Senaste nytt om Kabinbanan i Åre: finns kvar i vinter
Foto: Ola Matsson / Skistar

Senaste nytt om Kabinbanan i Åre: finns kvar i vinter

Den klassiska Kabinbanan i Åre ska rivas, men det blir inte nu i sommar som först var tanken, utan till vintern kommer den att gå som vanligt, om än med hänsyn till restriktioner kring pågående pandemi.

Den klassiska Kabinbanan i Åre och dess öde har varit föremål för spekulation, diskussion och mycket känslor den senaste tiden, så för att reda ut vad som gäller för stunden och hur de framtida planerna ser ut ringde vi upp tidigare destinationschefen för Skistar Åre, numera operationell direktör med ansvar för destinationsdrift på SkiStars samtliga destinationer, Niclas Sjögren Berg.

Niclas Sjögren Berg, veteran på Skistar med ny roll som operationell direktör.

Kabinbanan var en av de första liftarna som fick stänga i Åre i våras när coronaviruset började härja på en global skala, och sedan dess har den varit stängd för gäster även nu i sommar. 

Under tiden har anläggningen passat på att renovera och reparera liften och har bland annat bytt ut en skadad vajer.

Men på torsdag nästa vecka kommer Kabinen att öppna igen, dock enbart för fotgängare och med betydligt färre platser än normalt. För att undvika trängsel begränsas antalet till max 20 personer, att jämföra med taket på 80 i normalfall. 

Skärmdump från Skistars hemsida inför öppning av Kabinbanan nästa vecka.

En av anledningarna till att den öppnar igen berättar Niclas är för att vandrare och turister som vill upp till toppen utan cykel ska kunna göra det enkelt eftersom den kombinerade stol- och gondolliften VM8an behöver stängas för underhåll inför vintern.

Niclas Sjögren Berg bekräftar också att Kabinbanan kommer att användas även i vinter, dock såklart med antalet passagerare begränsat så länge det är nödvändigt med hänsyn till pågående pandemi.

Vi kommer såklart att följa läget och anpassa antalet skidåkare efter det, men i nuläget finns det inga rekommendationer om att inte köra just kabinbanor varken i Sverige eller utomlands, säger Skistars nytillsatta operationella direktör Niclas Sjögren Berg.

Sommaren har trots en kämpig vår och regnigt juli i Åre varit lyckad, och bidragit till många lärdomar inför vintern som kan vara avgörande för att kunna hålla anläggningen igång även om pandemin dröjer sig kvar.

Foto: Karl Hägglund / Skistar

Planerna att Kabinbanan ska rivas står däremot kvar, men när och hur det blir är ännu inte bestämt. 

– Kabinbanan ska rivas någon gång och vi kommer att informera i god tid när det väl är bestämt, men det blir också i samband med att vi presenterar något nytt för området, fortsätter Niclas.

Så till vintern kan Kabinbanans mest hängivna fans se fram emot att åka till toppen av skidsystemet i ett ryck, även om dess kapacitet med största sannolikhet kommer att vara kraftigt nedsatt.

Prenumerera på Åka Skidors nyhetsbrev

Nyheter från skidvärlden i din inbox!

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!