David Kantermo på väg att avnjuta en den lokala brygden i Serre Chevalier. Foto: Christoffer Sjöström

Alperna

Bergsöl – 18 brygder från skidorter

Alla skidorter med självaktning serverar pilsner från lokala bryggerier. Det är svårt att beställa hem ett berg, men bergsölen finns på Systembolaget.

Text: Åka Skidor • 2018-05-04 Uppdaterad 2020-12-23
Bergsöl - 18 brygder från höjden

”Skapad med rent vatten från 
bryggeriets egna vattenavfall på 
Mont Blancs sluttningar.”

Chamonix | Frankrike

Brasserie Du Mont-Blanc
La Rousse

Senaste skapelsen från Mont Blanc-bryggeriet. Skapad med rent vatten från bryggeriets egna vattenavfall på Mont Blancs sluttningar med tre olika maltsorter: vete, korn och havre. En uppfriskande kick i smaken kryddad som hibiskus som ger en rubinfärg och en kraftig smak med en antydan av fruktiga noter. Resultatet är en väldigt komplex men ändå balanserad bärnstensfärgad öl.

Aosta | Italien

Birrificio Aosta
Aosta Pale Ale

Prima italiensk APA gjord på tre humlesorter som ger en harmonisk, lätt blommig, smak och doft av frukt. Passar utmärkt till kryddig mat, salami eller grillat kött. Och efter en topptur i trakterna kring Monterosa.

Wanaka | Nya Zeeland

Wanaka Beerworks
Brewski Pilsner

Krisp, blommig arom med en rik maltig sötma som är vackert balanserad med kryddig humle.
Populär bland riktigt kräsna öldrickare down under och utnämnd till Nya Zeelands bästa öl under Nya Zealands internationella ölfestival.

Bergsöl - 18 brygder från höjden

”Lika mycket ett måste som att droppa 
in i Corbet’s Couloir eller dra några 
varv i Granite Canyon.”

Whistler | Kanada

Whistler Brewing Company
Mountain Lager

Det lilla industriområdet Function Junction söder om Whistlers stadskärna är hemvist både åt en serie däckverkstäder, världens skönaste cykelkomponenter, Chromag, och traktens bästa ölbryggeri. Och vad passar bättre än deras lager efter en dag på Blackcomb Mountain?

Jackson Hole | USA

Snake River Brewing Co
Snow King Pale Ale

Snake River är floden som slingrar sig genom den breda dalgången nedanför den legendariska skidorten Jackson Hole i Wyoming. Ett besök på deras suveräna bryggpub i centrala Jackson är lika mycket ett måste som att droppa in i Corbet’s Couloir eller dra några varv i Granite Canyon.

Serre Chevalier | Frankrike

Brasserie Alphand
La bière Blonde

Luc Alphand är gud i Serre Chevalier. Den forne störtloppsgiganten har allt från hotell (sitt eget i och för sig) till pister uppkallade efter sig. Och inte minst, ett ölmärke till sin ära.

Bergsöl - 18 brygder från höjden
The Riverhouse i Golden i Kanada. Foto: Mattias Fredriksson
Bergsöl - 18 brygder från höjden

Shiga Kogen | Japan

Shiga Kogen Beer
Indian Summer Saisson

Vi vet inte om det var den sinnessjukt djupa snön i Shiga Kogen i vintras, eller kvaliteten på byns lokala brygd som gjorde att den smakade så bra. Finns i flera olika varianter som IPA, Pale Ale och den här Sasisson-varianten.

”Community IPA är förutom en smakrik 
och fruktig historia även en välgörare 
för Åres dynamiska byliv.”

Åre | Sverige

Åre Bryggcompagni
Community Beer IPA

Varje skidort med självaktning bör ha ett eget bryggeri, så även svenska Åre. Community IPA är förutom en smakrik och fruktig historia även en välgörare för Åres dynamiska byliv. En del av överskottet går till lokala projekt som nya cykelleder, hästsporten i byn eller för att fixa grillplatser på fjället. Köp, drick och var en bra kompis.

Verbier | Schweiz

White Frontier Brewery
Freeride World Tour Pale Ale

Pale Ale från friåkningsmeckat som varje år står värd för finalen till just Freeride World Tour. Lätta dofter dyker upp från flaskan redan innan man smakar. Mycket fruktig arom med ananas och allmän tropisk citruskaraktär. Ganska minimal bitterhet och mjuk kropp.

Bergsöl - 18 brygder från höjden

Davos | Schweiz

Monsteiner Bier
HuusBier

Från kristallklart källvatten med schweizisk humle och kryddigt malt skapar bryggmästaren sitt öl. Huusbier är en naturligt skummad och längre jäst öl som tappas och förpackas snyggt.

Zillertal | Österrike

Zillertal Bier
Gauder Steinbock

Gammal rackare på över 500 år.
Gyllene ljus öl som är relativt slät och lättdrucken. Väl kolsyrad  och bubblig till en början. Fyllig och blommig smak till en början. 
Men en söt karamellton som hänger sig kvar.

Telluride | USA

Telluride Brewing Company
Tempter IPA

Precis i botten av det mytomspunna offpiståket Bear Creek ligger Tellurides eget mikrobryggeri perfekt placerat för ett pit-stop innan nästa varv. Vår favorit är utan tvekan deras Tempter IPA.

Bergsöl - 18 brygder från höjden

Järvsö | Sverige

Organic Smash
Electric Boy

Lilla Järvsö är en skidort som skiter i sin storlek och gör allt med en energi värdig en betydligt större ort, oavsett om det gäller skidåkning, cykling eller att göra öl. Organic Smash är ett av två bryggerier i trakten. Och som namnet antyder, helt ekologiskt.

Stranda | Norge

Trollbryggeriet
Slogen Fjord

På andra sidan fjorden från Strandas samhälle ligger den lilla byn Liabygda med Trollbryggeriet beläget i en gammal industrilokal vid fjällets fot. Fjord är en överjäst ljus, gyllenbrun ale som är en smakresa utan dess like, fullt värdig det storslagna landskap den är skapad i.

Mt Hotham | Australien

Mt Hotham Brewery
Blue Bird Lager

Från högst belägna bryggeriet 
i Australien gör man en rad 
läckra öl från rent fjällvatten. 
Vädret i bergen kan ofta vara tufft. Men med en Bluebird i näven är det alltid fint. Traditionellt brygd från lokala råvaror.

Bergsöl - 18 brygder från höjden

Zermatt | Schweiz

Zermatt Matterhorn Brauerei
Matterhorn

Ganska klar bronsfärgad öl 
med arom av majs med aningen oljig konsistens. Måttlig malt 
i ryggraden och lite sötma utan riktig bitterhet och noter av 
äpplen dröjer sig kvar.

Revelstoke | Kanada

Mount Begbie Brewing Company
Darkside of the Stoke

Rik och fyllig stout med smak av rostad malt och kaffe på den mörkare sidan av skalan där 
en nötig sötma och utan bitter 
arom dröjer sig kvar i gommen. Mount Begbie Brewing Company utnämndes till Canadian Brewery 
of the year 2017.

”Har status som den odiskutabla bergsölen nummer ett i Nordamerika – dricks i barer och på pickisflak över hela kontinenten.”

Överallt | Bergen

Empire Brewery
Pabst Blue Ribbon

The World’s Best Cheap Beer. 
Ok, inte direkt någon mikrobryggd öl (långt därifrån) men har status som den odiskutabla bergsölen nummer ett i Nordamerika – dricks i barer och på pickisflak över hela kontinenten. Omnämns alltid som PBR (säg Pabst och räkna med att bli dumförklarad).

Bergsöl - 18 brygder från höjden
På pickisflak över hela Nordamerika. Foto: Garrett Grove

Guide till Jämtlands bästa toppturer


Saudan Couloir Ski Race Extreme återuppstod


Historien om telemarkens ädla konst


Text: Åka Skidor • 2018-05-04
AlpernaArtiklarAfterski

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen