Morgonstund har manchester under belagen. Foto: Emrik Jansson

Artiklar

Vinterns 3 bästa skidor för hela berget

Vinterns bästa allmountainskidor enligt Åka Skidors überambitiösa testpatrull som presenterar sina favoriter för hela berget.

Text: Sara Sandberg • 2018-12-29 Uppdaterad 2018-12-29

Ännu ett gigantiskt skidtest genomfört av Åka Skidors hårt arbetande och snudd på sjukligt entusiastiska testpatrull. Det görs många skidtester i den vita världen varje vinter, men vi törs med största självförtroende säga att vårt är ett av de mest genomarbetade och välrenommerade i världen (lite självskryt måste vi ändå få tillåta oss).

För det är (vad vi vet i alla fall) ingen skidtidning som testar skidor under lika lång tid, och i lika många olika förhållanden, som vi gör. Åka Skidors testpanel består av riktiga skidåkare av alla möjliga olika slag, erfarenheter och preferenser. Allt för att du ska kunna hitta favoriten för just din åkning.

(Scrolla till botten för instruktioner för hur du tolkar testets olika parametrar).

Vi presenterar: Vinterns bästa allmountainskidor, enligt Åka Skidor.

Skidor för det mesta som du kan hitta på från liften inom skidsystemets gränser, från carving i pisten till en sväng i offpisten när andan faller på.

Testpatrullen

Vinterns 3 bästa skidor för hela berget

Katinka Knudsen

Längd 161 cm
Vikt 64 kg
Ålder 29 år

Efter sju år i norska telemarkslandslaget och flera WC-segrar har hon nu lika många år på alpina skidor. Balans och dynamik ger en imponerande stabil åkning med aggressiv kantning och fart. Favoritskidan har inslag av GS, är lika fartstabil men även poppig.

Favoritskidor
1. Atomic Bentchetler 100
2. Black Crows Vertis
3. Extrem Fusion 95

Vinterns 3 bästa skidor för hela berget

Daniel Schalander

Längd 174 cm
Vikt 78 kg
Ålder 43 år

Med släkt i Åre var det hemmabacken sedan barnsben. Nu är det hemma på heltid. Det ger många skiddagar men åkningen sker på fler kontinenter. Gillar äventyrlig åkning på stora berg precis som fin pistcarving. Skidor ska vara lite bredare, hårda och lekfulla.

Favoritskidor
1. Salomon QST 99
2. Völkl M5 Mantra
3. Elan Ripstick Black Edition

Vinterns 3 bästa skidor för hela berget

Linnéa Henriks

Längd 173 cm
Vikt 62 kg
Ålder 24 år

Skidlärarlivet startade
i Romme för att gå vidare till Åre och Nya Zeeland. Linnéas teknik är skolad, driven och med tydliga vinklar. Skidor ska vara roliga att svänga med, gå att utvecklas på samt vara så smidiga som möjligt i alla pister och all terräng.

Favoritskidor
1. Head Kore 99
2. Elan Ripstick Black Edition
3. Atomic Bentchetler 100

Vinterns 3 bästa skidor för hela berget

Niklas Lundgren

Längd 175 cm
Vikt 76 kg
Ålder 26 år

Gör inget väsen av sig men åker skjortan av de flesta. Har gjort ett par säsonger samt tävlat på FWQ. Åker hårt men när som helst kommer det ett trick på en sidehit eller en raggare i offpisten. Skidorna ska tåla fart och var redo för ett spontant hopp.

Favoritskidor
1. Atomic Bentchetler 100
2. Extrem Fusion 95
3. Head Kore 99

Vinterns 3 bästa skidor för hela berget

Testfavoriter

1. Atomic Bentchetler 100

2. Extrem Fusion 95

3. Head Kore 99

 

Vinterns 3 bästa skidor för hela berget
Niklas Lundgren slänger iväg en klassisk raggare. Foto: Emrik Jansson
Vinterns 3 bästa skidor för hela berget

Atomic Bentchetler 100

Pris 5 000 kronor
Längder 164, 172, 180, 188 cm
Mått 130,5-100-121 mm
Radie 21 meter
Vikt 1 700 gram
+ Lekfullt poppig med flyt

Fakta Skidan är byggd kring en lätt och dämpande kärna av poppel. Har rocker fram, en aning bak och ett spann emellan. Toppar och ändar har extra yta men av lättare material för bra flyt och låg svingvikt.

Omdöme Kliv i bindningarna, ta på dig leendet och kör. Lekfullheten är den centrala egenskapen i skidan och den följer med dig var du än åker. Allt sker med ett smil. Fartstabiliteten är bra men med Bent Chetlers signum är poppigheten ännu bättre! Du kommer försöka hitta alla möjligheter att hoppa och mellan hitsen kommer du ladda fullt och kunna variera svängbågarna. Vill du ställa upp skidan för en speedcheck går den fint upp på sladd. Ska du bara köra hårt finns det lämpligare skidor men gillar du varierad åkning är detta en fullfjädrad allmountainskida för lekfulla åkare. Var redo att hoppa ut ur svängarna och landa i ny sväng. Här är en testfavorit.

”Jag har så otroligt kul på denna skida. Den är en perfekt blandning av lek och pålitlighet.”
Niklas

”Så himla lekfull! Jag känner mig odödlig, som att jag kan allt för att skidan kan allt. Katinka

Vinterns 3 bästa skidor för hela berget
Betyg & Åkarnivå: Atomic Bentchetler 100

 

Vinterns 3 bästa skidor för hela berget

Extrem Fusion 95

Pris 7 000 kronor
Längder 172, 179, 186 cm
Mått 129-95-117 mm
Radie 19 meter
Vikt 2 000 gram
+ Presterar överallt

Fakta Fusion 95 är byggd med en blandträkärna av spänstig poppel och stabil bok. Den har racegummidämpning fram och bak för att minimera vibrationer samt indragen skärning och rocker i båda ändar.

Omdöme Här har egenskaper för en total skiddag på fjället smälts samman. All din åkning kommer att genomsyras av glädje. Vi har lagt fina och säkra korta och långa svängar i pisten, utan att uppleva att rockern var orolig. Utanför pisten i 20 cm nysnö fick vi njuta av bärigheten. Skogsåkning med snabba svängar var inga
problem. Charga och droppa, inga problem det heller. Skidan verkar klara allt vad gäller både fartstabilitet, pistgrepp och lekfullhet. Lägg sedan till surfkänslan till det. Alla typer av avancerade åkare som vill känna sig trygg med att alltid ha rätt skida kommer gilla Fusion. Känslan är att den verkligen tycker om och vill krama hela berget.

”Extremt mångsidig skida. Jag kan lägga fina svängar i pisten 
och jag kan charga utanför.” Niklas

”Den är verkligen jättejätterolig och som en dröm i mjukare före, puder som vårslask.” Linnéa

Vinterns 3 bästa skidor för hela berget
Betyg & Åkarnivå: Extrem Fusion 95
Vinterns 3 bästa skidor för hela berget

Head Kore 99

Pris 6 500 kronor
Längder 162, 171, 180, 189 cm
Mått 134-99-120 mm
Radie 17 meter
Vikt 1 780 gram
+ Lättåkt i svåra förhållanden

Fakta En semisandwichkonstruktion med en kärna av karubaträ i kombination med ett bikakematerial samt kolfiber. Ovanpå det ligger en halv cap. Förstärkningslager är gjorda i Graphene som är superstarkt och ultralätt.

Omdöme En ny bredd i Kore-serien. I piståkningen har vi roligast i långa svängar men det är offpistegenskaperna som dominerar karaktären. Rockern känns väl avvägd och skidan är lättåkt även i svårare förhållanden, den tar hand om stöket. Sällan har vi träffat på en skida som går så fint på sladd. Skidan gör offpisten till din hemmaplan och är säker att landa på. Kore 99 är ett bra val alla dagar på berget och passar lika bra för en shreddig friåkare som en med betydligt färre skiddagar. Den funkar dessutom bra ihop med en turbindning. Skidan tål en aggressiv, snabb åkstil och kan lika gärna ta pisten ner till afterskin.

”Min favorit! Den är smidig, förlåtande, säker och ger mig en helt magisk känsla på sladd.” Linnéa

”Jag gillar geometri och profil. Den flyter bra i lössnön och är enkel att åka på även i vindpackad snö.” Daniel

Vinterns 3 bästa skidor för hela berget
Betyg & Åkarnivå: Head Kore 99
Vinterns 3 bästa skidor för hela berget
David Schalander och Linnéa Henriks kör morgonpasset i 1000-metern i Åre. Foto: Emrik Jansson

Så här tolkar du skidtestet

Vinterns 3 bästa skidor för hela berget

Mer om testet:

Alla skidor har blivit servade, vallade och slipade så fort det funnits behov av det. Varje skida har körts i minst en halvdag var, oftast ännu längre än så. Vi är helt enkelt extremt måna om att alla våra testomdömen ska vara så rättvisa och välgrundade som det bara är möjligt. Allt för att just du ska få den hjälp du behöver för att hitta dina nya favoritskidor inför vintern.

Säsongens ultimata prylmanual nu i butik


Gripwalk erövrar pjäxvärlden


Lokatt tar fram en miljövänlig skidhjälm


Text: Sara Sandberg • 2018-12-29
ArtiklarPrylarSkidtestAtomicExtremHeadTest

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen