Foto: Fabien Maierhofer

Alperna

Skidbalett på toppen av Mont Blanc

En grupp galna fransmän släpade med sig skidor och filmutrustning till toppen av Alpernas högsta berg för att väcka liv i den forna olympiska grenen skidbalett.

Text: Gabriella Edebo • 2018-08-05 Uppdaterad 2018-08-05

Att bestiga Alpernas högsta berg på ca 4810 meters höjd är en utmaning i sig, men det tyckte inte filmaren Fabien Maierhofer och han kompis som kallar sig för ”MisterGoodGuide” (hans riktiga namn är Cédric Grand) från Frankrike var tillräckligt.

De ville återuppliva den klassiska OS-grenen skidbalett vars konst sedan länge glömts bort och ersatts av slopestyle, snowparks och trappräcken. Och de ville göra det på toppen av Mont Blanc.

-”Det var ett jäkla jobb att genomföra och filma det här” berättade filmaren Fabien Maierhofer om projektet.

Om någon är nyfiken och vill se mer om hur de bar sig åt för att filma och genomföra dansen på ”Europas tak” så har de även klippt ihop en 15 minuters film från bakom kulisserna på inspelningen. Där får vi följa teamet ända från parkeringen, via en natt i hytta, till toppen och ner igen efter de dansat klart där de firade med pizza. Filmen är på franska men YouTubes autoundertext fungerar halvdant åtminstone för att översätta det entusiastiska gängets samtal.

Video: första skidåket från toppen av K2


Fråga Åke: skidbalett & den perfekta svängen


Världens snabbaste australiensare på skidor


Text: Gabriella Edebo • 2018-08-05
AlpernaArtiklarChamonixFrankrikeMont BlancVideo

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen