Foto: Linnea Henriks

Artiklar

Skidtest 2020: Vinterns bästa pistskidor med kort radie

Smala, kvicka skidor med mindre än 15 meters radie, 100% prestanda för pisten med stenhård carving och korta, rappa svängar i fokus.

Text: Sara Sandberg • 2020-02-24 Uppdaterad 2021-12-07
Skidtest 2020: Vinterns bästa pistskidor med kort radie
Foto: Linnea Henriks

Här listar vi de tre testvinnarna från Åka Skidors stora skidtest inför säsongen 2019/2020 i kategorin Pistskidor med kort radie. Skidor för stenhård carving och en radie på mindre än 15 meter. 

Hela testet hittar du i Åka Skidors Prylguide som finns i butik fram till mitten på januari, men också går att läsa online.

” I praktiken är skidan lika säker och trovärdig oavsett om du sladdar runt i en klassisk kortsväng eller drar iväg på ett rent skär. ” Stöckli Laser SC

Skidtest 2020: Vinterns bästa pistskidor med kort radie

Nordica Dobermann Spitfire 72 RB 

+ Bjuder alltid på nya utmaningar 
Pris 9 500 kronor
Bindning Marker Xcell 12
Längder 156, 162, 168, 174, 180 cm
Mått 122-72-102 mm
Radie 15 m 

Byggd med WC-teknologi och har en träkärna laminerad med glasfiber och kolfiberväv mellan två fullbreda titanallager. Toppar och ändar är förstärkta med kolfiber för ökad vridstyvhet utan att göra dem tunga. Det leder till en skida med racekänsla, som kräver tydlighet för att väcka den men då ger den ett starkt svar. 

Vill du ta stora skär eller kortare svängar? De stora skären kan du släppa iväg i god fart, har du satt den i ett spår slår skidan följe. Med ett intensivare jobb kan du göra snabba växlingar från kant till kant och skidan svarar med ett snävare skär. Det blir aldrig några carvingkast ut ur sväng. På lätt ställ går de pålitligt och lugnt, inget fladder eller toppar som vill dra dig in i sväng – du bestämmer själv när det ska ske. 

Skidan är krävande och fordrar avancerade åkare som gillar fart och att åka på väl kantställda skidor. 

”Jag drar på i fart och lägger spår över hela pisten. De är fartstabila och bjuder på GS-känsla.” Sara Sandberg

”Den är mångsidig och får mig att jobba hårt men det är verkligen värt den ansträngningen.” Niklas Rydgren

Skidtest 2020: Vinterns bästa pistskidor med kort radie
Foto: Linnea Henriks
Skidtest 2020: Vinterns bästa pistskidor med kort radie

Stöckli Laser SC 

+ Enorm stabilitet i sväng 
Pris 12 900 kronor
Bindning Salomon MC 12 Freeflex
Längder 149, 156, 163, 170, 177 cm
Mått 123-72-104 mm
Radie 14,9 m 

Sandwichskida med träkärna och dubbla titanallager, samt skärning som är dragen hela vägen ut i topparna för maximalt svar och kantkontakt. För att göra skidan mer förlåtande finns en skåra i top- par och ändar, medan lite tjockare stålkanter fixar en längre livstid. 

I praktiken är skidan lika säker och trovärdig oavsett om du sladdar runt i en klassisk kortsväng eller drar iväg på ett rent skär. Om du jobbar med skidan in i sväng får du inte slappna av bara för att du har passerat fallinjen. En rejäl skjuts ut väntar! Ta vara på den och le in i nästa sväng igen.

Om du inte har kontrollen kvar och balansen fram-bak i ordning varnar vi för carvingsnärtande kast. De här skidorna förtjänar en vass åkare som vill åka aktivt och trivs med att jobba. Styrka och rörelse behövs, då skidan svarar som en sträng lärare. Sköter du dig går det bra, missköter du dig kommer du märka det. 

”Den är extremt stabil och utmanar mig att åka på ordentligt. Det här är en av mina favoriter!” Niklas Rydgren 

”Jag får inte riktigt vila någon gång men det här är ändå för roligt för att vila bort.” Sara Sandberg

Skidtest 2020: Vinterns bästa pistskidor med kort radie
Foto: Linnea Henriks
Skidtest 2020: Vinterns bästa pistskidor med kort radie

Völkl Deacon 74 

+ Superstor allsidighet 
Pris 9 000 kronor
Bindning Marker Rmotion2 12.0 D
Längder 163, 168, 173, 178 cm
Mått 125-74-104 mm
Radie 15 m 

Skidans träkärna och titanalskikt vilar i en glasfibervagga i toppar och ändar. Under foten övergår glasfibervaggan till ett slätt lager och fram sitter en UVO-puck för att få tidigare tryck på topparna och minska vibrationerna. Det resulterar i rena svängar samtidigt som du känner dig både snygg och trygg. 

Skidan går lika bra i stora som små svängar på skär och lekfullheten i piståkningen lockas fram. De följer dina rörelser och besvarar dem korrekt men likt en bra vän får du inte skit för ett litet misstag. För att skidan ska leverera fullt ska den köras av en åkare som gillar fart och vill trycka på, men dess mångsidighet gör att den kan åkas av fler kategorier åkare än så. I lite lugnare tempo blir upplevelsen mer X2000, medan fullt tryck är rena rama karusellen. Vet du med dig att större svängar är ditt fokus finns Åka Skidors testfavorit Deacon 76 kvar i modellprogrammet. 

”Den här står överst på min önskelista. En komplett fartraket som är med mig vad jag än vill göra.” Erik Färnlund

”Den är väldigt stabil och kommer inte med överraskningar utan gör exakt vad jag ber den om.” Niklas Rydgren

Skidtest 2020: Vinterns bästa pistskidor med lång radie


Denna vecka kommer Prylguiden 2019/2020


Skidtest 2020: Vinterns bästa all mountain-skidor


Text: Sara Sandberg • 2020-02-24
ArtiklarPrylarSkidtestNordicaSkidorTestVölkl

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen