Branäs bygger ny nedfart och 6-stolslift inför vintern
Foto: Branäs

Branäs bygger ny nedfart och 6-stolslift inför vintern

Branäs fortsätter att expandera och bygger nu ut skidorten med ytterligare en nedfart och byter ut två äldre liftar med en toppmodern 6-stolslift.

Efter några år med fokus på att expandera boendeutbudet på skidorten satsar Branäsgruppen nu totalt 61 miljoner kronor på att bygga ut skidsystemet på Branäsberget inför säsongen 2019/20.

Den nya pisten markerad i blått. Foto: Branäs

Expansionen sker i det så kallade Sjöområdet på den norra delen av berget där en ny blå nedfart ska dras från toppen strax bredvid Storbacken. Tanken är att den nya backen ska avlasta de tre existerande nedfarterna som leder ned till byn och skapa en bättre upplevelse i skidområdet i stort. Den nya nedfarten kommer att vara snällare i lutningen men ska följa den naturliga terrängen på ett mjukt sätt. Investeringen med markarbeten och snösystem är beräknad till drygt 7 miljoner kronor.

Den nya sittliften levereras av Doppelmayr och ska vara från deras nya och lyxigaste så kallade D-serie, samma som finns i bland annat Österrikiska Hochfügen (se bild).

D-Line liften i Hochfügen. Foto: Doppelmayr

Den nya liftens placering i Sjöområdet. Foto: Branäs

Investeringen innebär ett avsevärt lyft sett till bekvämligheten för Branäs gäster. Passageraren erbjuds förbättrad komfort i en rymligare och bekvämare stol, berättar Peter Strandberg, VD på Doppelmayr Scandinavia.

Det blir en 6-stols expresslift som ersätter den gamla 4-stolsliften kallad Östersjöliften (K på pistkartan) samt släpliften Ovansjöliften (J på pistkartan). Även fast två liftar försvinner så kommer Sjöexpressen som den nya liften kommer heta att dubbla områdets kapacitet från 1 300 till 2 600 personer i timmen. Den nya liften blir cirka 850 meter lång och prislappen landar på omkring 50 miljoner kronor. Installationen inleddes redan i april och ska vara redo lagom till säsongsstart.

Branäs liftkarta med placeringen av den nya liften markerat i grönt.

Prenumerera på Åka Skidors nyhetsbrev

Nyheter från skidvärlden i din inbox!

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!