att schweiziskan Guilia Tanno skulle vinna före hemmaåkaren Tiril Sjåstad Christiansen när klassens yngsta deltagare slog till med ett felfritt tredje och sista åk. 15-åriga Jennie-Lee Burmansson imponerade domarna med sin stilfulla åkning och riktigt bra grabs och vann sitt första X Games guld.

"Jag vill bara sätta åket och jag gjorde det. Jag är så sjukt nöjd med det och jag kan knappt prata. Det här är så speciellt", sa Jennie-Lee till reportern i mål efter prisutdelningen.

Det blev en perfekt avslutning på hennes debutsäsong där hon bland annat vann den totala världscupen i slopestyle, kom trea på X Games i Aspen och slutade 8a på OS premiären där hon representerade Sverige som den yngsta vinterolympiern genom tiderna.

"Det är helt sjukt. De flesta tävlar en hel karriär utan att stå på pallen i X-games. Hon vinner som 15-åring." Sa landslagstränaren Niklas Eriksson efter tävlingen.

Jennie-Lee vann med två åk där hon gjorde en switch 720 åt olika håll, med en tail grab åt ena hållet och en dubbelgrab på det sista åket.

Herrarna på pallen. Foto: Gustav Brandbyge

Henrik Harlaut, skidvärldens mest färgglada karaktär som kommentatorerna uttryckte det, fick publiken och domarna att jubla när han satte dagens högst poängsatta åk med en switch left triple cork 1440 med en mute grab som han höll riktigt länge. Han landade perfekt och fick poängen 49,33 av 50 möjliga. Henrik har flest guldmedaljer i X Games Big Airs historia med fem stycken hittills och det såg ut att kunna bli ännu en. det blev däremot ett silver och nu har han hela tio medaljer i X Games-sammanhang.

Men guldet blev det den 18-åriga Olsobon Birk Ruud som tog hem. Som näst sist startande med en bronsmedalj säkrad satsade han allt inför hemmapubliken och vann sin första X Games medalj.

Prenumerera på Åka Skidors nyhetsbrev

Nyheter från skidvärlden i din inbox!

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!