Guide: Skidåkning i Georgien
Det mäktiga och ogästvänliga Ushba sträcker sig 4 700 meter över havet. William Larsson väljer dock säkrare mark. Foto: Christoffer Sjöström

Guide: Skidåkning i Georgien

Det är dags att tänka om och rikta blicken österut mot ett skidland som överraskar med fantastisk skidåkning, höga berg och upplevelser utöver det vanliga.

Artikeln är ett utdrag från ett reportage i Åka Skidor #5/6 November 2019.

Text Petter Berggren Foto Christoffer Sjöström

Kaukasus = Alpberg + svensk vildmark. Foto: Christoffer Sjöström

– Vi brukar få cirka tre till fyra meter snö varje år, säger Leri i ett försök att betygsätta snön. 

Leri Niguriani är guidechef på byns enda guidekontor i Mestia. Han är en rolig människa Leri, någonstans mellan 40 och 50 år och åker med typisk guideutrustning, vilket innefattar lätta topptursbindningar och pjäxor. 

William Larsson utforskar Georgien från luften. Foto: Christoffer Sjöström

Koskit huvud-axlar-knä och tå. Foto: Christoffer Sjöström

Mestia är huvudorten i bergsregionen övre Svaneti. Geografiskt ligger regionen i nordvästra Georgien och från huvudstaden får man räkna med en dag i bil för att nå huvudorten. 

Det var för cirka fem till åtta år sedan skidorten som kallas Tetnuldi började ta plats. Idag är skidorten utrustad med moderna franska sittliftar, basstationen ligger på 2 265 meter över havet och högsta liften sträcker sig till 3 160 meter.

Den fransk-svenske filmaren Baptiste Sjöström tvingas att åka puder framför pappas kamera. Foto: Christoffer Sjöström

Skidsystemet är i det närmaste folktomt, inga liftköer existerar. En sådan här dag kan skidorten omöjligt göra ekonomisk vinst och kanske inte övriga dagar heller. Svaret stavas att skidorten är statlig, investeringarna ska bära frukt längre fram. 

Nu är det inte bara Tetnuldi som är en statlig angelägenhet, de tre övriga skidorterna i Georgien är också statliga. Överlägset mest känd av dessa är Gudauri, en skidort som funnits länge och lämpligt ligger endast strax över två timmar från huvudstaden. De två övriga är Bakuriani och Goderdzi som ligger mer söderut och inte i norra Kaukasusmassivet

Stan Rey till allmän beskådan en puderdag. Foto: Christoffer Sjöström

Bilfärder med näradödenupplevelser som obligatoriskt tillägg. Foto: Christoffer Sjöström

Det georgiska köket är ett fyrverkeri av smaker. Olika grytor samsas med färskt bröd, kött, pirogliknande företeelser, dumplings och valnötter som sedan sköljs ned med lokalt vin. 

Dumplings, nästintill synonymt med Georgien. Bara vinet som saknas. Foto: Christoffer Sjöström

Mestia har en egen liten flygplats, men om det går att få med sig flygutrustning ombord är oklart. Foto: Christoffer Sjöström

"Det är berg som inte riktigt förstår hur bra skidberg de egentligen är."

Inte ens korna lyckas Josh Daiek imponera på. Foto: Christoffer Sjöström

Prenumerera på Åka Skidors nyhetsbrev

Nyheter från skidvärlden i din inbox!

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!