Ospårat i Silverton eller spårat i Ljusdal? Vad väljer du?

Skidsnack

Skidsnack: köp din egen pistmaskin och puder i Colorado

Pistmaskin till salu, Peak signar gummimannen, ny skidbok och skidåkning både på gräs och i puder i höstens första skidsnack.

Text: Tobias Liljeroth • 2021-10-15 Uppdaterad 2021-10-15

Ljusdals kommun säljer pistmaskin

Pistmaskin till höger. Skotaren till höger är även den till salu. Foto: Ljusdals kommun

Driver du en skidanläggning eller är sugen på att för en gångs skull pista trädgården till perfekt manchester för att impa på grannskapet? Oavsett vad så säljer Ljusdals kommun just nu en Prinoth super junior Deutz, 6 cylindrar av årsmodell 1981. Maskinen har 4 376 timmar på nacken och huruvida den startar eller inte förtäljer inte annonsen. Sugen? Här kan du läsa mer

Peak Performance signar Alex Hackel

Peak Performance har utökat sitt, sedan tidigare ganska fullmatade friåkningsteam med den amerikanske gummimannen Alex Hackel från The Bunch, som bor i Sverige sedan några år tillbaka. Hackel är även en av grundarna av nya 1000 Skis som Åka Skidor skrev om för någon vecka sedan.

Ny skidbok med berättelser från bergen

Skidhistorier är en ny bok med historier om, och från, en utvald samling av världens bästa skidorter, topptursställen och heliskioperationer. Bakom Skidhistorier ligger skribenterna Patrik Leje och Gunnar »Kugge« Andersson, bägge välbekanta för Åka Skidors läsare sedan en massa år tillbaka. Tillsammans har de besökt hundratals skidområden runt om i världen och publicerat ännu fler resereportage om skidåkning i ett gäng olika tidningar och magasin. Antologin består av 35 av deras bästa skidhistorier om allt från utförsåkningens historia, stora offpiståk, klassiska toppturer och spännande skidäventyr. Allt illustrerat med bilder från skidfotografer som Mattias Fredriksson och Per Eriksson.

Skidhistorier kommer ut 1 oktober och kommer finnas på flera bokhandlare på nätet och i butiker i fjällvärlden.

Engelberg har öppnat. Med puder.

Våra vänner på Ski Lodge Engelberg har än en gång retat gallfeber på oss med ännu en försäsongspost på puder. Ett snöfall tidigare i veckan gjorde de övre delarna på Titlis åkbara och förhållandena var uppenbarligen helt okej. Ta det försiktigt bland glaciärsprickorna bara.

Puder i Colorado

Även bergen Colorado i USA har fått en rejäl laddning med snö. Så mycket att skidorten Wolf Creek öppnar nu till helgen. Vår kompis Sven Brunso bor i Durango och var inte sen att få några svängar i närheten av Silverton Mountain.

Grässkidåkning blir officiell gren i skidförbundet

För att par veckor sedan rapporterade vi om det svenska landslaget i grässkidåkning som varit på VM i Tjeckien. Nu är det klart att grässlalom blir den elfte grenen inom Svenska Skidförbundet vilket naturligtvis togs emot med glädje av både landslaget och en av sportens pionjärer i Sverige, Fabian Rimfors som skrev så här i ett mail till redaktionen om nyheten:

– Eegentligen var det i Åka Skidor resan började 2012, med artikeln ”Sommarslalom i kohagen”. Sedan hann det bli fem SM i Brösarp innan evenemanget blev för stort för att vi skulle mäkta med all tid det tog. Utan det vore alltså Sverige i dag annars en sport fattigare.

Här är en film från grässlalom i Brösarps backar i Skåne. Dessutom med Paulina Grassl (!) som tidigare tävlade i svenska landslaget i alpint som flimrar förbi, bara en sådan sak.


Text: Tobias Liljeroth • 2021-10-15
NyheterEngelbergPeak Performanceskidsnack

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen