5fd9200abc77a

Artiklar

Guide: 9 tips för den perfekta puderresan

Finns det något bättre än att befinna sig på rätt skidort vid rätt dump? Hemligheten är flexibilitet – och kyla.

Text: • 2016-01-11 Uppdaterad 2016-01-11

1. Håll koll på vädret
Det finns inget värre att befinna sig på fel plats i alperna vid fel tidpunkt. Istället för midjedjupt får en sol och barmark. Researrangörer vill ofta få det att framstå som att deras utbud av skidorter aldrig någonsin sett en skiddag utan bottenlös puder – men vi vet alla att så inte är fallet.
Se till att följa väderrapporterna slaviskt. Det ska inte snöa 1 mm utan att du vet om det. Skaffa väderleks-appar, sätt puderalarm, gör din research.

Guide: 9 tips för den perfekta puderresan

2. Boka inte för tidigt
Enkelt. Vill du uppleva den bästa snön måste du ha lite is i magen. Visserligen betyder det att priset kan stiga, men handen på hjärtat: är du inte villig att betala lite extra för puder?
Om du har chansen(och pengarn) boka så sent om möjligt. På det viset sätter du dig själv i den bästa sitsen att få ut den upplevelsen du är ute efter. 

3. Välj medresenärer noggrant
Vid det här laget har du säkert resan ett par starka kort som du brukar spendera dina skiddagar med – och det är bra. Det sista du vill är att ta med en lös kanon som i slutändan bara är mycket snack och lite verkstad.
Hitta dem som är på ungefär samma nivå som dig själv och som har en liknande bakgrund och är ute efter samma åkning som du är. Det sista du vill är att stå och vänta på någon samtidigt som du ser lift efter lift med puderjägare åka förbi ovanför ditt huvud.

Guide: 9 tips för den perfekta puderresan

4. Ju fler desto bättre – NEJ!
Du åker inte på puderresa för att skaffa vänner. Tänk på att puderpanik kan lätt drabba en större grupp – och att många äldre liftar maxar ut på 3-4 personer. Riktlinjen bör därför vara att max fyra personer, helst tre. På det sättet minimerar ni också chansen för den lösa kanon som beskrevs i punkten ovanför slinker med på resan. 

5. Packa rätt och packa lätt
Först och främst, gör klart för alla inblandade vad målet för resan är – det är ingen modevisning eller polarexpedition – det är puderjakt. Har ni bara en vecka, packa därefter. Ska ni gå på tur, köra skogsåkning eller kanske åka couloirer – ta med den utrustning som behövs, men är planen att åka ett par dagar och inte en hel säsong så kanske du kan lämna en del av utrustningen hemma. 

Guide: 9 tips för den perfekta puderresan

Fortsatt snöyra i alperna – ny meter att vänta


Så brant åker du egentligen


Här hittar du de billigaste skidorterna

6. Bestäm skidort
Ert tålamod har betalat sig. Det har börjat vräka ner snö i alperna – nu handlar det bara om att bestämma vart ni vill åka. Ni har vid det här laget bestämt er för vilken sort åkning ni vill åt, och det bör filtrera bort en del alternativ. Bra att tänka på är att om ni bara ska vara borta en vecka så är det kanske viktigare med en snabb tillgång till backen snarare än ni behöver ta bil, buss eller knata ett par timmar för åken ni vill åt.

Fundera även på hur puderhetsen kommer att vara specifika skidorter. Vissa skidorter kanske kan erbjuda åkning som ingen annan, men samtidigt råder det fullständigt kaos så fort det snöar så mycket som en millimeter. Är det den bästa platsen för er?
Kom också ihåg att den djupaste pudern inte nödvändigtvis är den bästa. För mycket snö kan resultera i stängda liftar och otillgängliga åk – vilket kan solka ner även den bästa veckan. 

7. Boka!

Guide: 9 tips för den perfekta puderresan

8. Säkerhet börjar hemma
Du kan aldrig vara för säker när det kommer till puderjakt. Okej, det har snöat, men hur såg det ut innan, vad säger rapporterna, hur ser terrängen ut – ingen detalj är för liten. Kollat upp allt du kan när du fortfarande befinner dig hemma. Väl på plats för du samma sak igen. Känner ni er fortfarande osäkra på vissa linjer – skrota dem.  

Guide: 9 tips för den perfekta puderresan

9. Ha en underbar resa
Du har gjort att för att optimera din resa – du har puder, dina vänner, rätt område och en bra plan. Se nu till att njuta av upplevelsen. Naturligtvis har ni kollat av lavinrapporterna, testat era transcievers och kolla upp linjer som är en perfekt blandning mellan njutning och risk. Nu finns det inget kvar än att pumpa puder, skryta om era åk som ”det bästa i ert liv” över en eller flera öl på afterskin och sedan dyka upp på jobbet veckan efter med en gigantisk leende på läpparna. 

Därför kan skidåkning lätt uppfattas som rasistiskt


9 bästa skidapparna att använda på berget


Så ska en presenning rädda skidåkningen i Chamonix


Text: • 2016-01-11
ArtiklarSkidorterGuiderPuderPuderåkning

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen