Tangenbordskrigaren Åke har svar på allt. Nästan. Illustration: Andreas Johansson

Artiklar

Fråga Åke: pjäxproblem och påskväder

Redaktionens alldeles egna spågubbe Åke S. Kare har svar på det mesta som rör skidåkning. I vår frågelåda tar han sig an några av skidvärldens verkliga problem, ställda av verkliga skidåkare.

Text: Åke S. Kare • 2018-02-07 Uppdaterad 2021-04-25

Intro

Genom åren har vi på Åka Skidor tagit emot en mängd olika frågor från våra läsare. Det har handlat om allt ifrån en generell oro över en kommande skidsemester, till mycket specifika frågeställningar kring prylar.

För att ge dig som läsare chansen att få svar på dina funderingar om skidvärldens allt och inget – skidåkning, skidorter, utrustning, afterski – har vi på redaktionen tagit in en person som lovat att göra sitt yttersta för att på bästa möjliga vis stilla nyfikenhet och oro. Låt oss presentera Åke S. Kare.

Har du en fråga till det allsvetande oraklet Åke? Skriv ”Frågelådan” i ämnesraden och skicka ett mail till redaktionen@akaskidor.se eller släng iväg ett meddelande på facebook.com/akaskidor

Kalla tår

Alltså, jag fryser alltid om tårna. Har provat allt men inget verkar fungera. Har ni några tips? /Olle

Olle-polle-päron-pung!

Om du är över femtio kan du alltid köpa ett par batteridrivna pjäxvärmare. Är du inte över femtio och klagar över kalla tår? Köp ett par fräsiga badshorts, ett par flipflops och börja surfa. Skidåkning är inte för alla. (Glöm inte kokosnötsoljan.)

Förlåt för fan.

/Åke

Påskväder i Åre

Vi undrar hur vädret brukar vara i Åre över påsk? /Familjen Olafsson

Jag ber om ursäkt för mitt sena svar. Jag blev tvungen att slakta två getter, stöpa 600 svarta ljus och rista in ett pentagram i parkettgolvet här hemma. Nu har jag riggat allt och med hjälp av Håkan Hellströms senaste skiva och ett sexpack folköl lyckades jag frammana en Norrländsk väderdemon av fjärde graden.
Demonen var inte helt säker på väderläget i Åre, Men trodde på tolv grader och regn.

Jag ber om ursäkt.

/Åke

Tips för ont i fötterna

Jag får ont i fötterna när jag åker, vad kan jag göra? Jag har hört man kan värma pjäxorna? Eller köpa nya innerskor? Ska jag gjuta nya sulor? /Thompa

Thompa! Mannen!

Så här är det! Bootfitters har länge totalt fuckat upp folks perspektiv på pjäxor.
Man hör det överallt: (Speciellt i skidbutiker) ”Hur känns det? Det ska absolut inte göra ont! Det ska kännas bra, inte trycka någonstans”, påstår en pjäxschaman medan denne står på knä framför en kund.
Århundradets förbannade lögn.

Pjäxor är och förblir stövlar av plast. Som ska klara oerhörda påfrestningar i kalla temperaturer. De kommer aldrig vara lika sköna som dina Ecco-dojjor med fotriktiga sulor.

Vidare, om du vill ha en hobby utan påfrestningar och krav kan du med fördel gå till valfri sandstrand och börja samla snäckor. Eller varför inte testa att sitta på Comhems kundtjänst ett par timmar i veckan? Själv funderar jag ofta på att börja som politiker när jag står mitt bland bergen och gråten smyger sig på. Det verkar soft att vara politiker. Som en blandning av att samla snäckor och jobba på Comhems kundtjänst.

Med det sagt, ja, att gjuta nya sulor kan hjälpa dig att inte krama med tårna inne i pjäxan. Vilket i sin tur kan motverka kramper och annat otyg. Att minnas exakt vad det är som gör ont och när och sedan gå till en bootfitter är inte heller helt fel. Pjäxan kan då med fördel tryckas lite här och slipas lite där. Och vips kan du bli en av de där hårda skidåkarna som inte behöver ta av sig pjäxan på afterskin.

OBS – En formgjuten sula kommer inte att hjälpa dig när du dansar pjäxdans. En sula skyddar inte heller mot andra saker som kan drabba dig på afterskin, så som könssjukdomar och herpes i öronen. – OBS

Lycka till och förlåt.

/Åke

Fråga Åke: vilka skidor ska jag köpa?


Fråga Åke: livet som slalomförälder


Text: Åke S. Kare • 2018-02-07
ArtiklarFråga Åke

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen