Foto: Mattias Fredriksson

Alperna

Guide: så tar du tåget till skidorter i Alperna

Att ta tåget till Alperna är fördelaktigt för både miljö, plånbok och flexibilitet med destination, men hur krångligt är det egentligen?

Text: Gabriella Edebo • 2019-11-06 Uppdaterad 2019-11-06

Nattåg från Hamburg till Innsbruck eller Zürich är ett av de smidigaste alternativen för att komma närmare Alperna samtidigt som du sover. Flera alternativ finns beroende på budget med allt från sittplats till egen sovhytt. Anknytande tåg från Sverige via Köpenhamn finns det gott om och när du kommer fram med nattåget är det lätt att ta sig till vidare till många av Alpernas skidorter.

Den största nackdelen med tåg i nuläget är att det fortfarande inte finns något smidigt sätt att skaffa sig en bra överblick på resplanen, kunna anpassa sökningen på ett vettigt sätt och boka hela resan på ett och samma ställe. Det finns lite olika hemsidor och appar för att hitta en passande rutt, men därefter måste du boka själva resan (eller reservera plats om du reser med ett interrailkort) via de olika ländernas tågbolag. 

Guide: så tar du tåget till skidorter i Alperna
Foto: Mattias Fredriksson

Appen Railplanner och Google Maps funkar rätt bra för att söka efter olika alternativ för resväg. Var dock uppmärksam på bytestider, ofta föreslår systemet mindre än en kvart mellan ankomst till Hamburg och nattågets avgång, vilket kan bli tajt och stressigt att hinna med. Välj hellre ett tåg som anländer tidigare och passa på att äta middag under tiden.

Interrailkort finns i ett gäng olika varianter och giltighetstider som för att du kan resa så mycket du vill med de transportmedel som ingår i kortet. Detta kan bli billigare och flexiblare än att boka varje resa individuellt. Observera att det är obligatoriskt att reservera plats på vissa sträckor (bland annat nattåget) mot en liten tillkommande avgift och att du måste få det fysiska kortet levererat till dig i tid innan avfärd. Interrail.eu är den officiella sajten och har garanterad leveranstid på upp till fem dagar till Sverige. Biljetterna är oftast billigare där än på den svenska hemsidan för en resebyrå med det vilseledande namnet interrail.se som säljer giltiga, men oftast dyrare, biljetter.

Se till att packa lätt, bunkra upp med snacks och gå med i facebookgruppen Tågsemester, där kan du hitta svar på allt. 

Guide: så tar du tåget till skidorter i Alperna
Foto: Gruppen Tågsemester på Facebook

Skidorter med egen tågstation

Österrike
St Anton
Bad Gastein

Kitzbühel
Mayrhofen
Zell am Zee Kaprun
Schladming

Schweiz
Engelberg
Andermatt
Arosa
Verbier/Les 4 Vallées
Zermatt
St Moritz
Davos
Grindelwald
Gstaad
Mürren
Wengen

Frankrike
Chamonix

Tyskland
Garmisch-Partenkirchen

Italien
Bardonecchia

Utöver dessa orter finns det såklart ännu fler skiddestinationer som ligger en snabb transferresa bort från närmaste tågstation.

Hur lång tid tar det?

Tidsexempel:

Stockholm – St Anton: 28 timmar, 3 byten
Stockholm, Köpenhamn, Hamburg, Innsbruck, St Anton

Göteborg – Engelberg: 22 timmar, 4 byten
Göteborg, Köpenhamn, Hamburg, Basel, Luzern, Engelberg

Ta tåget till Alperna


Sista minuten med tåg till Alperna


Klimatsmart topptur med tåg i Norge


Text: Gabriella Edebo • 2019-11-06
AlpernaArtiklarSkidorterTåg

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top