Eirik Finseth hittar en pärla i Alagna. Foto: Mattias Fredriksson

Artiklar

Världens bästa skidåkning: Monterosa

Åka Skidors 17 favoriter: Monterosa. Italiens offpistparadis lämnar pistmaskinerna i garaget och låter skidåkningen vara så vild den vill i en genuin miljö.

Text: Henrik Hultberg • 2018-10-17

Det här är en av Åka Skidors 17 favoriter från när vi hösten 2017 bad ett gäng av våra mest ärrade medarbetare att ta fram sina personliga favoriter bland världens skidorter. Varsågod, det här ett subjektivt facit till världens bästa skidåkning, utan inbördes rangordning.

Alla skidorter hittar du under taggen #resguide och #världens bästa skidåkning.

Monterosa | Italien

Italiens offpistparadis lämnar pistmaskinerna i garaget och låter skidåkningen vara så vild den vill i en genuin miljö.

I Monterosa Ski har man lämnat naturen till stor del orörd, några fåtal pister per lift, oftast med en imponerande fallhöjd, vilket är drömmen för oss som hellre håller oss utanför pistmarkeringen.

De tre dalarna på Monterosamassivets soliga sydsida består av skidorterna Alagna, Gressoney samt Champoluc längst i väst, sammanlänkade till ett vidsträckt skidområde, från regionen Piemonte 
över till Aostadalen.

Freeride Paradise är smeknamnet på offpist-området i Alagna, som bjuds från toppstationen Punta Indren, 3 275 meter över havet. Nytt för i år är en sittlift från Alagnasidan upp mot Salatipasset på knappt 3 000 meters höjd. Planen på att anlägga en pist från Punta Indren mot Gressoney blev raskt nedröstad vilket innebär att offpistparadiset består och fortfarande kräver rygga med spade, sond, sändare och skills i åkning utanför pistade nerfarter.

Världens bästa skidåkning: Monterosa
Foto: Mattias Fredriksson

Champoluc är byn som trots blygsam storlek är den mest kompletta och har ett något större utbud av hotell, restauranger och barer. Utöver det finns här flest liftar och pister enskilt av de tre, vilket kan vara en fördel om det är stängt på höjd på grund av hård vind. Ingen av byarna är dock något för den som vill barhoppa och svänga svansen på dansgolv halva nätterna. Men att dra några blåbärsgrappa och hamna på obskyra italienska efterfester med lokalbefolkningen går alltid att ordna. Njuter man helst av det delikata italienska köket och goda viner så finns det gott om sköna krogar för brakmiddagar.

Gressoney har den bästa positionen i systemet i den mittersta dalen med närhet både öster- och västerut. I byarna Gressoney La Trinité och Staffal har man liften utanför dörren. Och under Punta Jolandas toppstation väntar en av nordvästra Italiens bästa lärkskog efter snöfall med branter och dropp om vartannat. Har vi tur har de även kittat upp parken vid mellanstationen Gabiet till vintern.

Alagna med sina blott 400 invånare är trots sin litenhet drömmen om den mysiga alpbyn med kyrkan i centrum. Här finns det som behövs; ett par vatten-hål och ett förstklassigt Enoteca (vinbar) förutom ett par bra krogar. Utöver trevliga och svenskägda Hotel Monterosa byggs det nytt stort fint fyrstjärnigt lägenhetshotell som öppnar till skidsäsongen. Och som grädde på snömoset kan man fortsatt alltid skryta med sina dryga 2 000 fallhöjdsmeter snorball utförsåkning.

“I Monterosa Ski har man lämnat naturen 
till stor del orörd.”

De största offpiståken heter Malfatta, Otro, La Salsa, Valle Perduta och så Balma-bowlen så klart. Monterosa-området har oändliga möjligheter till skidalpina toppturer. Antingen klickar du i dina tech-bindningar nere i dalen och harvar upp i någon gömd sidodal där man ofta finner både sig själv ensam samt drömlika salsgolv med orört vitt guld. Det kryllar dessutom av liftnära turområden. Lätt att ta liften upp på höjd, sen boota eller huda upp max en timme för att komma åt flera av de stora åken. Trots att området börjar bli välkänt så förblir det en av de stora skidorterna där man fortfarande hittar ospårad puderterräng långt efter senaste dumpet.

Destinationen fortsätter att stoltsera med ett rikligt utbud av helikopterskidåkning. Det funkar att flyga från alla tre dalar och många av de stora åken startar uppe bland Monterosas 4 000-meterstoppar och landar nere i schweiziska Zermatt, sen tar man lift och offpiståk tillbaks till Italien på eftermiddagen.

Monterosa, Italien

Bo Romantik Hotel Jolanda Sport, Gressoney La Trinité
Ät La Grange, Champoluc
Drick Am Bacher Wi, Alagna
Åk Malfatta, Alagna

Världens bästa skidåkning: Chamonix


Oktobernumret har landat i butik


Untracked on Tour – följ med bakom kulisserna


Text: Henrik Hultberg • 2018-10-17
ArtiklarSkidorterVärldens Bästa SkidåkningAlagnaChampolucGressoneyItalien

Copyright © 2020 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top