Glacier du Tabuchet ramlade ner i La Romanche. Foto: Pelle Lång

Glacier du Tabuchet ramlade ner i La Romanche. Foto: Pelle Lång

Jättelavin i La Grave

Jättelavin i La Grave stannade 50 meter från byn

Lavinen startade 2000 meter ovanför byn och tog med sig i princip hela bergssidan ner.

Text: Peter Nilsson • 2021-02-12 Uppdaterad 2021-03-01

Igår (torsdag) morse väcktes invånarna i den franska offpisthålan La Grave av ett åskande dunder när ett stort sjok av den gigantiska Tabuchet-glaciären bröts loss och stormade ner mot den lilla, intet ont anande byn. Den gigantiska lavinen startade före klockan 5 på morgonen, drygt 2 000 meter längre upp på strax över 3 000 meters höjd. Den fortsatte hela vägen ner till dalgången och fick inte stopp förrän den träffade på bäcken La Romanche som rinner längst ner i botten av densamma. Från bäcken är det 40-50 höjdmeter upp till själva byn vilket räckte för att få stopp på snö- och ismassorna. Inga hus täcktes av snömassorna men tryckvågen från snön sprayade ett antal hus och krossade några fönster.

Liften i La Grave är precis som i övriga Frankrike stängd på grund av den franska regeringens åtgärder för att stoppa coronapandemin. Byn är dock ändå relativt välbesökt för tillfället med många gäster och fastboende som tar tillfället i akt att uppleva ett av världens finaste offpistberg för egen maskin. Glacier du Tabuchet ingår i den fantastiska, högalpina turen Tour de la Meije där många väljer att lägga in en natt på den lilla hyttan Aigle som ligger på 3 450 meters höjd, på toppen av glaciären på randen av ett gigantiskt stup på andra sidan. Det händer även att folk turar uppför glaciären, men i och med att den här lavinen gick så tidigt på morgonen befann sig lyckligtvis ingen där. Lokalbefolkningen har nu en dryg uppgift att gräva fram ett par broar i botten av bäckravinen och städa upp rent allmänt. Men La Graves invånare är av det hårdare slaget så det här är inget de inte kan fixa.

Senast en liknande lavin gick var 2011.

Hela bergssidan med den enorma raskäglan i botten. Foto: Joe Vallone

Text: Peter Nilsson • 2021-02-12
NyheterLa Grave

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen