De bygger skidbacke ovanpå avfallsanläggning
Foto: Dezeen Studios

De bygger skidbacke ovanpå avfallsanläggning

Har man inga skidbackar att tala om så får man helt enkelt bygga en.
Det är precis vad man gör i Danmark i och med bygget av Köpenhamns nya energi- och avfallsanläggning.

Det gamla kraftverket var gammalt och slitet så planerna på ett nytt mer energivänligt alternativ skissade upp – med en speciellt bonustillägg.
På det nya energi- och avfallsanläggning i Amager, drygt fem kilometer utan för Köpenhamn, bygger man nu en skidbacke ovanpå anläggningen. 

Foto: Dezeen Studios.

Byggnaden kommer vara drygt 80 meter hög och backen förväntas bli cirka 500 meter lång – innehållandes en svart, blå och grön backe. Utöver skidbacken kommer även en klättervägg byggas till.

De som bor i södra delarna av Sverige vet att snöförhållandena inte allt optimala – och detsamma gäller även Danmark.
Visserligen händer att snön faller, men det är mer sällan än vad en skidentusiast hoppas på. Därför ska skidbacken prepareras med plastunderlag istället för snö.

Foto: Dezeen Studios.

Så vad får man då hosta upp för att bygga ett kraftverk med en tillhörande skidbacke? Jo drygt 4 miljarder beräknas själva energianläggningen gå på – och på det kommer kostnaden på drygt 80 miljoner för själva backen.

Och som alltid när det kommer till dansk design ska de se snyggt ut också.
– Om du spenderar 4 miljarder kronor på en energianläggning i mitten av Köpenhamn så ser du till att de inte blir en ful box som grannar kommer klaga på och som förstår stadsbilden, säger Bjarke Ingels, arkitekten bakom byggnaden, i en intervju med The Guardian

Foto: Dezeen Studios.

För att påminna om att det först och främst är en energianläggning som byggs kommer verkets skorstenar släppa ut rökringar för att markera varje ton koldioxid. 
– Du kan se röken från skorstenar, men du vet egentligen inte om det är en stor mängd. I Köpenhamn kommer du enkelt kunna räkna rökringarna, säger skaparen Ingels

Projektet beräknas stå färdigt senare i år för att sedan öppnas för allmänheten 2017. 

Prenumerera på Åka Skidors nyhetsbrev

Nyheter från skidvärlden i din inbox!

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!