Foto: Stevens Pass

Artiklar

Skidsnack v38 – Utförsäljning av sittliftar

En meter puder i Juvass, säsongens första åk i Åre, ljudeffekter för skidfilmer och fler nyheter från skidvärlden i veckan hittar du här.

Text: Gabriella Edebo • 2019-09-22 Uppdaterad 2019-09-22
Skidsnack v38 – Utförsäljning av sittliftar

Recall av pjäxor från Scarpa 

Om du äger ett par Scarpa Maestrale eller Maestrale RS från 2017 inköpta i Nordamerika så kan de vara påverkade av ett frivilligt recall på grund av ett fel med skalet som gör att det kan knäckas. Läs mer om din pjäxa är påverkad här

Nysnö i Juvass 

Nu har det snöat mängder på Juvasshytta-glaciären vid Galdhøpiggen Sommerskisenter som nu har öppet igen. 

Utförsäljning av sittliftar 

Skidorten Stevens Pass i USA skulle riva två gamla sittliftar för att ersätta med nya och mer moderna varianter, och då passade man på att lägga ut de gamla stolarna till försäljning. Sittkorgarna från liftarna Brooks och Daisy sålde slut på mindre än en minut och intäkterna på mer än 50 000 amerikanska dollar går direkt till välgörenhet. En lift kostade 150 dollar för anställda på berget och 300 för övriga. 

 

Säsongens första åk

En hurtig Årebo tog sig en promenad i sidledes spöregn för att claima säsongens första svängar på Skutan. Läs mer här.

Säsongens första svängar i Åre

Lavinprognoser gör onlinecomback

Efter lite sommarvila är nu Naturvårdsverkets lavinsäkerhetstjänst tillbaka på sociala medier för att främja medvetenheten kring laviner och vetskapen om att prognoserna finns. De första lavinprognoserna för säsongen kommer under julhelgen.

Diskussion om placering av transceivern 

I veckan har det varit en nyttig diskussion om var man egentligen bör ha sin lavinsändare placerad. En del förespråkar byxfickan och andra den traditionella selen under jackan, men det finns för och nackdelar med båda. Läs mer om dessa och fatta ditt eget beslut här

Transceiver i byxfickan eller under jackan?

Alla på Snö söker ledare 

Skidförbundets satsning ”Alla på Snö” som finns för att låta fjärdeklassare i hela landet testa på vintersporter söker nu tre ledare till Stockholmsområdet. Läs mer och ansök här.

Castons ljudeffekter 

Nyfiken på hur man får till ljudeffekterna i samband med skidfilmsinspelningar? Marcus Caston delar med sig av lite Behind the Scenes-material från filmserien ”Return of the Turn”, närmare bestämt avsnitt fyra med retroskidor (som du kan se här). 

Vulkanaktivitet i Chile

Mitt under pågående tävling på skidorten Nevados de Chillan i Chile började en av de närliggande vulkanerna ryka kraftigt. Den låg cirka fem kilometer bort från skidorten och bedömdes inte utgöra någon fara för de drygt 100 Master-deltagarna från 16 olika länder som var på plats för att tävla i FIS Masters Cup, men det blev ett coolt backdrop i alla fall.

Inlandsbanans potential 

Ett gäng aktörer i Hemavan, Ammarnäs, Jämtland Härjedalen och Dalarna har gått ihop och skrivit en debattartikel på turismnytt.se för att poängtera vilken potential som finns om Inlandsbanan skulle rustas upp.

”Med en fungerande järnväg som Inlandsbanan som löper genom inlandet i halva Sverige ser vi det som en god idé att ta vara på den och att se den som en utvecklingsbar resurs. 

Inlandsbanans transportkapacitet måste helt enkelt förbättras så att Inlandsbanan verkligen blir en integrerad del av det svenska järnvägssystemet och ett självklart alternativ för järnvägstransporter i Sveriges inland…”

Läs hela artikeln här.

Meteorologisk vinter

Nu har vintern officiellt anlänt till Sverige. Fem dygn på raken har medeltemperaturen legat under nollan i Tarfala i närheten av Kebnekaise, vilket enligt SMHIs definition innebär att vintern officiellt har anlänt. Läs mer här.

Nu har vintern officiellt kommit till Sverige

Fler nyheter från veckan:

Faction lanserar nytt klädmärke – FW Apparel


Lyxhotellet i Riksgränsen vinner flådigt designpris


[uppdaterad] Trailer-tablå: höstens skidfilmer 2019


Skidvärldens 18 bästa burgarhak

Skidsnack v37: Skandinaviens bästa skidort


Text: Gabriella Edebo • 2019-09-22
ArtiklarNyheterskidsnack

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen