Piers Solomon i Engelberg. Foto: Oskar Enander

Alperna

Är januari den bästa månaden i Alperna?

Vilken är egentligen den bästa månaden att vara i Alperna? Vi satt och diskuterade saken när två tredjedelar redaktionen råkade befinna sig på samma plats, och påstår att vi har ett svar.

Text: Tobias Liljeroth • 2019-01-30 Uppdaterad 2019-01-30

Ledare från januari-numret av chefredaktör Tobias Liljeroth.

Häromdagen hade två av oss i redaktionen en mindre diskussion på kontoret (eftersom vi få som kallar oss en del av Åka Skidors redaktion sitter utspridda över världen är det en smått unik händelse att vi kan diskutera saker IRL istället för över onlinechatten) om vilken vår favorittid i Alperna är. Gabbi svamlade något om februari, eller mars.

Mitt lika blixtsnabba som självklara svar var som alltid januari. Visst, det är skönt i mars med solen som värmer nere i dalen, längre dagar och ett snötäcke som haft en hel vinter att bygga på sig. Det är 
då det är läge att beta av stora, klassiska åk eller bara njuta som en vettvillling av världens bästa bergskedja. Självklart är det helt magiskt.

Är januari den bästa månaden i Alperna?

Men jag vet inte, jag är inte så mycket för att sitta och jäsa på en uteservering och bli stekt levande mot en hyttvägg. Jag föredrar januari. Det kan visserligen vara griskallt på höjd och fötterna blir till isbitar inuti pjäxorna. Och visst, snötäcket kan vara lite tunt på sina ställen om man har otur. Men på något sätt bidrar det också till helhetsupplevelsen när man träffar ett åk som inte består till 75 procent av hajar som vill käka sönder belagen.

Men resten, helt underbart – en förtappad skidsjäls våta dröm. Jag älskar att solen knappt orkar sig över bergstopparna och därmed lämnar sydsidorna kalla istället för sönderbakade, valmöjligheterna blir bara så mycket fler då. De stora folkmassorna har ännu inte börjat spåra sönder bergen och lämnat efter sig meterhöga ispucklar på traverser och transporter som inte ens meterstora dump kan rå på. Och framför allt, de stora folkmassorna framför dig i liftkön eller på jakt efter samma snö som du lyser (oftast) med sin frånvaro.

Januari i Alperna är lika med en känsla av att ha upptäckt en hemlighet som ingen annan kommit på. En känsla av att det är så här det alltid borde vara. Liftköerna är kortare, hetsen om snön mindre hetsig och nysnön kallare. Vad kan man inte gilla med det?

Och alla de sakerna kommer inte gratis (även om liftkorten brukar vara lite billigare i januari), så du får räkna med lite kyliga tår som en del av insatsen för att kunna dra en jackpot i skidåkningens tombola.

Men visst, om du föredrar solen i mars eller vårslasket i april, så varsågod, det är ditt val och du kommer inte ångra dig. Men själv kommer jag antagligen inte att kunna sluta tjata om åken jag fick där i januari.

– Tobias Liljeroth, Chefredaktör

Ledare: lavinproblematik


Skidsnack #4: Veckans nyheter i skidvärlden


Världens bästa skidåkning: Engelberg


Text: Tobias Liljeroth • 2019-01-30
AlpernaArtiklar

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen