Den ikoniska liften. Foto: Mattias Fredriksson

Frankrike

Världens bästa skidåkning: La Grave

Ett berg, en lift, en liten 
bondhåla. Inte en pist eller en pjäxdans så långt ögat kan nå. Skidvärldens mest säregna 
skidort är sig själv i alla lägen.

Text: Tobias Liljeroth • 2019-01-26 Uppdaterad 2022-02-08

Hur definierar man kärlek? Kanske som lika delar passion och vansinne. Téléphériques des Glaciers de La Grave är utan tvekan planeten Jordens mest korkade skidlift. Ett långsamt gammalt härke till traktor som leder uppför ett stenigt och brant helvete till berg – dessutom belägen i en avlägsen, uråldrig bondby med minimala eftergifter till den moderna skidturismens behov och önskemål. Det är ingen slump att liften levt med nedläggningshot sedan den dagen den byggdes. Nej, La Grave är inte en skiddestination som du bara snubblar över av misstag, du måste verkligen vilja komma hit – och du måste öppna din själ och vara beredd att lida en hel del för din kärleks skull.

Från den iskalla januaridagen jag första gången satte mina nervösa tassar i La Grave har den lilla hålan definierat mitt liv och min person. Det är den som format mig som skidåkare, på gott och ont, och som lärt mig vad riktig vänskap innebär. Vänskap formad av kärleken till ett berg, en lift och en by som högaktningsfullt skiter i omvärlden runtomkring sig. En liten by som i årtionden lockat fritänkare, avfällingar, rastlösa typer och allsköns bös som inte känt sig hemma på någon av världens mer turistanpassade skidorter.

Världens bästa skidåkning: La Grave
Lars-Åke Krantz gasar på utför Les Enfetchores. Foto: Guillaume le Guillou

Men mest av allt handlar såklart La Grave om kärleken till det där berget, om La Meije och hennes sluttningar. Den där skrangliga liften ger tillgång till ett högalpint paradis som har få likheter i den liftburna skidvärlden. Gigantiska glaciärer, branta rännor med tveksamma avslut, oändligt långa äventyrsåk, vild och gles skog, och en fallhöjd som får det att snurra i skalle och lårmuskler bara du ens tänker på den. Och allt det, smack bang rakt ut från liften.

Här finns inga avspärrningar, regler eller pekpinnar – eller ens aktiv lavinsäkring för den delen. Berget är ditt att avnjuta efter egen smak och förmåga, ansvaret och nöjet är helt och hållet på din sida. Frihet kallas det visst. Med den lilla fördelen att du slipper gå hela vägen till toppen av berget för att få dina åk.

Och hur motsägelsefullt det än kan låta är det just enkelheten som är La Graves verkliga storhet. Enkelheten och närheten till det vilda, till äventyret, till skidåkning som testar både din fysik och din mentala förmåga och som får dig att utvecklas både som skidåkare och människa.

Över 20 år efter att jag först upptäckte La Grave för egen del lever byn och berget kvar i mig. Jag kanske inte är där lika ofta som förr och jag är inte längre lika militant emot alla andra skidorter som jag en gång var. Men jag ser mig fortfarande som en Gravelotte, och jag jämför fortfarande all skidåkning som jag upplever, fantastiskt bra eller mindre bra, med den hemma i La Grave. Och jag vet att så länge liften i La Grave snurrar kommer jag aldrig att vara ensam om den saken.


La Grave, Frankrike

Bo

Skiers Lodge

Ät

Refuge Chancel

Drick

Le Pub K2

Åk

Chirouze

Info

lagrave-lameije.com


Text: Tobias Liljeroth • 2019-01-26
FrankrikeVärldens Bästa SkidåkningFrankrikeLa GraveVärldens bästa skidåkning

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen