5fd9202098be1

Artiklar

7 skidfilmer att beta av i jul

Sätt dig ner i soffan och slappa. Skrik "kan ni vara tysta!" till mamma och pappa. Koppla bort att de sedan gapar och gnäller. För nu är skidfilm och mys som gäller.

Text: • 2015-12-23 Uppdaterad 2015-12-23

Sällskapsresan 2 – Snowroller(1985)
Visas: TV4
När: 26 december
Klassikern, och som mer eller mindre är ett måste att se minst en gång varje år. Tidigare fick man sin dos under den årliga bussresan ner till alperna, men sedan buss ersatts med flyg får man beta av den på annat sätt.
Som tur kommer filmen visas i mellandagarna då TV4 betar av alla sällskapsresan-filmerna – så håll utkik i tv-tablån så du inte missar den. 

Världens bästa skidåkning

McConkey(2013)
Visas: Netflix
När: När som helst
Shane McConkey är utan tvekan en av de mest inflytelserika skidåkarna i modern tid. Han var med och revolutionerade skidåkningen och skidorna i slutet av 90-talet och början av 2000-talet och chansen är stor att du inte hade åkt på skidorna du gör idag om det inte var för McConkey idé om kasta sig utför Alaskas berg på ett par vattenskidor. Tragiskt lämnade han världens alldeles för tidigt men tack vare den här dokumentären får vi en bättre inblick om den varma och härliga person han var. Rekommenderas starkt!

Kim Jong Un bötfäller ministrar efter uteblivna skidframgångar

Världens fakta: Glaciärerna smälter(2015)
Visas: SVT Play
När: Finns kvar till den 31 december
Med klimatmötet i Paris var det tänkt att världens länder skulle enas om ett sätt att rädda världen från de klimatförändringar vi åstadkommit – men frågan är om det inte för sent. I det här avsnittet får vi följa med till Chamonix och Mont Blanc för att ta del av dystra sanningen att glaciärerna smälter – och det med en oroväckande takt. Fortsätter vi som vi gör nu kommer många av alpernas glaciärer vara borta om 50-100 år.

7 skidfilmer att beta av i jul

Ny app ansluter din GoPro till dina goggles

Better Off Dead(1985)
Visas: Youtube
När: Tills den plockas bort
80-talet var en tid då ungdomsfilmerna inte handlade om att protagonisten skulle starta ett uppror eller en deppig kärlekshistoria mellan en tjej och en vampyr.  Det var betydligt lättare historier som inte krävde så mycket engagemang – och Better Off Dead är ett ypperligt exempel på det.
Filmen var en av John Cusacks första och en i raden av liknande slacker-filmer. Den stora skillnaden är att den här kretsar kring skidåkning.

Bara filmens summering på IMDB gör den värd att se:
A teenager has to deal with his girlfriend dumping him among family crises, homicidal paper boys, and a rival skier.

Baklänges i en skidflygningsbacke

Downhill Racer(1969)
Visas: Youtube
När: Tills den plockas bort
Med en roll-lista bestående av Robert Redford och Gene Hackman känns det inte som att man kan misslyckas. Två att sin generations största ställs mot varandra i en på många sätt revolutionerade film där många av filmscenerna låg långt före sin tid.
Om du inte vill se filmen för skidåkningens skull rekommenderar jag ändå att du tar dig tid, om så enbart för klädernas skull. Bara hjälmen och overallen som Redford bär under skidscenerna är värd den en och en halv timme som filmen sträcker sig. 

Gräsligt (!) med Candide Thovex

Hot Dog the Movie(1984)
Visas: Youtube
När: Tills den plockas bort
Låt er inte luras av IMDB:s betyg på 4,7 – den här filmen är…helt okej. Eller säg så här:
Är det en Nyckeln till Frihet på skidor? Nej.
Har den samma tyngd som Citizen Kane? Nej.
Är den underhållande? Ptjaaa.
Det här är en 80-tals rulle i stil med Better Off Dead med bra musik(om man gillar 80-talsmusik), härligt hot dog-klipp, snöbollskrig och dåliga one-liners. Det är kanske inte världens bästa film men den kan trots allt ge dig ett skratt eller två(pga skämskudde) under sina 96 minuter.  

Han är 96 år och åker bättre skidor än du

Aspen Extreme(1993)
Visas: ?
När: När som helst egentligen. Gäller bara att hitta
Kommer ni ihåg filmen K2 från 1991? Tänk er den fast i Aspen-miljö och med mer skidor än klättring.
När du pitchar en film förväntas det ofta att du redan kommit på en tagline, dvs en mening som förklarar filmen och som gör att du blir sugen att se den.
Aspen Extremes tagline är:
Two friends looking for adventure discover extreme skiing, wealth and seduction. Now they face the greatest challenge of their lives!

Hur kan man inte bli sugen på att filmen efter den beskrivningen?!

Så brant åker du egentligen


Text: • 2015-12-23
ArtiklarSkidorterAspenÖsterrikeShane McConkeyVideo

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen