Sveriges mest ikoniska lift, Kabinbanan i Åre. Foto: Emrik Jansson

Artiklar

Nyheter på svenska skidanläggningar

Investering och demolering - Åka Skidor listar vinterns nyheter hos våra svenska skidanläggningar inför vintern.

Text: Gabriella Edebo • 2019-09-24 Uppdaterad 2019-09-24

Branäs
Ny nedfart och 6-stolslift

Branäs fortsätter att expandera och har investerat 61 miljoner kronor på att bygga ut skidsystemet  på den norra delen av berget med ytterligare en nedfart och en toppmodern 6-stolslift som dubblar områdets kapacitet. Läs mer här.

Nyheter på svenska skidanläggningar

Branäs bygger ny nedfart och 6-stolslift inför vintern

Dundret 
Uppköpt av kommunen

Gällivare Kommun har köpt upp och tagit över Dundrets skidanläggning för 90 miljoner kronor. Enligt kommunen var det för att säkra backens framtid efter att det varit turbulent med tidigare ägare och för att kommunens invånare, skidgymnasium och övriga aktörer ska ha fortsatt tillgång till backen och bra träningsmöjligheter.

Sälen & Trysil
Premiär för nya flygplatsen 

Den 22 december öppnar Sälens nya flygplats med linjer från flera städer både i Sverige och övriga Europa. Men Scandinavian Mountains Airport har också väckt debatt kring att det inte är hållbart att driva mer flygtrafik till ett område som på grund av klimatförändringar inte längre kan klassas som fjäll rent tekniskt, eftersom trädgränsen smugit sig upp till toppen av bergen i området. 

Nyheter på svenska skidanläggningar

Idre Himmelfjäll
Premiär för Sveriges nyaste skidort

Den 17 december öppnar en ny skidanläggning i Sverige med 18 nedfarter, 8 liftar med stort familjefokus. Totalt handlar det om en summa på 1,7 miljarder kronor som investeras och det är Sveriges första nya storsatsning på en skidanläggning sedan 1980-talet.

Kläppen
Nytt skidområde och lägenhetshotell

De kommande två åren investerar Kläppen 200 miljoner kronor på att bygga ut skidanläggningen på en ny del av berget och öka antalet pister blir det dubbla. Hotell Kurbits med 30 nybyggda lägenheter mitt på Tranantorget öppnar redan i vinter och efter säsongen kommer bygget av liftar och pister till Kläppen Syd att dra igång. Läs mer här.

Nyheter på svenska skidanläggningar

Kläppen bygger nytt skidområde

Hemavan
Ny lift och ännu fler bäddar 

Efter mångåriga satsningar och stora investeringar fortsätter Hemavan nu med att bygga 1200 nya bäddar i anslutning till den nya gondolen. Det öppnar även en ny 750 meter lång lift som ger ski-in-ski-out för många av stugorna i de nordligaste delarna av anläggningen. 

Kungsberget 
Ny lodge och juniorpark 

Inför säsongen öppnar sprillans nya Kungslodgen precis vid backen med restaurang, lounge och lägenheter med åtta bäddar. Det planeras även för en ny park anpassad för de yngsta åkarna. 

Kungsberget inviger ny lodge till vintern

Fjätervålen
Storsatsar för framtiden

Den lilla skidorten i närheten av Idre ska rustas upp och bli Nordens mest hållbara fjälldestination de kommande tio åren. Fjätervålen ska moderniseras och byggas ut med en ny sittlift, centrumbyggnad med hotell, camping samt ökad satsning på skidåkning och året runt-aktiviteter.

Åre
Kabinbanan ska rivas

Sveriges största skidort är en av få som går i motsatt riktning och skalar ner på antalet liftar. Åre kommun har nu beviljat Skistars ansökan om att att riva den ikoniska Kabinbanan eftersom den är gammal, ineffektiv och kräver dyrt underhåll. Istället ska det byggas fler bostäder, parkeringsgarage, butiker och restauranger på marken. Rivningen är sannolikt planerad till efter vintern.

Skidsnack v37: Skandinaviens bästa skidort


Tågresenärer till Vemdalen premieras


Skidsnack v38 – Utförsäljning av sittliftar


Text: Gabriella Edebo • 2019-09-24
ArtiklarNyheterSkidorterÅreBranäsDundretHemavanKläppenKungsbergetResenyheter

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen