Nicolas Vuignier hittar rätt i Cortina. Foto. Mattias Fredriksson

Världens bästa skidåkning

Världens bästa skidåkning: Cortina d’Ampezzo

I Dolomiternas pärla Cortina d'Ampezzo samsas lyx och flärd med vardagsliv i bergen på ett charmigt sätt.

Text: Mattias Fredriksson • 2018-12-19 Uppdaterad 2022-02-08

Cortina d’Ampezzo är en av Alpernas verkliga klassiker och vackert insprängt mitt i Dolomiterna, ett av världens vackraste bergsmassiv. Här arrangerades vinterolympiaden 1956 och med ett otal antal världscuptävlingar, världsmästerskap och andra stora evenemang inom vintersport är Cortina en skiddestination som omnämns med respekt över hela världen.

Cortina har ett oförtjänt rykte att vara en plats enbart för jetsetters.


Dolomiternas mest kända bergsstad är en puderpärla i lyxförpackning men med en mycket trevligare atmosfär än andra klassiska lyxiga orter som St Moritz, Megevé och Gstaad. Visst, Cortina är en av Italiens mer exklusiva skidorter och det är ingen slump att Rolex, Blvgari och Louis Vuitton-butikerna ligger uppradade på huvudgatan Corso Italia.  

Cortina har ett oförtjänt rykte att vara en plats enbart för jetsetters, men den myten vill jag härmed slå hål på. Det här är en riktig bergsstad med 6 000 fasta invånare och en äkta bergskultur. Dessutom är destinationen som en välsmord gammal, väl fungerande maskin – även om många av liftarna har många år på nacken.

Världens bästa skidåkning: Cortina
Alpernas mäktigaste berg. Punkt. Foto: Mattias Fredriksson

Cortina ingår i världens största skidsystem, Dolomiti Superski. Med drygt 450 liftar och nästan 1200 km pistade nedfarter i tolv dalgångar slipper du garanterat att åka i samma backe två gånger under din skidsemester. Just Cortina har 72 pister och 34 liftar. Pisterna är generellt sett riktigt bra; långa, välpreparerade och dynamiska. Offpist åkningen är fantastisk och nås oftast väldigt enkelt med en kort hajk eller skidtur från liftarna, på sin höjd.

Det finns tre skidområden i Cortina och alla är ganska olika. Tofana är det största området; flest pister, störst fallhöjd (1 700 fallhöjdsmeter) och mest variation. Här finns också den bästa offpist åkningen; inte minst högst upp där du via en enkel hajk når det klassiska offpist åket Bus de Tofana, 1 600 fallhöjdsmeter i spektakulär miljö.

Faloria-Cristallo, som ligger precis ovanför staden, är mindre men offpist-åken ner mot Cortina är fantastiska när snöförhållandena är rätt. Pisterna är kul men lite flackare än Tofana. Cristallo sitter ihop med Faloria och här finner du massor av branta, smala korridorer som du når via toppliften. Dock bara i sällskap med bergsguide samt nödvändig utrustning för brantåkning.

Vid vackra Cinque Torri finns bara en handfull liftar och ett fåtal nedfarter men varierad terräng och kul offpist, speciellt på den nordsluttande sidan av området.

Från Cinque Torri’s skidområde kan du åka hela vägen till Passo Falzarego och sedan upp till Lagazuoi. Det här två små områdena är ihop byggda numera. Passa på att insup lite krigshistoria från första världskriget – det finns underjordiska gångar och gamla kanoner i berget, dörrarna står öppna till detta alpina ”museum” nära Lagazuoi kabinens bergsstation.


Cortina d’Ampezzo | Italien

Bo

Hotel Aquila

Ät

Ariston

Drick

Enoteca Cortina

Åk

Bus de Tofan


Text: Mattias Fredriksson • 2018-12-19
ItalienVärldens Bästa SkidåkningCortina d'AmpezzoItalienVärldens bästa skidåkning

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen