Jackie Paaso högst upp på pallen i Andorra. Foto: Freeride World Tour

Paaso och Turdell på pallen i FWT Andorra

Säsongens mest avgörande tävling av Freeride World Tour i Andorra blev en succé för våra svenska åkare. Jackie Paaso körde störst och vann sin klass och Kristofer Turdell blev tvåa.

Text: Caroline Strömberg • 2019-03-08 Uppdaterad 2019-03-08

Säsongens mest avgörande tävling av Freeride World Tour i Andorra blev en succé för våra svenska åkare. Efter många långa dagar av väntan i Andorra kom äntligen den snö som behövdes för att skapa godkända förhållanden för att genomföra tävlingen. 15 cm nytt på den riktigt kompakta vindpackade snö som låg sedan innan. Om du inte räknat ut det redan så bäddade det såklart för perfekta förhållanden för dem som är vana att åka lagg i Skandinaviska förhållanden. Facet tävlingen gick av stapeln på var av modell mindre och ligger mitt i liftsystemet och kännetecknas just av att vara lättillgängligt och lekfullt.

En av dagens största snackisar var såklart om Markus Eder skulle kunna fullborda sin världsmästartitel redan före finalen i Verbier. Sett med ett svenskt öga gjorde han precis alla rätt och tappade helt kontroll på omgivningen i flatljuset, missbedömde landningen i en av sina rotationer och slutade med en NS – No Score, precis det som Kristofer Turdell behövde för att fortfarande ha möjlighet att kunna vinna den totala touren. Nämnda Kristofer som var näst på tur ut från start efter Eders krasch visade återigen prov på sin imponerande sinnesnärvaro och ställde ner ett strålande åk som inleddes med en mycket teknisk del som få andra åkare hittade in i och fick såklart även in en superkombo av både en backflip och en 360 längre ner i åket. Ett solklart vinnaråk i redaktionens ögon men domarna på plats belönade Leo Slemmets åk med inte  mindre än tre stycken 360s högre för dagen och Kristofer fick nöja sig med en andraplats. Ett annat styrkebesked i herrarnas skidklass stod Carl Regnér för, han behövde placera sig bättre än i någon av sina tidigare världstourtävlingar för att säkra avancemang till finalen i Verbier och för att behålla sin plats på touren nästa år. Carl som mest troligt är den på touren som gillar absolut stökigast snöförhållanden såg ut att ha riktigt roligt i sitt åk och belönades med en fin fjärdeplats för sitt lekfulla åk.

Paaso och Turdell på pallen i FWT Andorra
Herrarna som kvalar vidare till Verbier och nästa säsong, samt Turdell på pallen. Foto: Mia Maria Knoll / Freeride World Tour

Nivån på damernas skidklass är ruskigt hög i år och det känns som att laddhattarna blir större och större för varje tävling som genomförs. Vinnaren från senaste stoppet i Fieberbrunn, Hedvig Wessel gav oss en lektion i hur man åker in mot klippor och hopp utan minsta tillstymmelse till tvekan och visade återigen prov på hur exceptionellt bra hon är på att slänga raggare och hoppa stora klippor. Tyvärr var ryggen nere i landningarna idag och det uppskattades inte av domarpanelen. Någon som däremot väckt liv i stompbenen lagom till dagens tävling var Jackie Paaso. Efter att de riktigt bra tävlingsresultaten uteblivit denna säsong var Jackie en av dem som låg nedanför kvalstrecket till Verbier inför denna tävling, något som uppenbart bekymrade veteranen i förberedelserna. Mäkta imponerande att se henne samla sina tankar och i sann Jackie Paaso-stil leverera ett åk med stora dropp, hög fart och ett snett leende i målfållan.

När Eder föll var det en annan som höll, nämligen Marion Haerty i damernas snowboardklass. Efter total dominans genom hela säsongen fick hon nu sin belöning i den totala titeln – Grattis Världsmästare Marion!

Vinsten i herrarnas snowboard plockades hem av Blake Hamm som imponerade med ett trickfyllt åk. Andraplatsen knep Victor De Le Rue som nu har siktet inställt att åka till Schweiz för att bli bästa kompis med Bec De Rosses och låta drömmen om titeln leva. Tredjeplatsen i denna kategori gick till Davey Baird för hans åk med stora, stompade klippor.

Vi ser fram emot en spännande tävling i Verbier från den 22 mars, förhållandena ser riktigt fina ut just nu och med mer snö på ingång lär det bli riktigt bra show!

Paaso och Turdell på pallen i FWT Andorra
Damerna som är klara inför Freeride World Tour 2020. Foto: Mia Maria Knoll / Freeride World Tour

Fullständiga resultat och repris på livesändningen hittar du här.

Totalsammanställning

Åkare som kvalat till finalen i Verbier och Freeride World Tour nästa vinter i grönt.

Carl Regnér lyckades köra upp sig ordentligt i totalen och knep en plats till finalen i Verbier och nästa års tour. Tyvärr åkte Reine Barkered hem till Sverige innan tävlingen blev av på grund av familjeskäl, och hamnade nu ynka 10 poäng under kvalgränsen för att få starta i Verbier och FWT20. Vi håller såklart tummarna för att Reine med familj alla mår bra och att han ändå får ett wildcard att få starta och visa vad han går för på Bec des Rosses.

Uppdatering: FWT-organisationen kom med beslutet att Reine Barkered får ett wildcard till Verbier och nästa säsongs världstour.

Paaso och Turdell på pallen i FWT Andorra
Paaso och Turdell på pallen i FWT Andorra
Paaso och Turdell på pallen i FWT Andorra
Paaso och Turdell på pallen i FWT Andorra

Repris: Freeride World Tour Andorra 2019


Möt vår FWT-reporter: Caroline Strömberg


Skidsnack #9: Veckans nyheter i skidvärlden


Text: Caroline Strömberg • 2019-03-08
Freeride World Tour

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen