Vinterstudions programledare Yvette Hermundstad och André Pops. Foto: SVT

Artiklar

SVT tappar rättigheterna för skidåkning

Sveriges Television och Vinterstudion är en folkkär favorit under årets kyliga månader, men nu är det klart att SVT förlorar rättigheterna att visa skidåkning framöver.

Text: Gabriella Edebo • 2019-06-11 Uppdaterad 2019-06-11

Sveriges Television och Vinterstudion är en folkkär favorit under årets kyliga månader, men nu är det klart att SVT förlorar rättigheterna att visa världscuptävlingar samt världsmästerskap i skid- och snowboardsporterna från och med säsongen 2021/2022.

Från och med 2021 fram till 2026 är det Nent Group (Nordic Entertainment), som äger Viasats kanaler, som har köpt rättigheterna till att visa världscupen och VM 2023 och 2025 i freestyle och freeski (där bland annat puckel, skicross, big air, slopestyle och halfpipe ingår), alpint, snowboard och längdskidåkning. Rättigheterna gäller för att sända sporterna över hela Norden fram till 2026, vilket var en del i varför det blev svårt för Public Service i länderna att konkurrera om licensen.

SVT tappar rättigheterna för skidåkning

– Vintersport är centralt för SVT och vår publik och därför ansträngde vi oss mer än vi någonsin gjort på detta område. Men eftersom vårt bud gällde Sverige kunde vi inte tävla mot en koncern som ville köpa hela Norden. Således har rättigheterna även gått NRK och YLE förbi i detta läge, säger SVT:s sportchef Åsa Edlund Jönsson via en artikel på SVT.

De kanaler som kommer att visa vintersport från och med 2021 blir TV3, TV6, TV8 och TV10 samt Viasats betal-kanaler och streamingtjänsten Viaplay.

SVT tappar rättigheterna för skidåkning

Inför kommande vinter och säsongen efter det finns Vinterstudion kvar som den självklara delen av det svenska folkhemmet med alla rättigheter som vanligt, men vad som händer med programmet efter det är ännu oklart. Under säsongen 2021/2022 har SVT dock fortfarande rättigheter att visa  världscupen i skidskytte samt alla tävlingar för alpint och längd i Schweiz och Österrike.

Rättigheterna Nent Group köpt från 2021:

– Världsmästerskapen 2023 och 2025 i längdskidåkning, alpint, backhoppning, nordisk kombination, snowboard, freestyle och freeskiing.

– Världscupen i alpint
– Världscupen i längdskidåkning
– Världscupen i backhoppning
– Världscupen i nordisk kombination
- Världscupen i snowboard
– Världscupen i freestyle och freeskiing (skicross, puckelpist, aerials, big air, slopestyle & halfpipe)

SVT arkiv: så såg det ut i Åre 1977


En hyllning till hemmabacken


Ny svensk skidort på gång: Idre Himmelfjäll


Text: Gabriella Edebo • 2019-06-11
ArtiklarAlpintPuckelpistSkicrossSlopestyle

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen