Foto: Mattias Johansson

Nyheter

Riksgränsen: ”Gör allt vi kan för att underlätta för asylsökande”

I oktober kunde vi berätta hur Riksgränsen skulle ta emot 600 asylsökande. Nu två månader senare har alla börjat komma på sin plats. – Vi har köpt pulkor till alla barn och sen lånar vi ut skidutrustning till de som vill prova, säger Sven Kuldkepp, VD för Lapland Resorts, till Åka Skidor.

Text: • 2015-12-17 Uppdaterad 2020-12-16

Det var i mitten av oktober som beslutet kom att Riksgränsen skulle ta emot drygt 600 asylsökande. Hotellet, som inte öppnar förrän i februari, skulle ändå stå tomt och Sven Kuldkepp, VD för Lapland Resort, ansåg därför att det kunde användas till att hjälpa asylsökande istället för att bara stå kallt och tomt.

Nu har drygt två månader gått sen de asylsökande anlände – och även om det har varit en stor omställning för de nytillkomna har det mesta gått problemfritt.
– Den stora utmaningen är att de flesta har en traumatisk bakgrund, säger Kuldkepp och fortsätter.
– Egentligen ansvarar vi för boende och mat men vi försöker gör allt vi kan för att underlätta för dem. Vi har köpt pulkor till alla barn och sen lånar vi ut skidutrustning till de som vill prova.

Aktiviteter underlättar
Utöver undervisning försöker man även se till att där finns aktiviteter för alla.
– Vi använder de saker vi har. Vi har bland annat fyra lärare som undervisar barnen och sen har vi egna lektioner där vi undervisar i svenska och engelska. Häromdagen kom ett par grannarna från Abisko och höll i en virkningskurs och uppe i biblioteket har vi utrymme för att kunna visa film.

För även om de asylsökande lyckats komma på plats i Riksgränsen så är en oviss framtid som väntar dem. Inom ramen för asylprocessen kan inte Riksgränsen erbjuda någon att stanna – men det betyder inte att de stänger dörren när processen väl är slut.
– När asylprocessen är klar så är vi absolut öppna för att för jobb. Via migrationsverket har vi bland annat ett program där vi har 5-6 kockar på praktik hos oss och då jobbar de här några dagar i veckan. 

Armadas tokhyllning av Riksgränsen


Lapplands mäktigaste skidåkning


Text: • 2015-12-17
Nyheter

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen