Bergsguiden Johanna Stålnacke i en ränna i Dolomiterna. Foto: Johannes Strobel
Åka Skidors bergskunskap del 4: åkdisciplin i komplex terräng
Att åka rännor eller annan lite mer komplex terräng kan ser lätt ut på sociala medier, men kräver i verkligheten mycket planering och åkdisciplin från gruppen.
Tillsammans med redaktionens eviga bollplank när det kommer till den här typen av diskussionsämnen Erik Ehrner har vi tagit fram en serie på ett flytande antal delar med temat ”i huvet på en lavininstruktör”.
I ett antal artiklar så kommer Erik, som är SVELAV-instruktör och kanadensisk skidguide att tömma huvet om vanliga misstag som man lätt gör och lätt kan undvika som skidåkare utanför pisten.
Du hittar samtliga delar under taggen #Bergskunskap.
För er som inte varit på Gaustatoppen i Norge så rekommenderas ett besök. Coolt ställe någon timme från Oslo, tåg i berget som i Tignes eller Zermatt, men det här tåget är egentligen inte byggt för skidåkare. Det finansierades av NATO på 50-talet och det är först på senare år som skidåkarna släpps in genom dörrarna.
Tåget tar 10-12 pers och är en upplevelse i sig. Åket ger nästan hela Åreskutan i fallhöjd när det vill sig väl och du kan hitta riktigt branta rännor. Ovanligt branta skulle jag säga och i en av dessa utspelades det en märklig händelse för ett par år sen.
Jag var på plats som guide åt ett svenskt bolag och destinationen hade ordnat med en inhyrd utländsk guide. På kvällen innan gästerna kom så hade vi en vanlig guidegenomgång av vilka rännor som var ok att åka säkerhetsmässigt och vad vi skulle låta bli. Om det var på grund av språkförbistringar eller att det för tillfället var bra snöförhållanden är oklart, men gruppen hamnade ganska snart i en ränna vi skulle ha låtit bli, och i en situation där guidens instruktioner blev väldigt otydliga. Den första åkaren hamnar i ett parti med helt annan snö och till följd av detta skrotar nåt så fruktansvärt. Han drar sin ballongrygga och stannar ett par hundra fallhöjdsmeter längre ner, med några mindre frakturer som ett minne av turen.
Att åka komplex terräng
Att åka rännor eller annan lite mer komplex terräng ser så lätt ut när man kollar på Youtube, men kräver i verkligheten väldigt bra planering och kommunikation, vilket saknades i just det här beskrivna fallet.
Att köra en ränna innebär per definition att du kommer ha folk ovanför och under dig, vilket inte är ett drömscenario ur ett säkerhetsperspektiv. Lägger man dessutom på en droppvänlig driva längst upp så bör man tänka till ordentligt innan man ger sig av.
Tänk på att hålla ner tiden för hur länge du exponerar dig för dina risker och fundera alltid på konsekvenserna ifall det inte går som det är tänkt. Vad händer med gruppen nedanför dig om du kraschar eller om du drar ner en massa snö på dem?
Ha en plan och koll på åket
Åker man i komplex terräng är det klokt om man på något sätt kan spana in åket innan, antingen på avstånd, via google maps eller någon annan bra karttjänst.
Läs av terrängen och var nånstans du kan vika av och söka skydd ifall det skiter sig helt, alltså hitta flyktvägar. Detta gäller oavsett om det är polaren som kommer tomahawkandes ner eller om det är snön som jagar dig, planera redan innan vart du ska ta vägen.
Planera vart ni stannar
Se till att redan innan åket börjar veta vart gruppen ska stanna och samlas upp, oavsett om det är ett kort åk som ni tänkt åka i ett svep, eller om ni delar upp det i sektioner längs vägen.
Stanna på skyddade platser där du med fördel fortfarande har uppsikt över åket och kan se dina åkkamrater. Om det är en snirklig ränna kan walkie talkies vara användbara.
En safe spot kan till exempel vara åsar, ryggar, under en klippavsats eller något annat som blir säkert att stanna vid, bakom eller på. Tänk på att du fortfarande vill kunna se så mycket som möjligt av åket och dina åkkamrater, så sväng runt och backa in mot till exempel klippväggen i en ränna där du tänkt stanna.
Gör upp åket innan och bestäm vem som åker först, hur långt den personen åker, och vem som åker sist. Allt för att när man väl pekar skidorna neråt ska kunna njuta maximalt av att man tagit rätt beslut och vet vad man ska göra om något ändå skulle hända.
Håll avstånd
Skidåkare är ett socialt släkte vilket man också noterar på hur tätt man åker eller går och hur tätt man står när man pausar. Ta för vana att åka en och en när ni kan, framförallt i komplex terräng, för att enklare tillsammans ha koll vad som händer. Försök att hålla ett avstånd där man fortfarande kan prata med varandra, men ändå inte utsätter sig för samma risker.
Checklista
- Håll avstånd
- Bestäm åkordning
- Planera vart ni stannar
- Ha flyktvägar planerade
- Undvik att stanna precis ovanför eller under varandra
- Analysera konsekvenser: för de nedanför om nåt händer? För din grupp om någon droppar in ovanför er?
- Håll koll uppåt, kan det vara så att du har någon ovanför som kan påverka dig?
Tips
- Använd radioapparater / walkie talkies
- Stor grupp = dela in 2 och 2 och åk med en ”skibuddy” som du håller extra koll på. Framförallt hjälpsamt i skog.
- Backa in där du tänkt stanna om du åker i en ränna
Läs mer om bergskunskap:
• Åka Skidors bergskunskap del 1: FACETS
• Bergskunskap del 2: Vind & drevsnö
• Åka Skidors bergskunskap del 3: Lutning
Text: Erik Ehrner • 2020-07-06
Artiklar • bergskunskap • Erik Ehrner • Lavinsäkerhet