5fd92061ba17e

Alperna

Då öppnar alpernas skidorter sina liftsystem

Medan Sveriges skidorter står utan snö börjar alperna få allt mer av det vita guldet. Därför har vi sammanställt en lista över öppningsdatum för Europas skidorter – så du kan planera vinterns första resa.

Text: • 2015-11-09 Uppdaterad 2015-11-09

Från barmark till snö – franska alperna före/efter 29 oktober

Vintern närmare sig med stormsteg och har du inte redan börjat planera vart årets skidresor ska gå kan det vara läge att ta en extra titt här. Våra vänner på Alpine Legends har nämligen gjort en sammanställning över öppningsdatum för många av Europas största skidorter. 

Redan öppnat
Inte helt otippat är det redan ett par skidorter som redan har slagit på strömmen till skidliftarna – mer specifikt de glaciärsprydda. Tignes, Sölden och Zermatt har alla öppnat och erbjuder i dagsläget den bästa och mest varierande åkningen.
I schweiz har även Engelberg, Laax och Les Diablerets öppnat – dock är det endast ett fåtal av liftarna som är öppna. Men det duger när den allra värsta abstinensen kliver in.

I helgen öppnade även Kaprun sin glaciär med buller och bång. Ni som följer Puckebloggen(LÄNK) vet att Felix och Ludvig var där för årets första FIS-tävling.  

***

14/11
Kommande helg är det ett par Schweiziska orter som planerar att öppna upp delar av det övre skidsystemet, däribland Andermatt, Zinal och Grindelwald.

***

21/11
Visserligen har Sölden redan öppet på glaciären men den 21 november arrangerad Sölden Pary Season Opening. Det är inte helt omöjligt att årets fest blir med ett visst Bond-tema då årets film är inspelad i staden.

***

28/11
I slutet av november slår så tungviktarna Chamonix och Val d’Isère delvis upp portarna med enstaka liftar – mycket tack vare snökanoner. Även Chamonix italienska kusin, Courmayeur, planerar att öppna upp de första pisterna samma helg.

Österrikiska Ischl arrangerar samtidigt sin spektakulära säsongsöppning som brukar locka drygt 10 000 besökare – det här året har de lockat dit inga mindre än Beach Boys.

***

4-6/12
En dryg vecka senare än Ischgl öppnar konkurrenterna St Anton, Saalbach och Schladming sitt system. St Anton bjuder på Kim Wilde, Saalbach på Bergfestival och Schladming startar sin säsong med Ski Opening Festival. 

Samma helg, närmare bestämt den femte december, öppnar även franska Les Deux Alpes, Alpe d’Huez och Les Trois Vallées upp sina liftsystem.

***

13/12
Kom Luciahelgen ska de flesta av alla nanmkunniga franska orter ha öppnat sina skidområden helt. Avoriaz laddar med en RockOnSnow-festivalen där det kommer bjudas på bland annat musik och snowboardtest och där fokus kommer ligga på fest snarare än vintersport. Detta förstärks av festivalen Transition kommer gå av stapeln mellan den 13-19 decemeber.

***

19/12
Då ska i stort hela alpernas skidområden vara öppna – och förhoppningsvis fyllda med snö.

Enjoy yourself – winter is coming! 

5 skidorter som utlovas monstersäsong tack vare El Nino


Text: • 2015-11-09
AlpernaArtiklarSkidorterSnö

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen