Foto: SF

Artiklar

Tillbaka till framtiden – så minns vi 1985

30 år har gått sedan Marty McFly åkte tillbaka till framtiden i Docs Delorean. Åka Skidor firar jubileet med att blicka tillbaka till 1985 och monoskiskolor, skidbalett och framväxten av skidfilmen.

Text: • 2015-10-21 Uppdaterad 2015-10-21

Nostalgi: Hur hjälmkamerafilmandet gick till förr

Den 21 oktober 2015 inträffar framtiden – åtminstone om du är en stor entusiast av trilogin Back to the Future. Framtidsvisionerna var många med självknytade skor, flygande bilar, hoverboards och glasögon för att skapa virtuella verkligheter.

Vad som låg i framtiden för skidåkningen skildrades tyvärr aldrig i filmen, men frågan är om inte dagens självklarheter så som flygande kameror, rocker och bred midja hade varit en del om så var fallet.

För att fira jubileet blickar tillbaka till det år varifrån Marty McFly kom, 1985, och Åka Skidors oktobernummer såg ut följande sätt. 

Tillbaka till framtiden – så minns vi 1985

Innehållet var inte helt olikt det du kan läsa idag, med den stora skillnaden att monoski tydligen var så pass inne att redaktionen kände sig manade att göra en guide i hur du manövrerade brädan.
Det var också året som räddade alla resebolags alpresor för de nästkommande 20 åren. Snowroller på bussresan ner var länge en lika stor del av resan som den där sjukdomen som väntade runt hörnet så fort du satte fötterna på svensk mark efter en vecka av skidor, sprit och sömnbrist. 

Det här var också en tid då skidfilmen på allvar började få fäste. Kultfilmen Apocalypse Snow hade haft premiär två år tidigare och tre år senare skulle Blizzard of AAHHH’s etablera Glen Plake, Scot Schmidt och Mike Hattrup som friåkningsstjärnor. 

Samtidigt var det fler skidsläktingar som ville få sin del av kakan. I Breckenbridge, Colorado, kördes bland annat VM i telemarkpuckelpist – en kombination du på förhand inte hade förväntat dig.  

Allt var dock inte frid och fröjd. Vid sidan av friåkningens frammarsch fanns det mörkare krafter som frodades. Även här i Breckenridge genomfördes ett par tävlingar i vad som då skulle komma att bli en OS-spor(tillkom till OS i Calgary 1988) – nämligen skidbaletten.     

Bilder och filmer talar om en härlig tid och det är lätt att bli nostalgisk – men som tur är har utvecklingen av skidorna gått framåt. Med dagens skidor är det betydligt lättare att ta sig ner för en puderklädd sluttning, även om man inte alltid är i behov av 120mm i midjan. Samtidigt är det inte utan en viss beundran du tittar på 80-talets skidåkare. Det krävdes trots allt en del för att behärska och kontrollera dessa skidor i branta lössnöpartier.  

Tillbaka till framtiden – så minns vi 1985

Glen Plakes Chamonix


Text: • 2015-10-21
Artiklar

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen