Felix Olofsson på väg mot en pallplats i Deer Valley. Foto: Harald Marbler

Felix Olofsson på väg mot en pallplats i Deer Valley. Foto: Harald Marbler

Puckel-VM

VM i puckelpist – allt du behöver veta

UPPDATERAD MED RESULTAT - Världsmästerskapen är här och det svenska landslaget är redo. Här är all info du behöver för att följa tävlingarna.

Text: Peter Nilsson • 2021-03-07 Uppdaterad 2021-03-10

8 – 9 mars avgörs VM i puckelpist i Almaty, Kazakstan. Fyra svenska åkare har tagits ut till mästerskapet.

Ludvig Fjällström och Albin Holmgren från Åre SLK, tillsammans med Felix Elofsson och Oskar Elofsson från Landskrona Ski-Club, representerar Sverige i mästerskapet.

Det finns absolut hopp om svenska medaljer. Ludvig ligger just nu på en tredjeplats i den totala världscupen, som också avgörs i Almaty veckan efter VM.

– Det blir så klart skönt in mot WC-finalen att ha åkt i backen och ha en idé om vilket åk jag vill göra. Det är en ny backe i år. Därför vet ingen hur det kommer bli så det är kul. Formen känns bra och vi har haft fin träning hemma med mycket olika förhållanden så jag känner mig redo, säger Ludvig inför avresan till VM.

Tävlingstider

8 mars
04:00 – Women Mogul Qualifications
06:50 – Men Mogul Qualifications
10:00 – Women Mogul Finals
10:30 – Men Mogul Finals

9 mars
07:25 – Women and Mens Dual Mogul Qualifications
10:00 – Dual Mogul Final

Tävlingarna direktsänds på Viaplay.

Resultatrapportering utan tv-sändning hittar du här på FIS Live Timing

Resultat

Av de svenska åkarna gick det bäst för Ludvig Fjällström, Åre SLK, och Oskar Elofsson, Landskrona Ski-Club. Ludvig visade att hans tredjeplats i den totala världscupen inte är en slump. På måndagen tog han sig vidare från kvalet och var på håret att ta sig vidare in i superfinalen när han slutade sjua. 

Det var trist. Det var så pass nära men jag hade två misstag i mitten så jag förstår vad de gjorde poängavdrag på. Men när det är så där nära så känns det som att det lika gärna kunde gått in, sa Ludvig efter tävlingen. 

Albin Holmgren, Åre SLK, slutade 11:a på måndagen, Felix Elofsson, Landskrona Ski-Club, 12:a, och Oskar Elofsson, Landskrona Ski-Club, 26:a.

På tidagen fortsatte mästerskapet med parallellpuckel. Där tog Oskar, som tidigare stått på pallen i parallellpuckel, ett kliv upp. Han tog sig genom utslagningsstegen och stod till slut i kvartsfinal mot världscupledande australiensaren Matt Graham. 

Oskar laddade på som han brukar och åkte med hög fart, men inför andra hoppet tappade han kontrollen och var tvungen att åka runt hoppet istället. Men det var en nöjd Oskar som slutade på en åttondeplats. 

Jag har inte riktigt fått ihop det sen jag kom hit, varken på träning eller igår. Så jag är nöjd att det gick så bra som det ändå gjorde idag. Jag fick en bra start i sista åket. Jag kom ut bra i första hoppet. Sen ökade jag tempot och när jag kom in i de tightare partiet började det vobbla och jag fick åka runt andra hoppet för att rädda mig själv, sa Oskar efter tävlingen.

Albin slutade 16:e, Ludvig 17:e och Felix 40:e och därmed var årets mästerskap avslutat. Men tävlingarna i Kazakstan är inte slut för det.

8 mars, puckel
1. Mikael Kingsbury, CAN
2. Benjamin Cavet, FRA
3. Pavel Kolamkov, KAZ
7. Ludvig FJällström, SWE
11. Albin Holmgren, SWE
12. Felix Elofsson, SWE
26. Oskar Elofsson, SWE

9 mars, parallellpuckel
1. Mikael Kingsbury, CAN
2. Matt Graham, AUS
3. Ikuma Horishima, JPN
8. Oskar Elofsson, SWE
16. Albin Holmgren, SWE
17. Ludvig Fjällström, SWE
40. Felix Elofsson, SWE


Läs mer om det svenska puckellandslaget här:


Text: Peter Nilsson • 2021-03-07
ArtiklarPuckelpist

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top