Foto: Mattias Hargin

Lavinsäkerhet

Stiftelsen MM Rapaport Hargin inspirerar som Matilda

När Matilda Rapaport gick bort i en lavinolycka 2016 fann hennes närmaste styrka i sorgen och startade stiftelsen MM Rapaport Hargin.

Text: Johan Jonsson • 2020-07-17 Uppdaterad 2021-03-23

MM Rapaport Hargin grundades kort efter att Matilda omkommit i sviterna av en lavinolycka i Chile i juli 2016. Endast 30 år gammal rycktes hon ifrån den värld hon fyllde på ett väldigt speciellt sätt, både med sin åkning och sitt mjuka sätt att vara. Med ett skarpt huvud och stort hjärta var hon lätt att umgås med, för alla, oavsett vem du var eller var du kom ifrån. Många var förkrossade. 

Men i en tid då många nog undrade hur hennes familj och nära vänner ens klarade av vardagen, knöts nävar i en vilja att förändra till det bättre. Mattias Hargin, en av stiftelsens grundare, försöker förklara.

– Det är svårt att beskriva grundandet av MM Rapaport Hargin, och att det skedde just då. Det var ett naturligt driv som kom upp. Inget jag funderade särskilt länge kring. Jag kände att det var ett fint sätt att minnas Matilda för oss familj och vänner. Att få föra vidare det hon stod för, och samtidigt se om man kunde jobba för att undvika fler liknande olyckor. 

»Inspirera som Matilda« – stiftelsen MM Rapaport Hargin
Matildas minne och anda lever vidare genom MM Rapaport Hargin. Foto: Mattias Fredriksson

Vi var många som följde Mattias blogg efter olyckan. En ärlighet lika vacker som den var smärtsam i sorgen efter sin hustru, även för de som inte känner honom. Minst lika många var vi som lyfte på hatten, bugade och bockade djupt över det sättet han och de andra grundarna kanaliserade energin åt ett positivt håll.

– Just då kändes det självklart och relativt lätt att göra. Sedan har det längs vägen självklart varit utmanande — man berör ämnen som rör upp känslor och blir påmind om allt; mycket positivt men ibland även negativt. Men självklart har det varit väldigt inspirerande att få jobba med det här! Annars hade vi inte gjort det.

»Inspirera som Matilda« – stiftelsen MM Rapaport Hargin
Foto: Oskar Enander

Från den tiden för tre år sedan har MM Rapaport Hargin växt och utvecklats, men alltid med samma grundtänk.

”We want to inspire and support skiers and entrepreneurs to pursue their passions. We strive to improve gender equality within the sport of skiing, and increase safety on the mountains.” 

Så lyder ledorden på rapaporthargin.com, och det är i den andan stiftelsen arbetar, och kommer att fortsätta arbeta. Hittills har ett antal events och utbildningar arrangerats. Bland annat Pop Your Airbag, som är ett årligt återkommande event på Alpingaraget i Stockholm, där lavinryggsäckar utlöses, patroner utbytes och information utdelas. I Hammarbybacken, några kilometer längre söderut har det hållits grundläggande lavinutbildning och i vintras skickade stiftelsen några kvinnliga skidproffs till Verbier för att lära sig mer om laviner och säkerhet i bergen. 

Framtiden är dock intressantare att prata om. Mattias berättar om grunden de har byggt upp och kommer att bygga vidare från.

– Vi kommer inte att stressa fram någon utökning av vår verksamhet, utan i första hand se till så att de events och utbildningar vi nu har rullande blir större och bättre. Men självklart är det kul att göra lite nya grejer också, som eventet vi har tillsammans med nyöppnade NK Sport.

NK och friåkning låter kanske som en apart kombination, men vid närmare eftertanke skapar MM Rapaport Hargin här en viktig brygga mellan ”vår” värld och kunder som i vanliga fall inte pratar om kamraträddning och sondteknik. Att nå nya målgrupper med säkerhetsinformation är minst lika viktigt som att upprepa den för de redan invigda.

»Inspirera som Matilda« – stiftelsen MM Rapaport Hargin
Pop Your Airbag på Alpingaraget. Foto: Anton Enerlöv

Ett annat event som ”testkördes” förra året är lavinutbildningen i Hammarbybacken. Där fick tolv inbjudna tjejer chansen att träna med bergsguiden Andreas Bengtsson och bättra på sina kunskaper om den nödvändiga utrustningen. I år utökas eventet och hålls i samarbete med On Edge (onedge.se) — en mötesplats för tjejer som söker äventyr. 

Målet är självklart att själva eventet ska växa, men även att det ska ge ringar på vattnet och göra att fler drar ihop egna gäng och anordnar små träningssessions i snön. Eller lövhögarna. Huvudsaken är att det tränas med utrustningen.

– Det som är bra med att träna på hemmaplan, istället för under resan till skidorten, är att man får mer tid till skidåkning på plats, men självklart också att träningen kan ske oftare, något som är viktigt för att sökningen med sändaren ska sitta i ryggmärgen.

»Inspirera som Matilda« – stiftelsen MM Rapaport Hargin
Mattias Hargin vill sprida lavinkunskap till fler skidåkare. Foto: Anton Enerlöv

Mattias berättar vidare om idéer och planer som ännu inte satts i verket, men som förhoppningsvis kommer att sjösättas inom en snar framtid. Vi pratar bland annat om en idé att tillsammans med Skistar etablera en träningsanläggning för att öva med sändarna i Hammarbybacken. Det låter lite galet, men är helt logiskt när man tänker efter. Perfekt innan resan till Åre, eller Alperna. (Hej Skistar — här har ni chansen att förena positiv marknadsföring med att potentiellt rädda liv!)

Övning på hemmaplan är en del av stiftelsens arbete, och kommer så fortsätta att vara. Men även utbildning, träning, camps och informationsspridande i de verkliga bergen är en viktig del av verksamheten. Marcus Löwgren, som till vardags jobbar på lavinsäkerhetsföretaget Recco, har de senaste åren haft en drivande position inom MM Rapaport Hargin och berättar mer om framtiden.

– Det som ligger närmast i pipen, ute i bergen, är att vi supportar ett Shades of Winter-camp i Engelberg så att de kan ha med sig bergsguide hela tiden. 

Liknande aktiviteter är en viktig del av stiftelsens engagemang — att stötta camps och utbildningar så att de blir av, och kan gå från att vara bra till mycket bra. 

Just Shades of Winter är dessutom en organisation som MM Rapaport Hargin mer än gärna stöttar och jobbar tillsammans med. Dels för att Matilda var med och grundade den, och dels för att deras engagemang för tjejer sticker ut i mängden.

– Det är ju inte bara grundat och drivet av tjejer, utan de är väldigt bra på att inkludera nya, mindre erfarna tjejer i sina olika events, camps, filmfester och liknande. Inkluderande är viktigt för dem, och viktigt för oss. Det var viktigt för Matilda.

»Inspirera som Matilda« – stiftelsen MM Rapaport Hargin
Kajsa Larsson och Evelina Nilsson på lavinkurs i Verbier. Foto: Anton Enerlöv

Stiftelsens största och mesta engagemang sker nu under senhöst och tidig vinter. Pop Your Airbag, NK-samarbetet och Shades of Winter FilmFest bland annat. Det är då skidpeppet och kunskapstörsten är som störst, och då folk vill lära sig mer om, och införskaffa, ny utrustning. Men stiftelsen arbetar självklart året runt.

– Det är naturligt, av flera anledningar, att tyngden av vårt arbete ligger mellan oktober och januari. Men inför framtiden, som vi alltid pratar mycket om, kommer vi jobba för att de events, idéer, utbildningar, etc. som vi arrangerar ska ses som skalbara lösningar där MM Rapaport Hargin startar upp och möjliggör, men att vårt arbete ger ringar på vattnet på så sätt att andra arrangerar liknande aktiviteter.

Stiftelsens mål är inte att äga och tjäna pengar på sina idéer. Målet är att så många som möjligt ska lära sig så mycket som möjligt om säkerhet i bergen. Pop Your Airbag är ett bra exempel — efter att det startades har flera liknande events poppat (förlåt) upp!

Vi avslutar samtalet med mer framtid. Mackan är glad och pepp, men håller planerna borta från att tryckas i text än så länge. Optimismen går dock inte att ta miste på.

Vårt fokus just nu är kortsiktigt, på det närmsta året, men planerna är långsiktiga. MM Rapaport Hargin kommer att finnas om 50 år, och vårt mål är att växa kontinuerligt hela tiden fram till dess.

Det är inspirerande att prata med människor som vill göra gott, pratar om att göra gott, och de facto gör någonting också. MM Rapaport Hargin bockar av allt det, och lite till. 

Personligen är jag säker på att Matilda stannar upp i sitt evighetslånga puderåk för att titta till arvet hon lämnade efter sig. Ordet ”inkluderande” är så som jag själv helst beskriver henne, och jag tycker att hon lugnt kan åka vidare eftersom stiftelsen följer i hennes skidspår. 

»Inspirera som Matilda« – stiftelsen MM Rapaport Hargin
Foto: Anton Enerlöv

MM Rapaport Hargin 

Grundad 2016
Swish 123 275 3374
#inspirelikematilda
@mmrapaporthargin
rapaporthargin.com


Text: Johan Jonsson • 2020-07-17
ArtiklarLavinsäkerhetMatilda RapaportMM Rapaport Hargin

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen