Adam Karch i Frisco, Colorado. Foto: Liam Doran

Skidfoto

Åka Skidors 10 bästa bilder 2020

Åka Skidors redaktion har valt ut sina 10 favoriter av alla bilder vi publicerat under 2020.

Text: Tobias Liljeroth • 2020-12-31 Uppdaterad 2020-12-31

Fantastiska skidbilder har varit Åka Skidors signum ända sedan starten i december 1974 – vi startades ju trots allt av mannen som sägs ha uppfunnit skidfotograf som yrke, Felix St Clair-Renard. Bilder som får dig att längta bort, att drömma, att inspireras, att fascineras eller bara stirra på tidningen framför dig i beundran av det estetiska intrycket. Bra skidfoto är inget annat än konst. Konst skapad i symbios mellan en fotograf, en (eller flera) åkare och elementen. Det är ett samspel där alla faktorer ska spela in samtidigt för att skapa magi och när allt ligger i linje med varandra skapas något som är större än de olika delarna är tillsammans där 1+1 kan bli 4.

Varje år landar tiotusentals bilder på redaktionens hårddiskar som sedan väljs ut efter otaliga timmars nagelfarande i Adobe Bridge, den digitala erans ljusbord. Det som alltid slår oss är hur många magiska skidbilder som aldrig lämnar fotografernas och redaktionernas hårddiskar och får beskådas av den stora skidpubliken i print eller i digital form, helt enkelt för att det inte finns plats nog.

Åka Skidor har publicerat över 1000 bilder under året 2020. Från välkomponerade porträtt och bilder på någons lunchtallrik, till ren och skär skidporr – och det mesta däremellan. Vi satte oss ner och valde ut våra 10 favoriter bland åkbilderna, en process som var både lång och smått ångestframkallande, men till slut landade vi på de här bilderna. Åka Skidors 10 favoriter från publiceringsåret 2020. Varsågod!


Henrik Harlaut
Foto: Sofia Sjöberg

Åkare: Henrik Harlaut Plats: Chamonix, Frankrike Foto: Sofia Sjöberg

Sofia Sjöberg är ett av de mest spännande namnen i den nya vågen av svenska skidfotografer. Här har hon fångat ett ögonblicksskott på freestyleikonen Henrik Harlaut i Chamonix under inspelningen av hans film Salute. Traditionellt sett skulle vi förkastat bilden enbart för filmaren som står mitt i bilden, men just här skapar det en extra krydda till anrättningen. Men mest fascineras vi såklart av det magiska ljuset.


Pär Hägglund
Foto: Alric Ljunghager

Åkare: Pär Hägglund. Plats: Quebec, Kanada Foto: Alric Ljunghager

Att skidåkning är konst, det har vi vetat sedan länge. Men det Alric Ljunghager skapar tillsammans med The Bunch är något helt annat än något vi skådat tidigare i skidhistorien. Det überkreativa kollektivet har i ett gäng år nu pushat gränserna för den nya skolans skidåkning och hur den presenteras, inte sällan genom att skaka om själva fundamentet för vad som är skidåkning och var den utövas. Som på den här bilden. Kompositionen är så perfekt det går att bli och det som Peyben utför på skidorna är så svårt, och så tekniskt som skidåkning blir.


Adam Karch
Foto: Liam Doran

Åkare: Adam Karch Plats: Frisco, Colorado. Foto: Liam Doran

Det här är en bild som är själva definitionen av begreppet stänkare. Blå himmel och ett par skidspetsar som sticker fram ur en explosion av puder. Den korta slutartiden gör att formerna på den sprutande snön bevarats och skapar en extra dimension i bilden.


Sammy Carlson
Foto: Daniel Rönnbäck

Åkare: Sammy Carlson Plats: Revelstoke, Kanada Foto: Daniel Rönnbäck

Visst, den här bilden är extremt redigerad och digitalt omarbetad. Men ändå, det är få bilder ur årets laddning som lika självklart hoppar ut ur skärmen eller tidningsuppsllaget och pockar på din uppmärksamhet. Lägg därtill en snudd på optimal komposition med tredjedelar, diagonaler och negativa ytor – alltsammans i perfekt symbios. Allt toppat med Sammy Carlsons stilrena åkning.


Lovisa Rosengren
Foto: Oskar Enander

Åkare: Lovisa Rosengren Plats: Mt Baker, USA Foto: Oskar Enander

I en tid när drönare blivit var persons egendom är det få som ännu lyckats bemästra dess användning inom skidfotografin. Att skuggornas mästare Oskar Enander skulle bli en av de första av göra det kändes däremot självklart. Här har han fångat Lovisa Rosengren i puderhålan Mt Baker på ett sätt som både är grafiskt tilltalande och skapar ett skidsug hos åskådaren. Det var inget svårt beslut att sätta den på omslaget till Åka Skidors oktobernummer.


Wiley Miller
Foto: Grant Gunderson

Åkare: Wiley Miller Plats: Mt Baker, USA Foto: Grant Gunderson

Ännu en bild från den legendariska, lilla skidorten Mt Baker. Grant Gunderson kommer från närliggande Bellingham och måste ha fotat mer än 100 000 bilder uppe i Baker genom åren, ändå lyckas han hela tiden förnya sig själv och skapa något nytt. Här spelar han med både ljus och skuggor där Wiley Miller droppar en driva i skidortens backcountry.


Edvin Olsson
Foto: Mattias Fredriksson

Åkare: Edvin Olsson Plats: Hokkaido, Japan Foto: Mattias Fredriksson

Japanska Hokkaido hade en av sina sämsta vintrar på 60 år förra vintern. Det hindrade definitivt inte ungtuppen Edvin Olsson att plocka fram den stora laddhatten och tailpressa en pillow högt uppe i ett träd. En sådan där bild som du fascineras av och undrar var i hela fridens namn han kommer ifrån och hur det hela gått till.


Henrik Windstedt
Foto: Oskar Enander

Åkare: Henrik Windstedt Plats: Alta, Utah Foto: Oskar Enander

Den lilla skidorten Alta utanför Salt Lake City i Utah i USA är känd för sina enorma mängder superlätt snö som gett upphov till delstatens varumärkesregistrerade slogan The Greatest Snow On Earth. Rocky Point är en av de mest fotograferade platserna i både Alta och hela skidvärlden och har agerat kuliss till fler omslag på skidtidningar över hela världen än någon annan plats, möjligtvis i konkurrens med snöryggen ovanför Wildcat-liften på samma ort. Här dyker Henrik Windstedt ner i Utahs legendariska snö. Egentligen en relativt okonstlad skidbild med fina diagonaler och fantastiskt ljus som mer handlar om att vara på rätt plats vid rätt tillfälle – en nog så viktig del av skidfotografins ädla konst.


Emil Johansson
Foto: Axel Adolfsson

Åkare: Emil Johansson Plats: Idre Himmelfjäll Foto: Axel Adolfsson

En perfekt manchesterpist, en lika perfekt utförd carvingsväng och det magiska ljuset som bara infinner sig under några få veckor tidigt på vintern i Skandinavien. En kllockren stilstudie av svensk skidåkning och midvinter när den är som allra finast.


Kalen Thorien
Foto: Oskar Enander

Åkare: Kalen Thorien Plats: Big Cottonwood Canyon, USA Foto: Oskar Enander

Fotovarianten 3 ut-3 ner är ett av de mest klassiska tricken i boken för en skidfotograf, och faktiskt ett av de enklaste sätten att skapa en bra bild på. Det krävs inga kastade snöbollar eller komplicerade trick, åkaren behöver ”bara” åka förbi fotografens vidvinkellins och lägga sin sväng nedanför och hålla en bra position. Verkligheten är förvisso något mer komplex än så och det krävs mer än en sväng för att skapa en bra bild. Som här där Kalen Thorien utforskar den glesa granskogen i Big Cottonwood Canyon i Utah. En bild som skapar både längtan och ett enormt skidsug och tar med åskådaren på en resa till samma plats och upplevelse. Vilken linje är hon på väg mot? Vilken linje hade du tagit? En bild som instinktivt får oss att vilja åka skidor. Och det är trots allt kärnan i allt skidfoto.


Text: Tobias Liljeroth • 2020-12-31
ArtiklarFotoHenrik HarlautHenrik WindstedtOskar Enanderskidfoto

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen