Lindor Wink vet betydelsen av en ordentlig och stadig skidlunch.

Artiklar

Så lyxar du till skidkäket – 4 recept för en heldag på berget

Här bjuder skidåkande kocken Lindor Wink på fyra recept ur hans nya kokbok Snowfood.

Text: Åka Skidor • 2021-11-16 Uppdaterad 2021-11-18

Frukost – Birchermüsli


Du behöver

4 dl havregryn, 3 dl kokosmjölk, 1 dl kokosflingor,
2 dl äppeljuice,1 msk honung, ½ tsk kanel,
2 dadlar, 1 bit ingefära

Gör så här

1. Rör ihop havregryn, kokosmjölk, kokosflingor,
äppeljuice, honung och kanel.
2. Skär dadlarna i bitar och blanda i.
3. Riv ingefäran och krama ur saften. Smaka av müsliblandningen
med pressad ingefära.
4. Blanda och låt stå i kylen över natten.
5. Toppa gärna med valfria bär, frukt eller nötter.

Birchermüsli är en traditionell müsli som ofta står på frukostbordet i Schweiz. Det skapades inte av en kock, utan av en schweizisk läkare vid namn Bircher som ansåg att det var viktigt med näringsrik kost för sina patienter. Blandningen är väldigt lätt att göra, den går att spara en vecka i kylen och den håller dig framför allt mätt, vilket passar en aktiv person.

Lunch – Biffsmörgås


Du behöver

2 skivor biff, 3 msk olivolja, 1 gul lök, 1 msk smör, 1 tsk curry, 3 dl majonnäs, ½ tsk dijonsenap, 1 salladshuvud, 20 cornichoner, 1 schalottenlök,
2 baguetter, 1 salladshuvud, salt, peppar

Gör så här

1. Salta och peppra köttet. Stek det i olja på hög värme, cirka 2 minuter per sida. Låt köttet vila några minuter efter stekningen.
2. Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk i smör tillsammans med curry. Låt den svalna.
3. Blanda löken med majonnäs och senap. Smaka av med salt.
4. Dela cornichonerna på längden.
5. Skala och skiva schalottenlöken tunt.
6. Strimla den stekta biffen tunt.
7. Dela baguetterna i två delar och skär varje del på längden, men inte rakt igenom.
8. Bred currymajonnäs på bröden.
9. Lägg på rikligt med sallad och fyll på med biffen. Toppa med currymajonnäs, cornichoner och den skivade löken.

För mig är det självklart med en rejäl lunch. En matig smörgås att stoppa i ryggsäcken är ett väldigt enkelt och bra sätt att mätta magen på. Här fyller jag en baguette med tunt skivad biff, sallad, saltgurka och curry-majonnäs. Biffen går förstås att byta ut mot något annat. Kanske fick du en bit över sedan middagen igår.

Middag: Italienska kalvfrikadeller i mustig tomatsås

Du behöver

Tomatsås
1 gul lök, 2 vitlöksklyftor, 3 msk olivolja, 1 msk tomatpuré,
1 tsk torkad oregano, 1 tsk torkad basilika, 1 dl vitt vin
1 dl vatten, ½ buljongtärning, 600 g krossade tomater
1 msk honung, 1 tsk salt, ½ tsk svartpeppar

Frikadeller
1 gul lök, 1 vitlöksklyfta, 500 g kalvfärs, 1 ägg, 2 msk vatten, 1 tsk salt
parmesan, färsk basilika eller oregano

Så gör du tomatsåsen

1. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs löken mjuk i olja tillsammans med tomatpuré, oregano och basilika.
2. Tillsätt vin, vatten och buljongtärning. Koka bort det mesta av vätskan.
3. Häll i tomatkross, honung, salt och svartpeppar. Koka ihop på svag värme i cirka 15 minuter medan du förbereder frikadellerna.

Så gör du frikadellerna

4. Riv lök och vitlök och rör ihop med fläskfärs, ägg, vatten och salt.
5. Finhacka och blanda ner örterna. Forma smeten till 18–20 bollar
6. Lägg ner frikadellerna i tomatsåsen och sjud i 10–15 minuter.

Italienarnas sätt att med få råvaror laga fantastiskt välsmakande mat imponerar. Men det krävs inte bara råvaror för att laga mat, utan även glädje och passion. En italiensk klassiker är frikadeller i tomatsås. Tomatsåsen spelar huvudrollen och för att lyckas krävs just de där extra minuterna.

Sött: Sablé breton med karamelliserad persika och glass

Du behöver

Sablé Breton
2 äggulor, 1 dl socker, 3 dl vetemjöl, 1 tsk bakpulver,
1 tsk vaniljsocker, 100 g rumsvarmt smör, ½ tsk salt

Karamelliserade Persikor
3 dl socker, 4 persikor, 75 g smör, 1 msk mörk romt

Så gör du Sablé Breton

1. Vispa äggulor och socker poröst.
2. Sikta ner mjöl, bakpulver och vaniljsocker i äggblandningen och arbeta ihop till en torr deg.
3. Knåda in smör och salt i degen.
4. Forma degen till en tjock rulle, rulla in i plastfolie och låt den vila i kylen i 30 minuter.
5. Dela rullen i 12 skivor och lägg ut på en ugnsplåt med bakplåtspapper.
6. Grädda kakorna i 25–30 minuter tills de är gyllene.

Så gör du karamelliserade persikor

1. Dela persikorna på mitten, ta bort kärnorna och tärna i mindre bitar, cirka 2 x 2 cm.
2. Smält sockret i en stekpanna till en mörk karamell.
3. Lägg i persikobitarna och rör försiktigt om.
4. Slå på romen och tillsätt smöret. Rör om och låt puttra i 2-3 minuter
på medelhög värme så att sockret och smöret går ihop.
5.Servera persikorna direkt från stek-pannan tillsammans med kakan och rikligt med vaniljglass.

Frukt, kaka och glass, en oslagbar allt-i-ett-kombination som har det vi kockar är ute efter med olika texturer och temperaturer. Den söta frukten som badar i ljummen karamellsås blir tillsammans med den aningen torrare kakan och en gräddig glass något alldeles extra. Här finns inslag av både kallt, varmt och krispigt.


Text: Åka Skidor • 2021-11-16
ArtiklarBöckerMatSnowfood

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top