Max Palm. En helt vanlig dag på jobbet. Foto: Christoffer Sjöström

Skidfoto

1500 euro på rosor – storyn bakom Åka Skidors omslag

Det nya oktobernumret av Åka Skidor frontas av Max Palm som shreddar både puder och rosor. Vi bad Max och Baptiste Sjöström förklara hur man ens kommer på en sån här idé.

Text: Tobias Ivarsson • 2023-10-17 Uppdaterad 2023-10-17

Scenen och bilderna med rosorna är helt unika. Hur fick ni den idén?

– Idén till rosorna kom ganska tidigt under projektets första år. Jag vet inte riktigt hur jag fick idén, men jag minns att jag ringde Max direkt efteråt och berättade om den. Vi blev väldigt exalterade båda två. Efter att ha utvecklat den ett tag ville jag ta det vidare. Det slutade med att jag försökte visa på en jämförelse mellan Max tidiga karriär och liv, den här rosen som växer i en annan värld, förklarar Baptiste Sjöström som ligger bakom nya dokumentären REALIS om Max Palm.


Läs mer om skidåkning i Sverige:

REALIS – i huvudet på Max Palm


Baptiste Sjöström bakom kameran. Foto: Christoffer Sjöström

Hur krångligt var det?

– Denna idé blev ganska stressande. Att tänka på »Hur ska det hela gå till?«, »Hur mycket rosor går åt?« med mera. I början tänkte jag »Vi kör en drönare med en påse under för att släppa rosorna. Sen bara att åka linjen i 50 centimeter pudersnö med blå himmel…«. Men det slutade med att jag gick och kastade ut rosenbladen för hand och bad till Gud att det skulle fungera.

Rosor för motsvarande 17 800 kronor strösslas på snön i Les Arcs. Foto: Christoffer Sjöström

Hur mycket rosenblad gick det åt? 

– Vi spenderade cirka 1500 euro på naturliga rosenblad, fortsätter Baptiste. Det blev 6-7 kilo som vi fyllde i fyra stora sopsäckar som vi fick släpa upp på berget. Vi tog med min pappa och en annan nära vän, Felix Rafaelli. De båda räddade idén och dokumenterade scenerna med mig. Vi höll på i tre dagar för totalt sju, åtta sekvenser. Efter varje inspelad scen på berget fick vi plocka upp rosenbladen i snön och torka dem hemma i två timmar varje kväll för att sedan återanvända det så mycket som vi kunde. Det var processen.

Vi spelade in scenerna med rosenbladen i början av april 2023 i Les Arcs. Jag minns att det mestadels var blöt snö och dåligt före under 2000 meter. Men vi hittade ett område som vette mot norr och hade runt 10 centimeter pudersnö kvar för den första sekvensen som dessutom var den längsta linjen. Jag gick med två påsar fulla av kronblad och spred ut dem. Det var fortfarande klarblå himmel. Sen när vi var alla redo blev det whiteout. Men det gjorde inget. Allt såg ännu bättre ut. Efter att ha filmat och fotat den sekvensen skrattade vi och blev överväldigade av den skönhet vi kunde skapa tillsammans, säger Baptiste.

Vi på Åka Skidor håller med. Titta bara på omslaget av vårat oktobernummer som nu finns i butik.


Max, fick du bara en chans per åk?

Jajamen, alla sekvenser är filmade och fotade på första försöket. Vi hade bara en chans. Det var det som var det svåraste. Och vi kunde inte göra om scenerna om jag skulle missa något eller förstöra rosenbladen.

Rosor är röda, himlen är blå. Foto: Christoffer Sjöström

Hur var det att åka genom rosenblad?

– Det kändes coolt och lite speciellt. Men jag var så himla koncentrerad så tänkte inte riktigt på om det var en annan känsla i snön eller inte.


Text: Tobias Ivarsson • 2023-10-17
ArtiklarBaptiste SjöströmChristoffer SjöströmfilmFotoFrankrikeLe ArcsMax PalmSkidfilmskidfotoVideo

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen