En så kallad banger. Foto: Mattias Fredriksson

Skidfoto

Fotografernas favoriter – del 1 av 2

Vi bad några av Åka Skidors mest anlitade fotografer att ta fram sin favoritbild från förra vintern. Här kan du se del ett av det resultatet.

Text: Åka Skidor • 2021-11-26 Uppdaterad 2021-12-07
Foto: Tobias Liljeroth

Emrik Jansson

Emrik Jansson är jazztrummisen från Järvsö som en dag tog med sig en kamera till cykelparken hemmavid och på några få år etablerade sig som en av världens bästa skid- och cykelfotografer.

Han har numera sin bas i Åre där han och hans aussie Abbe springer på fjället under årets alla årstider och håller Åka Skidors redaktör sällskap på kontoret.

 @emrikjanssonphotography

Om bilden

Sverre Liliequist bevisar att gammal är äldst. Den här bilden tog jag en klassisk dag i Åre med pjäxdjup nysnö på en benhård bas med sidovind uppåt 18 sekundmeter. Alldeles… alldeles underbart! 

Skämt åsido så valde jag den här bilden för den representerar det vi gör i Åre. Man kan möta upp med vänner och vara uppe i vår fantastiska högzon på några ynka minuter (förutsatt att det inte är sportlov…) och även om man vet i stora drag hur det ser ut så hittar man alltid något nytt att göra. Sverre bidrar alltid med ett stort leende på plåtningar och 100% pepp. Det är verkligen sjukt kul att plåta med honom!”

Åkare Sverre Liliequist Plats Åre, Jämtland

Sofia Wester Sjöberg 

När Sofia inte reser runt i husbil med sin make Jacob Wester och letar efter surfvågor hör hon utan tvekan till en av de främsta, kvinnliga skidfotograferna i världen med ett öga för ljus som få andra besitter. Vi hoppas att hennes bilder ska få fler kvinnor och tjejer att vilja plocka upp en kamera och fånga skidåkning ur sitt perspektiv och med sitt uttryck. Som Sofia.

@sofiasjoeberg

Om bilden

“Min favoritbild från förra vintern måste vara den här på Jacob Wester och Ebba Forsgren. Anledningen för min del är ljuset och känslan man får av dynamiken mellan skidåkarna. Jag tycker bilden verkligen visar det äventyrliga med att vara kompisar ute på berget, det fina i att peppa varandra att åka brantare eller hoppa högre. Här står Jacob och hejar på Ebba.

Bilden är tagen på en sådär halvtråkig dag i Åre i februari när jag, Jacob och Ebba var ute och turade på Mullfjället. Det var ganska blåsigt och väldigt grått, men när vi började närma oss toppen såg vi att molntäcket höll på att spricka upp och på vägen ner fick jag fota det jag älskar allra mest, bakbelysta snökammar med puder på.”

Åkare Ebba Forsgren och Jacob Wester Plats Tegefjäll, Jämtland

Oskar Enander

Enander kom till Engelberg i februari 2002 med några kompisar i en husbil med målet att stanna ett par veckor. Nästan 20 år senare är han fastboende i dalgången och kan genom sina bilder utan tvekan anses ha en stor del i att Engelberg blivit det friåkningscentra orten är idag.

Enanders bildkonst – för vi kan inte kalla det annat än konst – kännetecknas av hans ständiga spel mellan ljus och skuggor. Och enorma mängder snö.

 @oskar_enander

Om bilden

“Det låg tunna moln över Titlis när vi droppade in i Steinberg den här dagen och jag hade inga höga förhoppningar om att få till några magiska bilder.
Men snön var ju fin så åket i sig var riktigt najs. 

En bit ner såg jag att det var ett fint reflekterande ljus i en viss vinkel snett från sidan så jag testade en sväng med bergsguiden Linus Archibald och det blev ju riktigt bra.

Åkare Linus Archibald Plats Engelberg, Schweiz
Foto: Elle Cochrane

Mattias Fredriksson

Att beskriva Fredrikssons gärning som skidfotograf är lite som att beskriva friåkningens moderna historia. Vi kan konstatera att han mer eller mindre varit överallt på jorden och åkt skidor, och fotat alla proffsåkare värda namnet. Men även efter 25 år som fotograf blir han fortfarande barnsligt förtjust varje gång han får en banger på minneskortet. Och det händer ofta.

 @mattiasfredrikssonphotography

Om bilden

“Jag diggar känslan i den här bilden. Det sista ljuset strålar in över Shames Mountain när Dylan Siggers gör en lekfull och stilfull 180. I bakgrunden syns skidpatrullen göra sig redo att svepa av berget medans de sista gästerna åker upp med ankarliften.

Det här var 12 december och öppningsdagen för säsongen på mitt hemmaberg Shames, utanför Terrace i nordvästra British Columbia i Kanada, och vilken fantastisk dag att kicka igång den liftburna skidåkningen med puder, sol och skön stämning“.

Åkare Dylan Siggers Plats Shames Mountain, Kanada

Christoffer Sjöström 

Den förre puckelåkaren Sjöström började sin karriär som en av åkarna i den legendariska skidfilmen Free Radicals I. Mot slutet av 90-talet hade han plockat upp en kamera istället och etablerade sig som en stadig leverantör av skidinspiration till världens bästa skidtidningar och varumärken.

Nuförtiden bor Christoffer utanför Annecy i Frankrike med sin fru Raphaëlle Monod Sjöström, före detta världsmästare i puckelpist, och deras två barn.

 @christoffershoots

Om bilden

“En dag jag aldrig glömmer från slutet av maj förra vintern. Nästan alla skidorter i Alperna var stängda på grund av Covid och jag var med och jobbade en vecka med en filminspelning på topparna runt Zermatt.

Sam Anthamatten och Victor de Le Rue hade rekat den här linjen på Grand Cornier, ett jätteface som ligger på 3 960 meters höjd. Jag satt fastspänd i helikoptern med dörren vidöppen och de hårda vindbyarna gjorde allt sjukt ostabilt.

Genom min kamera såg jag Sam flyga ned från det nästan lodrätta snöfältet bredvid isen. Allt gick på bara ett par sekunder.”

Åkare Sam Anthamatten Plats Zermatt, Schweiz

Text: Åka Skidor • 2021-11-26
ArtiklarChristoffer SjöströmEmrik JanssonFotoFotograferMattias FredrikssonOscar EnanderskidfotoSofia SjöbergZoom

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top