Foto: Fredric Alm / Tekniska Verken i Kiruna

Artiklar

Kiruna får ny fyrstolslift redan i vinter

Luossabacken i Kiruna rustas upp rejält nu under sommaren och redan i oktober ska bygget av den nya 4-stolsliften och nya rörledningar för konstsnöproduktion vara klart.


Text: Gabriella Edebo • 2018-07-09 Uppdaterad 2018-07-09
Kiruna får ny fyrstolslift redan i vinter
Luossabacken innan den nya liften började byggas. Foto: Kiruna Kommun

25 miljoner kronor satsar Kiruna Kommun från sin investeringsbudget för att nu under sommaren bland annat bygga en ny stollift, nya rörledningar för ökad kapacitet av vattentillförsel till snökanonerna samt ny belysning.

Satsningarna är en del av ett långsiktigt projekt att göra Luossavaara till en mer attraktiv besöksplats och aktivitetsanläggning året om. Sittliften är tänkt att brukas även på sommaren av allt från cyklister till turister som vill uppleva midnattssolen och utsikten från toppen.

Kiruna får ny fyrstolslift redan i vinter
Bättre kapacitet för konstsnöframställning från och med i vinter. Foto: Kiruna Kommun

Konstsnöproduktionen hoppas Luossabackens arbetsledare och backchef Toni Franz ska göra att de kan förlägna säsongen.

”Pumpkapactieten ökas rejält för att få upp mer vatten på berget fortare och öppna för skidåkning tidigare”, säger han. ”Konstsnö är hårdare, kompaktare och tåligare så vi vet att områden med konstsnö smälter senare så vi också kan hålla öppet längre”.

Kiruna får ny fyrstolslift redan i vinter
Detaljplanering för ombyggnationerna av backen. Foto: Kiruna Kommun

Den nya fyrstolsliften kommer att bli 625 meter lång med en fallhöjd på drygt 150 meter och ha en kapacitet på 2400 personer i timmen. En aning i överdimensionerat kan tyckas med tanke på att det under förra vintern såldes totalt 3485 stycken dagkort.

”Idag kan man inte säga att det behövs, men någonstans måste man titta framåt och vi ser många fler investeringar i Luossaområdet över en tioårsperiod”, säger Kiruna Kommuns verksamhetsstrateg Jan Klein.

Fram tills nu har Luossabacken haft en bygellift samt två knappliftar. Den nya stolliften kommer att bli huvudliften men ankarliften och en av knappliftarna kommer att finnas kvar som komplement.

Kiruna får ny fyrstolslift redan i vinter
Bättre belysning finns också med i budgeten. Foto: Kiruna Kommun

Namnet på den nya liften bestämdes genom en omröstning på Kiruna Kommuns Facebooksida under mars månad. De fem förslagen som jobbats fram var Midnattsolsliften, Norrskensliften, Luossaliften, Polarliften och Stollen. Det senare en omskrivning av ”stolen” och ”stoll”, en gruvterm som på tyska betyder horisontell gruvgång.

”Vi tog fram olika förslag både extern och internt, sedan tyckte vi att det var bra att ta chansen att ge Kirunaborna en rätt att tycka till”, uttryckte Jan Klein om omröstningen.

Midnattssolsliften blev det vinnande förslaget som återspeglar den tänkta användningen av liften året om.Bygget av sittliften och de nya snökanonsledningarna planeras vara färdigställt senast i mitten av oktober.

Star Wars, kärlek och Evelina Nilsson


Debut i Alperna för nästa generation


Världens största inomhusbacke byggs i Oslo


Text: Gabriella Edebo • 2018-07-09
ArtiklarNyheterSkidorterLiftguide

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen