I Dalarna snöar det på bra och Idre fjäll har öppnat. I veckan beräknar även Härjedalen med Ramundberget kunna göra samma sak. Foto: Funäsfjällen/Ramundberget.

Artiklar

Snön är äntligen här!

Äntligen snöar det på bra. I alla fall i vissa delar av Sverige. Skidpremiären för alla oss som längtat kanske inte är så långt borta. Dalarna får mest snö just nu, precis som prognosen talade om i helgen. Idre fjäll har öppnat för säsongen och på torsdag hoppas Ramundberget göra samma sak. Dessutom spår ett internationellt väderinstitut en kallare vinter i Sverige än de senaste tre åren.

Text: Mattias Björklund • 2016-11-01 Uppdaterad 2016-11-01

Snön vräker faktiskt ned. I alla fall i vissa delar av Sverige. Som mest fram till i morse hade det kommit 18 cm i Gördalen i västligaste Dalarna, rapporterar SMHI. Idre fjäll har 70 cm snö och två backar öppna för träningsgrupper samt 4 kilometer längdspår öppna. Ramundberget räknar med att kunna öppna en backe på torsdag i denna vecka.

När SMHI spår fortsättningen på veckan vad gäller snö är det fortsatt norra och västra Dalarna som får den mesta nederbören. Från nordligaste Värmland och Västmanland och norrut är det från tisdag fråga om snöfall som kan vara kraftigt upp till sydligaste Norrland. Klass 2-varning är utfördad, så var försiktig i trafiken och terrängen!

Natt mot onsdag börjar snöfallet röra sig söderut över Götaland samtidigt som vinden slår om till nord eller nordost. Men ha inga stora förhoppningar över snar skidpremiär söder om Dalarna. Under onsdagen blir nederbörden regn eller blötsnö på en del håll i Götaland och östra Svealand.

Snöandet har satt igång Skidsverige och snödjupet på flera orter i landet ökar för varje dag.

Snödjup i Sverige idag 1 november enligt Snörapporten.se:
1. 70 cm – Idre fjäll
2. 30 cm – Ramundberget
3. 26 cm – Lindvallen/Högfjället
4. 20 cm – Tandådalen/Hundfjället
5. 5 cm – Kåbdalis Skidliftar

Mest nysnö senaste dygnet enligt Snörapporten.se:
1. 26 cm – Lindvallen/Högfjället
2. 20 cm – Tandådalen/Hundfjället
3. 15 cm Idre fjäll
4. 4 cm Ramundberget

Så här ser det ut på de två anläggningar som öppnat eller är nära att öppna för säsongen:

Ramundberget
Glidaren öppnar torsdag. Rullskidbanan och Mittåkläppspåret är öppet för skate. På stadion i Bruks 1 km preparerat för klassiskt och skate.

Idre fjäll
Två backar öppen för träningsgrupper, 4 km längdspår.

Dessutom finns anlednign att ha förhoppningar på kommande vinter. För ser vi över längre tid verkar det finnas en ljusning efter ett par års allt för milda vintrar i Sverige. När amerikanska The Weather Company nyligen presenterade en rapport om kommande vintrar, ska vintern 2016/17 bli kallare och mer snörik än tidigare år. Men vi får ha tålamod. Enligt TWC blir den första halvan av årets vinter något mildare än förra vintern. Dock kommer det att uppstå flera återkommande vinterlika perioder under vinterns första halva. Dessa perioder kommer göra att inledningen av vintern kommer att framstå som kall jämfört med vad vi vant oss vid på senare år.

– Vi räknar med riklig säsongsmässig variation, vilket kommer att ge fler kalluftsutbrott än vi sett de senaste tre senaste vintrarna i västra Europa, säger företagets chefsmeteorolog Todd Crawford i ett pressmeddelande.

Någon total prognos för hela vintern vågar sig inte TWC ge sig på utan den här prognosen sträcker sig från november till januari.

Snön är äntligen här!
Kanske, kanske, blir det en riktig skidåkarvinter i hela Sverige igen och i så fall ett snötyngt Nipfjäll. Det siar i alla fall amerikanska The Weather Company om i sin senaste vinterprognos för Europa. Foto: Idre fjäll.

Text: Mattias Björklund • 2016-11-01
ArtiklarIdre FjällSnöTandådalen

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen