SVT tappar rättigheterna för skidåkning
Vinterstudions programledare Yvette Hermundstad och André Pops. Foto: SVT

SVT tappar rättigheterna för skidåkning

Sveriges Television och Vinterstudion är en folkkär favorit under årets kyliga månader, men nu är det klart att SVT förlorar rättigheterna att visa skidåkning framöver.

Sveriges Television och Vinterstudion är en folkkär favorit under årets kyliga månader, men nu är det klart att SVT förlorar rättigheterna att visa världscuptävlingar samt världsmästerskap i skid- och snowboardsporterna från och med säsongen 2021/2022.

Från och med 2021 fram till 2026 är det Nent Group (Nordic Entertainment), som äger Viasats kanaler, som har köpt rättigheterna till att visa världscupen och VM 2023 och 2025 i freestyle och freeski (där bland annat puckel, skicross, big air, slopestyle och halfpipe ingår), alpint, snowboard och längdskidåkning. Rättigheterna gäller för att sända sporterna över hela Norden fram till 2026, vilket var en del i varför det blev svårt för Public Service i länderna att konkurrera om licensen.

– Vintersport är centralt för SVT och vår publik och därför ansträngde vi oss mer än vi någonsin gjort på detta område. Men eftersom vårt bud gällde Sverige kunde vi inte tävla mot en koncern som ville köpa hela Norden. Således har rättigheterna även gått NRK och YLE förbi i detta läge, säger SVT:s sportchef Åsa Edlund Jönsson via en artikel på SVT.

De kanaler som kommer att visa vintersport från och med 2021 blir TV3, TV6, TV8 och TV10 samt Viasats betal-kanaler och streamingtjänsten Viaplay.

Inför kommande vinter och säsongen efter det finns Vinterstudion kvar som den självklara delen av det svenska folkhemmet med alla rättigheter som vanligt, men vad som händer med programmet efter det är ännu oklart. Under säsongen 2021/2022 har SVT dock fortfarande rättigheter att visa  världscupen i skidskytte samt alla tävlingar för alpint och längd i Schweiz och Österrike.

Rättigheterna Nent Group köpt från 2021:

- Världsmästerskapen 2023 och 2025 i längdskidåkning, alpint, backhoppning, nordisk kombination, snowboard, freestyle och freeskiing.

- Världscupen i alpint
- Världscupen i längdskidåkning
- Världscupen i backhoppning
- Världscupen i nordisk kombination
- Världscupen i snowboard
- Världscupen i freestyle och freeskiing (skicross, puckelpist, aerials, big air, slopestyle & halfpipe)

Prenumerera på Åka Skidors nyhetsbrev

Nyheter från skidvärlden i din inbox!

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!