Hajk upp mot toppen av Mount Mackenzie. Foto: Mattias Fredriksson

Artiklar

Världens bästa skidåkning: Revelstoke

Åka Skidors 17 favoriter: Revelstoke. Kanadas nyaste skidort har på ett decennium gått från noll till en av planetens mest omtalade skidorter för offpiståkare. En snöig pärla som utvecklas för varje vinter.

Text: Billy Söderin • 2018-10-11

Det här är en av Åka Skidors 17 favoriter från när vi hösten 2017 bad ett gäng av våra mest ärrade medarbetare att ta fram sina personliga favoriter bland världens skidorter. Varsågod, det här ett subjektivt facit till världens bästa skidåkning, utan inbördes rangordning.

Alla skidorter hittar du under taggen #resguide och #världens bästa skidåkning.

Revelstoke | Kanada

Kanadas nyaste skidort har på ett decennium gått från noll till en av planetens mest omtalade skidorter för offpiståkare. En  snöig pärla som utvecklas för varje vinter.

Egentligen for jag till Revelstoke bara för att avfärda ett luftslott. Hade då, runt förra sekelskiftet, just kört två säsonger i nybyggda Kicking Horse. Förbaskat fina vintrar. Men återkommande prat från skäggiga typer med lös häl gjorde gällande att på andra sidan Rogers Pass skulle det i lilla Revy finnas makalös terräng. Jodå, och tillika puder, så djupt och vitt att Kicking skamset skulle blekna vid jämförelse. Kanske inte så lättillgängligt, men ändå – ni kommer älska det! 

Världens bästa skidåkning: Revelstoke
Leah Evans framför kameran. Foto: Mattias Fredriksson

Tjatet från yllekompaniet med sina hundar, stickade mössor och eviga chai-blask blev till slut för mycket. Vi gav vika, jag och reskamraterna. Körde de tio milen en sen vårdag och hittade… just inget alls till en början. Samhället Revelstoke i sig hade ärligt talat inte mycket att skryta med runt år 2002. Jo, en liten detalj: här fanns av mycket få butiker på nära 40 mils radie med vettig ost. Drevs av ett par från Österrike vill jag minnas. Bra nog så viktigt för en skandinav uppfödd på ostmackor och java. Men strunt i det.


Efter lite sökande hittades vägen till skidområdet, över en älv och vidare upp genom skogen. Fordtrucken och fyra resenärer anländer en lerig, övergiven parkering. I siktet ser vi en skraltig gammal sittlift, stängd för säsongen och övergiven. Några halvdana nerfarter och just inte mycket mer än en jävla massa skog i övrigt.

Nå. Nu var vi ju ändå här, och hade dessutom tagit med ett par skotrar. Härefter följer flera timmars monotont sluggade upp genom Gandalfskog, så mörk, tät och full av bråte att vi flera gånger håller på att ge upp. Vems usla ide var egentligen detta? Förbannade hippies och deras blöta hundar. Men så når vi en viss höjdkurva där träden till slut viker undan. Och halle-jävla-luja vilken terräng. Det guppar, svänger och sticker iväg åt alla håll. Willy Wonka med chokladfabriken kunde inte ha skapat något mycket bättre med alla Oompa Loompas i fulldrift året runt. Så var börja? Hittar en ås där vi faktiskt kan mejsla oss upp med skotrarna och varsin åkare i rep bakom.

Världens bästa skidåkning: Revelstoke
Snöslunga, basutrustning i Revy. Foto: Mattias Fredriksson

Under färden tittar jag norrut över den gigantiska bowl vi nu tar oss upp över och runt. Terrängen är som zebrarandig av colouirer. Var tjugonde meter finns insteg mot rännor som alla leder ner mot samma platå i botten av sagda bowl, ett slags amfiteater för friåkning. Pulsen slår så hårt att det känns ända ut i händerna. Och trots att det står april i kalendern är snön kall. Orörd. Djup. Tonläget i gruppen ändras.

Nyss hördes dystra brösttoner gällande diverse repressalier gentemot trädkramare som lurat oss ända hit. Nu tjuter vi i falsett, viftar, gestikulerar och försöker efter bästa förmåga lista ut hur i hela glödheta vi ska hinna åka all denna gudomliga terräng innan solen försvinner. För att inte bli långrandig: det blev en lång och svettig dag. Jag personligen hade egentligen bara två problem. A: hur låta bli att svälja snö när jag hela tiden skrattade under åken. B: hur hitta vägen ner till parkeringen i kolmörker, för självfallet stannade vi för länge där uppe ovan träden. Revelstoke har lätt den effekten på snö-
junkies, då som nu.

Revelstoke, Kanada

Bo Explorers Society Hotel
Ät Chubby Funsters
Drick Village Idiot
Åk North Bowl

Världens bästa skidåkning: Chamonix


Säsongarkväll med Åka Skidor & Alpingaraget


Novembernumret har landat i butik


Text: Billy Söderin • 2018-10-11
ArtiklarSkidorterVärldens Bästa SkidåkningKanadaRevelstoke

Copyright © 2020 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top