Jay Rawe står bredvid sin sitski. Foto: Jay Rawe

Jay Rawe står bredvid sin sitski. Foto: Jay Rawe

Sit-ski

Världens första cork 720 på sitski

Efter att ha brutit ryggen i en BASE-jump olycka fick Jay Rawe svåra nervskador. Nu är han tillbaka på berget och pressar gränserna för vad som är möjligt.

Text: Peter Nilsson • 2021-04-08 Uppdaterad 2021-04-08

Amerikanen Jay Rawe är inte den som ger upp i första taget. Från att he levt ett aktivt liv har han fått börja om helt och hållet efter BASE-jump-olyckan som var nära att kosta honom livet.

2014 skulle Jay och hans vän ge sig på ett tandemhopp ut från en 150meter hög bro. På uthoppet tappade de balansen och när de föll ut från bron trasslade linorna till fallskärmarna ihop sig. De föll kraftigt mot marken och landade hårt. Båda två bröt ryggen i nedslaget. Efter tio timmar på operationsbordet och med titanspikar i ryggraden spenderade Jay flera månader på rehabcenter innan han en lyckades komma upp på sina fötter igen.

Doktorerna sa att jag nog aldrig skulle kunna gå igen, att jag måste acceptera det här nya livet. Men jag tänkte att nej, jag ska hoppa igen.” säger han i en intervju.

Två år efter olyckan var Jay deprimerad. Han hade tvingats flytta hem till sin mamma, kämpade fortfarande med de kraftiga nervskador han ådrog sig i fallet och tvingades inse att han inte längre kunde göra de saker som varit han liv innan skadan. Han hade tidigare åkt mycket snowboard, men nu var det omöjligt.

Hans flickvän föreslog att de skulle åka till Breckenridge Outdoor Education Center och testa sit-ski. Det blev hans vändning. Han var tillbaka på berget igen. Tillsammans med centrets instruktörer lärde han sig att åka pist och det dröjde inte länge innan han började leta sig mot parken. ’

Vi kan väl säga att han har fortsatt utvecklas därifrån. Idag gör Jay trick som få trodde var tänkbart och fortsätter att pressa gränserna för vad som är möjligt.

Världens första cork 720 på sitski

Cork 3 till backflip

Cork 5

Cork 3 på 20 meters-hopp, hjälmkameraText: Peter Nilsson • 2021-04-08
Nyheter

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen