Johan Matslofva förstör den perfekta manchestern.

Norge

Resguide: Hemsedal

Vi guidar dig rätt i norska Hemsedal – både på byn och i och utanför pisterna.

Text: Niclas Sjögren foto: Kalle Hägglund • 2024-03-06 Uppdaterad 2024-03-06


Bästa åken

Offpist

Caravanskogen 

Ett helt fantastiskt åk både för att det är väldigt visuellt snygg på slutet med tanke på bilder, men också för att det känns lite annorlunda mot många åk med mycket fjällbjörk. I många år har vi traskat tillbaka till skidcentret men nu, i och med Fyriheisen, så är det dessutom ett effektivt åk. Ta Åttan upp, skiers right och sen bara rätt ner vid sidan av Sentrumlöypa.

Vaktmästarrännan

Vid lilla Matterhorn hittar du Vaktmästarrännan. Härlig ingång med breda ytor och sen lagom sicksackande ner till Skarsnuten och härlig cruise genom hytteområdet med sidehits. Roni upp, glid eller hajka skiers left och sen vänster om toppen.

Radiobollen

Här pratar vi stora, alltså jättestora, fält med en massa möjligheter till sköna svängar. En enkel och effektiv hike från Roniliften. Och du ser hela bollen från Roniliftens sista del.

Utspritt på flera toppar och att systemet stänger extremt sällan gör Hemsedal till en riktig pärla för den som vill åka mycket varje dag, hela vintern.

Pist

Parken

Parken är fantastisk och nu till säsongen 2023-2024 så blir det en helt separat parklift vilket gör parklivet otroligt mycket effektivare. Detta kommer förmodligen förändra hela parkkulturen i Hemsedal.

Pist 16

Bege dig till Tinden och njut av skärande svängar. Letar du efter en riktigt bred carvingbacke med en helt magisk utsikt mot Holderskaret så är detta pisten för dig. Massor av sidehits på våren.

Sentrumløypa

Denna backen skiljer sig helt från alla andra backar i Hemsedal. Den är designad av en kille som ritat mycket i Beaver Creek och Vail. Det märks. Antingen svänger man av ner mot Fyra och åker tillbaka till Skidsentret eller så kör man ner till sentrum. Med denna backen kommer jag nästan helt in till husdörren. Så när jag har möjlighet att köra hela vägen hem efter en dag i backen så är Sentrum löypa given

*Källa: Kalle Hägglund Fotograf med Hemsedal som baslägerBo och äta

Skigaarden andas premium och kostar därefter. Erik Teigen som driver stället har nördat in sig på exklusivitet. Till exempel: i den fläskiga vinkällaren hittar du 75 000 flaskor (3500 viner) och bland mycket annat dyrt några Dom Pérignon från Charles och Dianas bröllop, årgång 1961, det vill säga Dianas födelseår. Ja, ni fattar nivån. Grym pizza och i övrigt bra mat.
Ny high end sushi i vinter.
Svindyrt och gott.

Fýri resort siktar också på en kräsen publik som kan betala för sig. Lyxigt koncept och ingår i Ess-gruppen (som äger bland annat Steam hotell i Västerås, Ellery beach house Lidingö och Falkenberg strandbad).

Skarsnuten är hotellet för dig som vill ha om-rådets allra bästa läge om man pratar om utsikt. Ski in och ski out så klart. Deras poke bowl är en perfekt lunch.

Fjellnest är senaste tillskottet med bra boende i fräscha lägenheter. Åka Skidor provbodde när området fortfarande byggdes men i vinter ska det stå klart. Perfekt för bra familjehäng och kompisgäng.

Skistar lodge lockar familjer. Eget Vallerum och allt du behöver för en bra semester i Hemsedal.

Skigaardens pizza går inte av för hackor.

Mölla är mer budget men som ändå har vettigt boende i rimligt bra läge.

Mest prisvärda lunchen äterter du på Lodgens spiseri. Storskaligt men med bra kvalitet.

After ski

Stavkroas after ski är tre steg förbi och över gränsen för vad som kan anses smakfullt. Och det har blivit en reseanledning i sig för partysugna Oslo- och Göteborgsbor.

Hollvin och Skistua har bra after ski på helgerna.


Text: Niclas Sjögren foto: Kalle Hägglund • 2024-03-06
ArtiklarguideHemsedalNiclas SjögrenNorgeResguideRestaurang

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top