Nattsudd på Blackcomb Mountain i Whistler. Foto: Blake Jorgenson

Artiklar

Världens bästa skidåkning: Whistler

Åka Skidors 17 favoriter: Whistler, Kanada. I mångt och mycket är Whistler den perfekta skidorten. Med en atmosfär som sticker långt utanför bys gränser.

Text: Leslie Anthony • 2019-02-28

Text Leslie Anthony Foto Blake Jorgenson

Det här är en av Åka Skidors 17 favoriter från när vi hösten 2017 bad ett gäng av våra mest ärrade medarbetare att ta fram sina personliga favoriter bland världens skidorter. Varsågod, det här ett subjektivt facit till världens bästa skidåkning, utan inbördes rangordning.

Alla skidorter hittar du under taggen #resguide och #världens bästa skidåkning.

Whistler | Kanada

Whistler är i mångt och mycket den perfekta skidorten. Med en atmosfär som sticker långt utanför bys gränser.

Första gången jag var i Whistler, vilket var i slutet av 1970-talet, visste ingen någonting om stället. Vi körde hela vägen från Banff, där vi övervintrade bland Klippiga bergens isklädda spiror, för att besöka en kompis från universitetet som jobbade i skidpatrullen i Whistler.

Vi letade oss genom Vancouver i vår sketna, vrakliknande van, och sedan vidare upp längs kusten via en slingrig väg och in i en molntäckt dalgång. Vi bodde på ett vandrarhem, duschade i kallvatten, hängde med vår kompis och åkte skidor en dag i en dimma så tjock att vi varken kunde se varandra eller berget. Vi lämnade byn utan en aning om var vi hade varit och vad vi hade åkt, men vi hade en känsla av att det fanns mer att utforska.

Världens bästa skidåkning: Whistler
Pressbild Whistler

Mina följande vistelser i Whistler var inte mycket annorlunda. Jag körde telemark för det kanadensiska landslaget i slutet av 80-talet och deltog i ett par tävlingar på Blackcomb, bägge i en ylande snöstorm, helt fri från synintryck eller uppehåll i ovädret. Det enda jag visste var att vi var tvungna att åka lift i en fruktansvärt lång tid för att nå tävlingsbanorna, vilka fortfarande bara låg mitt på berget, omgivna av skog. Jag hade fortfarande inte kommit upp ovanför trädgränsen när jag till slut, 1996 under ett uppdrag för Powder, prickade in ett soligt avbrott i molntäcket. Och det jag såg, och åkte, under de fem dagarna lämnade samma typ av intryck som är reserverat för barndomens förstagångsupplevelser. Vilket är passande, eftersom jag efter att ha bott i Whistler i 18 år, fortfarande känner mig som ett barn varje dag jag befinner mig uppe på berget – snurrig och uppspelt, med inslag av massiva förväntningar.

På den resan såg jag Whistler i all sin prakt. Det hade just snöat 50 centimeter så det fanns ospårat puder vart du än orkade att söka efter det. Och sökte efter det gjorde jag, med nya vänner som visade mig hemligheterna både innanför och utanför avspärrningsrepen. Vyerna från toppen av både Whistler Mountain och Blackcomb är helt enastående och unika för Nordamerika, men så var även åken, glaciärskidåkningen, storleken och variationen hos terrängen och enkelheten i att bootpacka till offpistens gömda hemligheter.

Jag återvände igen och igen under de kommande åren, lärde känna ännu fler vänner och utforskade stället ännu mer, åkte djupt puder och roade mig enormt. Men det var en grej till som fick mig att fastna – vibbarna var annorlunda här, med en kritisk massa av skibums, proffsåkare från en mängd olika discipliner, filmare, fotografer och andra kreativa typer som flödade in till byn i samma veva som både storbergsåkningen och den moderna, progressiva freestyleåkningen exploderade. Det var som att hela skiduniversum hade dunkat ner i British Columbias kustnära bergstrakter.

Än idag när jag åker skidor i dimma eller i en 
snöstorm händer det att jag åker vilse där jag letar 
mig runt på berget. Dessa toppar är så stora att, efter så lång tid, fortfarande hittar nya saker att åka varje gång jag ger mig ut. Men jag har inget emot att sikten är dålig, för jag vet vad jag är omgiven av. Och, den konstanta känslan av potentiella upptäckter som känne
tecknar Whistler, blir aldrig mindre spännande.

Whistler, Kanada

Bo Fairmont Chateau
Ät Sushi Village
Drick Longhorn
Åk Khyber Pass

Världens bästa skidåkning: Alta


Skidsnack #8: Veckans nyheter i skidvärlden


Magnetic – 37 minuters skidfilm från Whistler


Text: Leslie Anthony • 2019-02-28
ArtiklarSkidorterVärldens Bästa SkidåkningKanadaWhistler

Copyright © 2020 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top