Tobias Liljeroth hårdtestar Stellar Equipment i Japan. Foto: Grady James

Artiklar

Vinterns bästa skalkläder

När det kommer till att skydda sig mot väder och vind ute i bergen, och kunna fokusera fullt ut på åkningen duger inget annat än trelagers* skalplagg. Det här 10 av vinterns allra bästa ställ.

Text: Gabriella Edebo • 2019-01-07 Uppdaterad 2021-12-07

*3-lager 


Ett trelagerstyg är, namnet till trots, den tunnaste varianten av skalplagg. Siffran innebär att tre olika lager är sammanfogade till en enhet: ett yttertyg, ett membran och en skyddande film på insidan.

– Membran
Membranet består av miljontals små hål som är mindre än en vattendroppe, men större än en vattenmolekyl – vilket gör att det både är vattentätt och kan släppa ut överskottsfukt, det vill säga ”andas”.

– Yttertyg
Yttertyget är behandlat med impregnering för att inte väta ska ansamlas på dess yta och trycka igenom membranet.

– Tejpade sömmar
Alla sömmar är tejpade för att inte släppa igenom fukt.

– Vattenpelare
Ett membrans funktion mäts i vattenpelare, vilket innebär det tryck som det krävs för att vatten ska kunna pressa sig igenom det. En vattenpelare på över 10 000 millimeter krävs för att plagget ska anses vara vattentätt under normala omständigheter.

Vinterns bästa skalkläder
Från vänster: Peak Perfomance, Mammut & Black Diamond.

Peak 
Performance 
Gravity

PP har gjort tekniska skidkläder sedan slutet av 80-talet, då med det sköna tillägget R&D broderat på tyget. Nu när vi snart skriver 2019 är Gravity ett av huvudnumren i den långa traditionen. Ett tekniskt ställ i Gore-tex, fullmatat med smarta detaljer. Byxorna har dubbla lårfickor och ett kort, men precis rätt placerat ventilationsblixtlås i sidan.

Jacka   5 500 kronor
Byxor   4 500 kronor

Mammut 
Alvier

Schweiziska Mammut kan det här med att skydda sig mot elementen på stora berg. Alvier är deras toppställ för friåkning i Gore-tex C-knit. Formsydd passform med lite längre skärning på jackan. Men vi är nog allra mest peppade över byxorna som har förärats med en supersmart, avtagbar, hög bibdel i mjukt stretchtyg – något vi önskar att fler märken borde ta efter.

Jacka   6 999 kronor
Byxor   5 999 kronor

Black Diamond Recon Stretch

Lätt och smidigt ställ i materialet BD Dry med fyrvägsstretch med precis lagom mängd detaljer utan en massa onödigt tjafs. Passar precis lika bra när du åker lift som när du ger dig ut på en långtur med stighudar under belagen.

Jacka   3 495 kronor
Byxor   2 995 kronor

Vinterns bästa skalkläder
Från vänster: Helly Hansen, Wear Colour & Fjällräven.

Helly Hansen 
Elevation 2.0 
& Wasatch

Fullmatat friåkningsställ med mängder av detaljer, sydd i en kraftig version av norrmännens eget HellyTech Professional. Jackan är utrustad med en mobilficka, fodrad med det extremt isolerande rymdmaterialet Aerogel och levereras dessutom med en urtagbar meshväst med puff-foder i axlar och stuss. Brallorna har stora förvaringsfickor och ventilation i sidorna.

Jacka   6 000 kronor
Byxor   4 000 kronor

Wear Colour 
Hawk

Friåkningsinspirerat ställ med en lätt urban touch, helt och hållet i återvunnen polyester och en impregnering som är fri från flourkarboner. Tuttlånga (okej, vi kom inte på ett bättre ord…) bibs med stretch i ryggen skyddar mot den största av pudertombolas. Dessutom till en riktigt trevlig prislapp.

Jacka   3 999 kronor
Byxor   2 799 kronor

Fjällräven 
Bergtagen

Svenska Fjällräven kommer med en hel klädlinje för friåkning och toppturer vid namn Bergtagen. Huvudnumret är ett skalställ i trelagers stretchig Eco-Shell, tillverkad av delvis återvunnen polyester, impregnering fri från flourkarboner och med ett vind- och vattentätt membran. Avskalade detaljer med både dubbla bröst- och lårfickor. Finns i herr- och dammodell.

Jacka   5 799 kronor
Byxor   4 799 kronor

Vinterns bästa skalkläder
Från vänster: Arc’teryx, Stellar Equipment, Elevenate & Patagonia.

Arc’teryx 
Sentinel

Friåkningsställ för kvinnor (herrvarianten heter Sabre) i Gore-tex. Jackan har en lite längre silhuett och har en insida i Gore-tex C-knit. Byxans insida är lätt flossad för att ge lite extra värme, samt en förböjd passform för maximal rörlighet. En kombo som fungerar lika bra oavsett om du håller dig i liftarna, eller sätter på stighudarna och styr bort från skidområdets gränser.

Jacka   5 999 kronor
Byxor   4 799 kronor

Stellar 
Equipment 
Guide Shell

Guide Shell är Årebaserade Stellar Equipments svar på ett skalställ för stenhård användning i bergen (därav Guide i namnet) med bara de mest nödvändiga detaljerna. Långa ventilationsblixtlås i byxans sidor och jacka med en simpel, rak skärning. Inget tjafs, bara det du behöver för att vara skyddad och kunna ägna tankarna åt att åka skidor istället, som det ska vara. Sytt i det helt vind- och vattentäta trelagers-materialet SEQ-Z650-3L från Japan som gör vad det är ämnat för.

Jacka   4 195 kronor
Byxor   3 595 kronor

Elevenate 
Bec des Rosses

Bec des Rosses är ett rent och avskalat ställ i trelagers Gore-tex Pro, namngivet efter det legendariska berget i Verbier med samma namn. Jackans skärning är inspirerad av hur våtdräkter sys, allt för att ge en optimal rörlighet. Byxorna har en avtagbar stretchbib, långa blixtlås i sidan och två benfickor. Kläder för dig som gillar att vara ute länge, och vara aktiv från första till sista svängen.

Jacka   6 995 kronor
Byxor   5 995 kronor

Patagonia 
Powslayer

Ett lättviktsställ med en ganska lång och generös skärning, med ett yttertyg i 100 procent återvunnen i Gore-tex Pro med ripstop. Jackan har förböjda ärmar och en huva som fungerar bra med hjälm. Byxorna är av bibmodell med en väldigt förböjd skärning för maximal rörlighet, och ventilationsdragkedjor som är optimalt placerade. Ett höjdarställ för dig som gärna söker dig långt ut i backcountryn.

Jacka   6 999 kronor
Byxor   5 999 kronornew-module-78

Verksta'n: tvätta dina skidkläder

Sköt om dina plagg

Här på webben finns tips om hur du bäst tar hand om dina skalkläder så att de både fungerar optimalt och håller så länge som möjligt.

Du hittar guiden här.

Verksta'n: Valla Skidor


Skidtest 2019: Vinterns bästa allmountainskidor


Verksta'n: laga trasiga belag


Text: Gabriella Edebo • 2019-01-07
ArtiklarPrylarskidkläderTest

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen